Efectul Protectionist al Tarifului Vamal

Extras din referat Cum descarc?

Tariful vamal - elementul central al politicii vamale a unei tari - este un catalog care cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale, precum si taxa (taxele) vamala perceputa asupra fiecarui produs sau grupa de produse. Ca regula generala, sunt cuprinse in acest catalog si produsele scutite de impunerea vamala la importul lor pe teritoriul vamal al tarii respective sau la export. 
Incercari de clasificare ale marfurilor in cadrul tarifelor vamale s-au facut si in trecut, luandu-se ca baza criterii diferite:
- originea marfii (animala, vegetala, minerala);
- gradul lor de prelucrare (materii prime, semifabricate, produse finite);
- o combinati a acestor doua criterii.
Astfel, in anul 1950, Biroul de Statistica al ONU a elaborat o Clasificare Tip Standard pentru Comertul International ( Standard International Trade Clasification - SITC). Aceasta clasificare, care a suferit o serie de modificari pe parcursul timpului, a fost facuta din nevoi de ordin statistic, care sa permita ONU si altor organizatii sa poata urmari la nivel international evolutia comertului exterior al tuturor statelor lumii. Acest sistem de clasificare este in vigoare si astazi si, potrivit lui, statele raporteaza informatiile statistice vizand evolutia comertului lor exterior (volumul valoric, dinamica, structura pe marfuri, orientare geografica a exportului si importului, etc.). Aceasta este o clasificare pe cinci cifre: sectiuni, diviziuni, grupe, subgrupe si pozitii tarifare).
Din initiativa Acordului General pentru Tarife si Comert, tot in anul 1950, a fost adoptata la Bruxelles Conventia privind clasificarea marfurilor in tarifele vamale, potrivit careia a fost elaborat un nomenclator de baza unic, denumit initial Nomenclatorul Vamal de la Bruxelles ( NVB ) si ulterior Nomenclatorul Consiliului de Cooperare Vamala de la Bruxelles ( NCCV ). Si el a suferit o serie de modificari pe parcurs, ramanand insa la o clasificare pe patru cifre (sectiuni - 21, capitole - 99, pozitii si subpozitii tarifare). La el au aderat circa 150 de state ale lumii. Sistemul acesta avea menirea de a usura negocierile tarifare in cadrul GATT-ului (prin raportarea tuturor statelor participante la negocieri la aceleasi pozitii si subpozitii tarifare).
Dar, asa cum se stie, chiar unele state membre ale GATT nu au aderat la acest nomenclator (ex: SUA, Canada), avand nomenclatoare proprii (pentru import si pentru export) mult mai detaliate decat cele prezentate mai sus.
Din acest motiv, s-au manifestat noi preocupari pe linia adoptarii unui nomenclator unic la care sa participe toate statele lumii. In acest cadru se inscrie adoptarea in iunie 1983 la Bruxelles, sub egida Consiliului de Cooperare Vamala, a Conventiei privind sistemul armonizat dedescriere si codificare a marfurilor.
Acest sistem prezinta urmatoarele caracteristici principale:
- are la baza cele doua nomenclatoare cel mai larg raspandite pe plan international (NCCV siSITC);
- clasificarea marfurilor in cadrul acestui sistem armonizat de descriere si codificare a marfurilor are la baza criteriul combinat al originii si gradului de prelucrare a marfurilor;
- este flexibil, in sensul ca poate fi folosit ca atare sau luat ca baza pentru o forma prescurtata sau mai detaliata de clasificare;
- prezinta o serie de avantaje esentiale in raport cu vechile sisteme de clasificare a marfurilor intarifele vamale si anume:
-faciliteaza derularea schimburilor comerciale internationale prin atenuarea sau eliminarea divergentelor cu privire la incadrarea tarifara a produselor si implicit cu privire la determinarea nivelului taxelor vamale aplicabile;
-faciliteaza colectarea, compararea si analiza datelor statistice referitoare la schimburile -comerciale internationale;
- satisface, simultan, nu numai necesitatile de codificare ale autoritatilor vamale, ci si pe cele aleorganismelor de statistica, ale producatorilor, comerciantilor, transportatorilor, etc.
Pana in prezent au aderat la acest sistem de descriere si codificare a marfurilor in tarifele vamale marea majoritate a tarilor lumii (inclusiv Romania). Pe plan international sunt folosite doua tipuri de tarife vamale: simple si compuse.
Tarifele vamale simple sunt acelea care au o singura coloana de taxe vamale pentru toate produsele supuse impunerii vamale, indiferent de provenienta lor (taxe conventionale). Acestea sunt folosite, de regula, de unele tari in curs de dezvoltare, desi in practica si unele dintre acestea folosesc mai multe tipuri de taxe vamale (indeosebi preferentiale).
Tarifele vamale compuse sunt acelea care au doua sau mai multe coloane de taxe vamale, fiecare aplicandu-se marfurilor provenind din diferite tari. Taxele vamale inscrise in aceste coloane pot fi:
- taxe vamale conventionale;
- taxe vamale autonome;
- taxe vamale preferentiale (pe baza de reciprocitate sau pe baza de nereciprocitate).
Tarifele vamale, implicand impunerea vamala, sunt instrumente de politica comerciala admise de catre GATT, cu conditia sa nu fie prohibitive (in ce priveste nivelul taxelor vamale), cu ajutorul carora se protejeaza piata interna de concurenta straina, pe baza carora se pot negocia concesii tarifare sau se pot institui uneori masuri de discriminare in relatiile comerciale cu anumite state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectul Protectionist al Tarifului Vamal.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!