Economie Mondiala - Belgia

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1: Prezentarea generala 3
Cap. 2: Economia Belgiei 6
2.1 Politica comerciala a Belgiei 6
2. 1. 1 Comertul exterior 7
2. 1. 2 Reglementarea comertului exterior 8
2. 1. 3 Parghii de stimulare a exportului 8
2. 1. 4 Schimburile comerciale Belgia-Romania 9
2.2 Indicatori Macroeconomici 10
2.3 Politica monetara a Belgiei 11
2.3.1. O politica monetara europeana 11
2.3.2. Emiterea de bancnote si monezi 12
2.4 Ramuri ale economiei Belgiei foarte bine dezvoltate 13
Cap. 3 : Apartenenta Belgiei la structuri si organizatii internationale 13
3.1. Neutralitatea initiala 13
3.2. Uniunea Europeana 14
3.3. NATO 15
3.4. Integrarea subregionala cu Olanda si Luxemburg 15
3.5. Federalismul Belgiei si relatiile internationale 15
3.6. Fostele colonii 15


Extras din referat Cum descarc?

Belgia
Cap.1: Prezentarea generala 
Belgia este o mica tara situata in Europa de Vest, care se invecineaza cu Tarile de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franta si Marea Nordului.(vezi fig.1)
Capitala tarii este Brussel sau Bruxelles si este situata in nord-estul tarii.
Teritoriul Belgiei are o intindere de 30.510 km2 si ocupa locul 148 in lume; se imparte din punct de vedere geografic in trei regiuni: campia costiera in nord-vest, platoul central si tinuturile muntoase ale Ardenilor din sud-est.
Belgia are unul dintre cele mai dens populate teritorii din Europa. Totalul populatiei atinge 10.5 milioane locuitori cu o densitate de 342 locuitori pe km2. Are 3 limbi oficiale: olandeza (forma scrisa comuna a dialectelor flamande), care este folosita de 55% din populatie, in Flandra si Brussel; franceza, care este folosita de 44%, in Comunitatea Valonia-Brussel, si germana, care este utilizata doar de 1% din locuitori, in Comunitatea germanofona din estul Valoniei. Capitala tarii este oficial bilingva (franceza-olandeza). Pe langa acestea, Comunitatea Valonia-Brussel recunoaste si limbile regionale: limba valona (majoritara), picardina, luxemburgheza , brusselara, campeneana, galmeza (stinsa in 2002).
Belgia este o monarhie constitutionala condusa de regele Albert al II-lea.
Organizarea politica belgiana este complexa. Sistemul federal se imparte in organisme care nu corespund doar zonelor geografice, ci si lingvistice. Sefia statului este detinuta de monarh, ale carui activitati sunt de fapt ceremoniale. Sefia guvernului o are Primul Ministru Guy Verhofstadt , care coordoneaza un numar maxim de 15 ministri cu afiliatie la partidul sau sau la coalitia de la putere. Puterea legislativa se bazeaza pe un parlament bicameral compus din 150 de reprezentanti si 71 de senatori. In Belgia nu exista partide politice nationale, atat timp cat partidele tind sa se limiteze la regiunea lingvistica a electoratului lor. Totusi un singur partid apare atat la francofoni cat si la flamanzi, insa fara a avea o organizare nationala: Partidul Verde (ECOLO/GROEN!).
In Flandra, si Brusselul/Bruxelles-ul flamand, principalele partide sunt: Interesul Flamand (Vlaams Belang - ex-Vlaams Blok [Blocul Flamand]) (VB), Flamanzii Liberali si Democrati (VLD) si Partidul Flamand Crestin-Democrat (CD&V).
In Valonia si Brusselul/Bruxelles-ul francofon, principale partide sunt: Centrul Democrat Umanist (cdH), Partidul Social (PS) si Miscarea Reformatoare a Belgiei (MR). Partidul Verde (ECOLO/GROEN!) este inca un partid important in Belgia.
Sistemul federal e compus din trei regiuni autonome: Valonia, cu capitala la Namur; Flandra, cu capitala la Antwerpen/Anvers; si Brussel/Bruxelles. In invatamint si cultura, exista trei comunitati: Comunitatea Flamanda, cu autoritate in Flandra si Brussel; Comunitatea Valonia-Brussel; si Comunitatea Germanofona, cu autoritate in estul Valoniei (in jurul orasului Eupen).
Belgia se imparte in 3 regiuni federale:
* Flandra se imparte in 5 provincii:
o Anvers,
o Limburg,
o Flandra de Est,
o Flandra de Vest,
o Brabantul Flamand
* Valonia se imparte in 5 provincii:
o Brabantul Valon,
o Namur,
o Liege,
o Hainaut,
o Luxemburg
* Regiunea Capitalei Bruxelles, regiunea capitala.
Fiecare provincie se subdivide in "arondismente" ori raioane, iar raioanele in comune. (fig 1)
Cap. 2: Economia Belgiei
Economia belgiana este caracterizata prin puternica productivitate, o slaba inflatie, un calm social si o stabilitate politica, la origine de o mare prosperitate economica. 
Somajul este sub media europeana si continua sa scada. Exportul constituie doua treimi din produsul national brut


Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Mondiala - Belgia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!