Etapele in Formarea Stiintei Manageriale

Extras din referat Cum descarc?

In prezent, in formarea stiintei manageriale se pot deosebi urmatoarele trei etape : -conducerea empirica, inceputurile conducerii stiintifice si conducerea stiitifica.
Conducerea empirica - corespunde perioadei in care activitatea se bazeaza pe utilizarea experientei si intuitiei in procesul de decizie, coordonare si control a activitatilor. In aceasta etapa - pana la Taylor - functia de conducere era practicata de insasi proprietarii interprinderilor, neexistand diferenta intre acestia in calitate de proprietar si functia de conducator.
Practica traditionala privind organizarea si conducerea bazata numai pe aptitudini individuale a limitat, in aceasta perioada, posibilitatile solutionarii eficiente a celor mai importante probleme ce reveneau conducerii unitatilor. Aceasta datorita cresterii dimensiunii intreprinderilor si aparitia societatilor bazate pe actiuni. Trecerea de la conducerea traditionala la conducerea stiintifica a mai fost conditionata, alaturi de interesul obtinerii unui profit din ce in ce mai ridicat, si de progresul tehnico-stiintific, care a determinat modificari asupra relatiilor ce se produc la locul de munca intre factorul uman ii obiectul muncii. In acest fel, sarcina conducerii a fost incredintata unor specialisti, care se ocupau cu principalele probleme ale activitatilor din interprindere.
Inceputurile conducerii stiintifice - dureaza pana in etapa premergatoare celui de-al doilea razboi mondial. In aceasta perioada, teoria conducerii este in curs de formare, se consolideaza si contureazaa conceptele generale de conducere. Necesitatea unor principii si metode cu o baza mai mult sau mai putin stiintifice a fost conditionata de faptul ca in procesul de producere a bunurilor materiale au inceput sa fie folosite mijlaoce de munca de mare valoare si de mare randament. Ca atare, metodele de conducere folosite au inceput sa fie din ce in ce mai perfectionate, avand in vedere cerintele folosirii cat mai eficiente a elementelor procesului de productie.
Ca fondator al noului domeniu stiintific este recunoscut americanul F.W.Taylor, prin lucrarile sale de baza :Conducerea atelierelor (1911), Principiile conducerii stiintifice (1911), in care introduce pentru prima data notiunea de conducere stiintifica, lucrari care au avut un mare ecou in intrega lume. Activitatea lui F.W.Taylor a fost multipla ; cu ajutorul unui colectiv larg de colaboratori a solutionat problemele celor mai diverse activitati de munca din intreprinderile industriale. Taylor are meritul de a fi edificat o metoda a conducerii stiintifice dedusa din analizele detaliate ale activitatii de munca, in conceptia sa bazata pe o serie de principii de conducere. Rezultatele lui Taylor au fost cercetate si aplicate in conditiile capitaliste. Aceste metode introduse in interprinderile capitaliste au dus la cresterea exploatarii, intrucat imbunatatirea metodelor de lucru a fost insotita de masuri privind delimitarea retributiilor si echilibrarea sistemului de conducere. Sistemul lui Taylor contine elemente valoroase, considerate cu o valabilitate generala. Acestea sunt urmatoarele :
- creearea unei baze stiintifice care sa faca posibila inlocuirea metodelor vechi de munca si a interprinderilor traditionale ;
- separarea lucrarilor destinate muncitorilor, formarea si dezvoltarea cooperarii in procesul muncii ;
- separarea lucrarilor destinate muncitorilor specializati pentru activitatile considerate de baza, de lucrarile de pregatire a productiei, urmarindu-se totodata ca acesti lucratori, situati pe treptele functiilor inferioare, sa aiba un numar de atributie cat mai redus ;
- separarea precisa a raspunderilor intre munca de conducere si cea de executie, dar si o colaborare intre lucratorii si conducatorii ierarhici ai acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etapele in Formarea Stiintei Manageriale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!