Economia Mediului - Importanta Apei

Extras din referat Cum descarc?

Rolul apei. Rolul apei in organismul speciilor vii, inclusiv al omului, este foarte important. Organismul uman este constituit in proportie de 70% din apa. In societatile dezvoltate oamenii cred ca ceaiul, alcoolul, diferitele racoritoare pot fi inlocuitorii adecvati ai apei naturale curate, de care ar avea nevoie organismul. Acesta insa este o greseala elementara si fatala. Aceste bauturi intr-adevar contin apa, dar pe langa acesta mai contin si materiale deshidratante. In ziua de azi, stilul modern de viata face omul dependent de bauturile comerciale. Copiii nu sunt determinati si invatati sa bea apa, astfel ei devin dependenti de diferite feluri de bauturi carbogazoase si sucuri cu arome de fructe si zahar. In acelasi timp, gustul ,,civilizat" al racoritoarelor va scadea incontinuu instinctul de a bea apa, in cazurile in care nu este la indemana bautura racoritoare. Organismul elimina in mod continuu lichidul, al carui cantitate totala la temperaturi normale, fara fortari, este de 2,5 litri consumati zilnic, iar in zile de canicula sau in timpul practicarii unui sport poate ajunge si pana la 4-5 litri. Lichidul pierdut trebuie recuperat permanent, in caz contrar suntem indispusi si apar alte aspecte, care sunt cauzate de lipsa de lichid indelungata al corpului. Acesta este logic, deoarece nu am putea trai cu organe mutilate. In conditii normale, corpul nostru indica prin starea de sete cand are nevoie de completarea lichidului. Dar nu ne putem baza intotdeauna pe acesta, deoarece starea de sete apare atunci organismul nostru este deja deshidratat. Din acest motiv nu este recomandat sa ne lasam pe seama setei, ca semnal de indicatie pentru introducerea lichidului in organism, ci trebuie sa ne obisnuim sa bem inainte de a aparea setea, pentru a asigura permanent completarea cu lichid a organismului si in cazul in care nu simtim sete.
Forta curativa a apei. Forta curativa a apei a fost descoperita de civilizatiile vechi, acest efect avantajos nefiind contestat nici astazi, fiind prescrisa si de medici, sub forma de cure de baut si de cure balneare. In secolul al XVII-lea, pudra si parfumul au fost la moda in baii. Totusi, forta curativa a unor ape termale si minerale a fost acceptata. Primele cure de baut au aparut in secolul al XVIII-lea in Karlsbad, Kissinger si Reichenhall. Curele de baut au fost utilizate cu succes pentru probleme ale stomacului, ale intestinelor si ale bilei. Importanta si nevoia apei este dovedita, de regula, prin"regula tripla" a vietii omenesti: putem trai cel mai mult 30 zile fara hrana, 3 minute fara aer si doar 3 zile fara lichid.
Efectele fiziologice ale apei. Acesta este cel mai important lichid de baut: este ieftin, sarac in calorii si suportabil de toti. Pe deasupra apa poate ajuta mult si in pastrarea sanatatii noastre. Ori o varsam din flacon, ori o lasam sa curga direct din conducta de apa, 2-2,5 litri din acest "elixir al vietii"este suficient, ca sa alunge multe feluri de boli, sa intareasca energia corpului nostru si resursele noastre spirituale si, bineinteles, este cel mai bun remediu pentru caldura si sete. Apa, acest medicament vital, de multe ori subestimat este izvorul vietii noastre. Este la fel de indispensabil vietii, ca aerul respirarii.
Apa in lume si in Romania
Este greu de crezut ca pe planeta noastra, acoperita in proportie de 70% de apa, numai 1% din totalul resurselor de apa este disponibil pentru folosinta oamenilor. Din toata apa care acopera globul, 97,5% este apa sarata , ramanand apa dulce numai 2,5% , iar din acestea peste jumatate sunt ghetari si calota glaciara. Acesta este un motiv pentru care apa este o continua preocupare pe planeta noastra atat pentru cercetatori, dar mai cu seama pentru cei ce sufera din cauza lipsei de apa. Desi traim in secolul 21, in lume, 1.1 miliarde de oameni (reprezentand 18% din populatia globului) duc lipsa de apa potabila. Mai mult de 1 milion de oameni mor anual de malarie in Africa si cel mai tragic este ca cei mai multi sunt copii sub 5 ani. Lipsa conditiilor de igiena se datoreaza in primul rand lipsei de apa potabila. Ca urmare, din cauza igienei precare, in ultimul deceniu au murit mai multi oameni decat in toate razboaiele din 1945 pana in prezent.
Ca o dovada a preocuparii intense a oamenilor de stiinta, data de 22 martie este din 1993 declarata si sarbatorita ca Ziua Mondiala a Apei pe glob.
Anul 2008 a fost plasat de catre Organizatia Natiunilor Unite sub tema IGIENA, iar decada anilor 2005-2015 este perioada actiunii "APA PENTRU VIATA".
ROMANIA anului 2008 arata astfel:
-Numai 52% din populatia tarii beneficiaza de servicii de apa curenta si canalizare; -16% din populatie are numai alimentare cu apa (nu are canalizare) -32% DIN POPULATIE NU ARE NICI APA CURENTA NICI CANALIZARE ! -47de localitati deverseaza apele uzate direct in receptorii naturali FARA O PREALABILA EPURARE. Printre aceste localitati sunt: Bucuresti, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Braila, Galati, Tulcea. Exemplificand pe judetul Timis, numai 39% din localitati au sisteme centralizate de alimentare cu apa, in timp ce sub 3% au sisteme de canalizare.
Lipsa acestor minime utilitati este cu siguranta o cauza a imbolnavirii populatiei, dar ceea ce poate duce direct la imbolnaviri individuale sau in masa este folosirea necorespunzatoare si neatenta a surselor de apa.
Situatia filtrarii si purificarii apei in Romania
In acest moment, majoritatea spatiilor de productie si de alimentie publica din Romania nici macar nu filtreaza sin u purifica apa cu care pregatesc mancarea, cafeaua, ceaiul. Efectuarea acestor procese atat de importante pentru populatia consumatoare a acestor produse ar fi, in primul rand, in interesul lor pentru ca produsele vor avea un gust mai bun si se pot pastra mai mult timp in siguranta.
Intr-o viata de circa 70 de ani, un om consuma in medie 115 tone de apa, echivalentul a peste 2 vagoane cisterna pe care le observam pe caile ferate. Si ne punem firesc intrebarea: conteaza calitatea apei consumate ?


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Mediului - Importanta Apei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!