Efectele Crizei Actuale asupra Investitiilor din Domeniul Economic

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Ceea ce a inceput doar ca o criza a afectat pietele internationale. 
In ceea ce priveste activitatea bursiera din Romania, constatam ca aceasta a fost afectata de criza internationala. Astfel, in data de 8 octombrie 2008, pe fondul scaderilor inregistrate de principalele actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti (atingerea pragului maxim de oscilatie) si a atingerii de catre indicii bursei din Bucuresti a pragului de avarie, sedinta de tranzactionare a fost suspendata. In data de 10 octombrie 2008, Bursa de Valori Bucuresti suspenda din nou sedinta de tranzactionare, datorita faptului ca toti indicii listati pe piata scad in limita maxima de oscilatie de 15%.
Criza financiara internationala a afectat si activitatea bursiera din Rusia, sedintele de tranzactionare la bursele din Moscova fiind suspendate in repetate randuri, intre 8 si 10 octombrie activitatea acestora fiind din nou suspendata pentru 3 zile consecutive.
Analizand scaderile inregistrate de bursele din intreaga lume, constatam volatilitatea ridicata pe care acestea o inregistreaza precum si puternica intercorelare ce exista intre ele. 
Datorita crizei financiare, pe toate pietele exista o mare criza de lichi!ditati, productia scade si consumul se reduce. 
Globalizarea pietelor financiare si inovatiile financiare, in conditiile unor reglementari precare (sau lipsa acestora), si conflictele de interese au creat premize pentru actuala criza.
O dezbatere aprinsa are loc printre decidentii din statele puternic dezvoltate, care cuprind Statele Unite ale Americii, statele Uniunii Europene, Asia, privind masuri de combatere a crizei dincolo de o relaxare iresponsabila a conditiilor de creditare pe diverse piete imobiliare si pe alte piete si o ajutorare a institutiilor financiare aflate in pragul falimentului. Originea crizei financiare trebuie cautata in efecte ale masivelor fluxuri de capital transfrontaliere si ale utilizarii tot mai ample de instrumente financiare/derivative (precum securitizarea de obligatiuni), care nu sunt transparente si nici tranzactionate efectiv pe piete. In consecinta, pietele financiare au devenit, in multe zone, tot mai opace, iar identificarea celor care si-au asumat riscuri si evaluarea acestor riscuri au devenit deziderate aproape de neatins.
Bancile au intrat in mod imprudent in jocul crearii si distributiei de produse financiare, aplicand tehnici de gestiune a riscului discutabile. Nu putine banci de varf s-au angajat in "impachetarea" si vanzarea de obligatiuni, avand drept colateral ipoteci cu risc inalt. Si vedem, acum, cum nume ilustre de pe Wall Street au intrat in atentia procurorilor. Pentru a restabili increderea si a mari transparenta pietelor financiare, este de la sine inteles ca trebuie sa se implementeze noi masuri de siguranta, astfel incat pietele sa fie transparente si mai putin volatile.
O banca centrala poate actiona pentru a impiedica crizele de lichiditate pe termen scurt, dar in nici un caz nu trebuie sa adopte o politica monetara relaxata, atunci cand evolutia viitoare a inflatiei nu o justifica.
Economiile emergente pot fi afectate usor de o criza financiara, fiindca depind de schimburile comerciale cu tarile avansate. Cum aceste economii sunt in mare parte dependente de schimburile economice cu tarile dezvoltate, orice criza economica poate avea consecinte grave asupra lor. Multe semnale par sa indice ca turbu!lentele financiare declansate de falimentele ipotecare din Statele Unite nu s-au stins. Faptul ca piata imobiliara americana continua sa scada va face ca alte credite, de mai buna calitate, sa fie afectate. Cu sigu!ranta bancile vor intari conditiile de acordare a creditelor, volumul imprumuturilor va scadea si, in general, costul finantarii investitiilor va creste.
Persistenta si adancirea crizei financiare internationale trebuie sa induca o revedere si imbunatatire a supravegherii si reglementarii pietelor financiare.
Unii sunt inclinati sa considere actuala criza ca un accident inevitabil, dar nu neobisnuit, de-a lungul ciclului economic, o urmare a dobanzilor foarte scazute practicate in anii din urma in SUA si Europa.
Influenta crizei financiare aflate in derulare si a incetiniri cresterii economice din SUA si a crizei la nivel mondial asupra Romaniei va depinde de masura in care aceste evenimente reduc fluxurile de capital in tara, punand accent pe stabilitatea si sanatatea sistemelor bancare mondiale si romanesti. 
Este de asteptat ca, in continuare, conditiile de creditare sa fie aspre, iar costurile sa se majoreze. Pentru Romania acest lucru este relevant, avand in vedere dezechilibrele externe si nevoile de finantare.
Criza financiara si economica actuala pare sa fie fara precedent in ultima jumatate de secol. Recesiunea economica se extinde in SUA, Europa si Japonia si se contureaza a fi mult mai dureroasa decat caderea economica din 1981-1982. O masiva scadere a increderii atat la nivelul sectorului de afaceri, cat si la nivelul consumatorilor, ambele raspunzand prin restrangerea cheltuielilor, este in plina derulare. Guvernul Statelor Unite si unele guverne din Europa, incercand sa refaca stabilitatea, au nationalizat parti ale sectoarelor lor financiare intr-o masura care contrazice insesi bazele capitalismului modern. Intreaga lume pare astazi ca isi schimba cursul, indreptandu-se catre o perioada in care rolul statului va fi mai mare, iar cel al sectorului privat va fi mai mic. Aceasta va fi probabil cea mai dramatica consecinta a crizei actuale. 
2. Cuprins
Multi apreciaza ca actuala criza financiara isi are radacinile in scaderea dramatica a pretului locuintelor in SUA sau in caderea pietei creditului pentru locuinte. Aceasta viziune este cel putin incompleta. Cauzele fundamentale ale crizei financiare sunt mai adanci, atat de natura macroeconomica, cat si de natura microeconomica, lucru mentionat recent de mai multi analisti. Cele doua tipuri de cauze s-au interconditionat in producerea crizei. 
Cauza profunda a crizei financiare a fost lichiditatea abundenta creata de principalele banci centrale ale lumii (FED, BOJ) si de dorinta tarilor exportatoare de petrol si gaze de a limita aprecierea monedei. De asemenea, a existat o suprasaturare cu economisiri, generata de integrarea crescanda in economia globala a unor tari (China, Asia de Sud-Est in general), cu rate mari de acumulare, dar si de redistribuirea globala a avutiei si a veniturilor catre exportatorii de bunuri tari (titei, gaze naturale etc.). Lichiditatea abundenta si suprasaturarea cu economisiri au creat resurse disponibile pentru investitii, inclusiv in instrumente financiare sofisticate, nu usor de inteles de catre unii investitori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Crizei Actuale asupra Investitiilor din Domeniul Economic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!