Elemente ale funcției de organizare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Organizarea - conceptul si componentele structurii organizatorice
2. Tipologia structurilor organizatorice.
3. Elaborarea structurii organizationale.
4. Studiu de caz
5. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Elemente ale functiei de organizare
Organizarea este definita ca fiind functia managementului care asigura resursele umane,materiale si financiare necesare crearii unei structuri formale de competenta si autoritate.
Functia de organizare raspunde la intrebarea: ,,cine si cum contribuie la realizarea obiectivelor organizatiei?". Raspunsul il constituie combinarea resurselor umane, a celor materiale, informationale si financiare, la nivelul locurilor de munca, compartimentelor si organizatiei in ansamblul sau.
Organizarea implica, in cadrul organizatiei, urmatoarele:
-determinarea activitatilor necesare indeplinirii obiectivelor planificate;
-gruparea activitatilor intr-o anumita structura logica;
-repartizarea grupurilor de activitati pe functii si oameni.
Realizand o sinteza a tuturor acestor elemente, se poate defini functia de organizare ca fiind ansamblul proceselor de management prin intermediul carora se stabilesc si delimiteaza procesele de munca fizica si intelectuala si componentele lor (miscari, timpi, operatii, sarcini,lucrari), precum si gruparea acestora pe costuri, formatii de munca, compartimente si atribuirea personalului, corespunzator anumitor criterii economice, tehnice si sociale, in vederea realizariiin cat mai bune conditii a obiectivelor prevazute.
Punerea in practica a acestei functii prezinta o mare insemnatate pentru managementul organizatiei, pentru aceasta putandu-se apela la metode si procedee specifice de management.
Rezultatul functiei de organizare se regaseste in doua directii in cadrul organizatiei:
a) organizarea procesuala; 
b) organizarea structuralala.
Organizarea procesuala consta in descompunerea proceselor de munca in elemente, adica in timpi, operatii, miscari, insotite de analiza acestora in vederea regruparii lor. Deci organizarea procesuala consta in stabilirea principalelor categorii de munca, a proceselor necesare realizarii obiectivelor firmei. Rezultatul organizarii procesuale este delimitarea si definirea functiunilor intreprinderii precum si componentelor acestora, respectiv: activitati, atributii si sarcini.
Functiunea este ansamblul activitatilor omogene realizate de angajati de o anumita specialitate cu utilizarea unor metode si tehnici specifice in scopul realizarii obiectivelor derivate de gradul I. Intr-o intreprindere de productie avem urmatoarele functiuni:
1. Functiunea de cercetare-dezvoltare sunt activitatile intreprinderii prin care se concepe si se implementeaza PTS - 3 activitati principale: previziune, conceptie tehnica, organizare.
2. Functiunea comerciala sunt procesele de cunoastere a cererii si ofertei pietei, de procurare a materiei prime, utilajului, echipamentelor necesare desfasurarii producerii firmei si de vanzare a produselor si serviciilor acesteia. (activitati - aprovizionarea tehnico-materiala, vanzare, marketing).
3. Functiunea de productie sunt procesele de munca prin care se transforma obiectele muncii in produse finite si servicii si se creeaza conditii bune de fabricatie. ( programarea si lansarea productiei; fabricatia; control tehnic de calitate; intretinerea si repararea utilajului; productia auxiliara)
4. Functiunea financiar-contabila este ansamblul activitatilor prin care se asigura resursele financiare necesare atingerii obiectivelor firmei, precum si evidenta valorica a miscarii patrimoniului (activitatea financiara, contabila, control financiar de gestiune).
5. Functiunea de personal.
Organizarea structurala consta in gruparea functiilor, activitatilor, atributiilor si sarcinilor in functie de anumite criterii si repartizarea acestora in scopul realizarii lor in subdiviziuni organizatorice pe grupuri de angajati. Rezultatul organizarii structurale reprezinta serviciile, sectiile, birourile, adica structura organizatorica a ?ntreprinderii. Structura organizatorica este ansamblul personalului, subdiviziunilor organizatorice si relatiilor dintre ele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente ale Functiei de Organizare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!