Echipa si Grupul din Cadrul unui Proiect - Dinamica Acestora

Extras din referat Cum descarc?

O echipa este alcatuita dintr-un mic numar de oameni cu abilitati complementare, care impartasesc acelasi scop, un set de standarde de perfomanta si au o abordare a muncii care le este comuna. Astfel, echipa poate fi definita ca fiind un grup restrans in care apare un element de baza, concretizat in relatia coeziune-performanta. Spre deosebire de grup, echipa prezinta un spirit de cooperare puternic (datorita naturii mult mai bine definite a relatiilor care se stabilesc intre membrii), un cadru emotional echilibrat si o gandire pozitiva
Diferente de nuanta intre grup si echipa:
In primul rand, atunci cand se vorbeste despre o echipa, se are in vedere o ,,formatiune" bine conturata, spre deosebire de grup care este mai putin delimitat; din punct de vedere al structurii interne (obiective, roluri, relatii, norme, valori etc.); echipa este bine definita spre deosebire de grup, unde acestea sunt instabile; activitatile echipei sunt strans legate de mediul sau contextul in care ele activeaza, spre deosebire de grup, care actioneaza intr-un cadru mult mai restrans. 
Grupul presupune: lider puternic, determinat; responsabilitate individuala, rezultate individuale, masurare indirecta a rezultatelor.
Echipa presupune: conducere impartita, responsabilitate individuala si comuna, rezultate collective, masurare directa a rezultatelor prin estimarea efectelor echipei asupra muncii altora. 
Managementul de proiect presupune lucrul cu echipe formate dintr-un numar restrans de persoane care au specializari diferite. Scopul principal al acestuia este realizarea unui anumit proces (stabilit si bine definit de la inceput) care nu este neaparat repetabil (el poate fi efectuat doar intr-un anumit context sau numai pentru o singura data). Avand la baza sa structura unui grup, si echipa de munca urmeaza aceeasi ,,reteta" de formare si functionare, modificata insa, in functie de specificul ei. Astfel, munca in echipa se deruleaza in mai multe etape distincte:
- constituirea- este destinata perioadei in care are loc acomodarea membrilor echipei, atat intre ei, cat si cu scopul si directia echipei din care fac parte. Este o perioada caracterizata prin lungi discutii informale care au ca scop sudarea echipei; 
- tatonarea- dupa ce echipa a fost definita si au demarat primele actiuni de pe lista de activitati care urmaresc atingerea obiectivelor fixate, este firesc sa se nasca si o serie de conflicte sau neintelegeri intre membri. Insa, pe masura ce se clarifica rolurile acestora si relatiile tensionate isi pierd din intensitate si repetitivitate. Aceasta etapa se caracterizeaza prin consolidarea unitatii echipei de lucru;
- nominalizarea- dupa ce, atat rolurile, regulile, cat si comportamentele au fost intelese, acceptate si adoptate de toti membrii echipei, managerii de proiect au ca sarcina principala conceperea normelor si valorilor dupa care echipa pe care o au in subordine se va orienta in vederea realizarii obiectivelor si sarcinilor;
- actiunea- este cea mai dinamica si productiva etapa a dezvoltarii echipelor. In aceasta faza problemele sunt rezolvate si se gasesc, de asemenea, solutii optime pentru provocarile asumate.
Dinamica grupului 
Primele utilizari ale expresiei "dinamica grupului" ii apartin lui Kurt Lewin, in cateva articole scrise intre 1944 si 1947. "Dinamica: acest cuvant...desemneaza totalitatea schimbarilor adaptive care se produc in structura de ansamblu a unui grup ca urmare a unor schimbari survenite intr-o parte oarecare a acestui grup...intr-un grup..., se intampla ceva analog cu autodistribuirea fortelor intr-un camp de forte fizice" (Krech si Crutchfield, 1948, pp.22-23).
Dinamica grupurilor ar fi acea disciplina stiintifica ce leaga conduitele grupului de sistemul de forte care actioneaza in sanul sau...
Pentru Lewin, vaand in vedere ca grupul nu se reduce deloc la suma partilor sale, atunci cand se actioneaza asupra unui element privilegiat al campului, se poate modifica structura ansamblului si aceasta se intampla atat in cazul grupurilor reale, cat si in cazul grupurilor din doua perspective distincte: "intr-o prima etapa, termenul <<dinamica grupurilor>> a desemnat o stiinta experimentala, practicata in laborator pe grupuri artificiale reunite in scopuri experimentale...intr-o a doua etapa, termenul a desemnat munca animatorului de grup care, iesit din laboratorul sau, se va ocupa de <<rezolvarea conflictelor sociale>>...Acest termen tinde sa desemneze, in acelasi timp, totalitatea cercetarilor experimentale asupra grupurilor mici si totalitatea tehnicilor de grup care constituie asa-numitele mijloacele de aplicare..., intrumente de formare, de terapie, de anmatie, de interventie, care au in comun apelul la grup" (Lapassade, 1970, pp. 49-50).
Dinamica grupului se concentreaza asupra problemelor existente la nivelul grupului. Conflictul, ca si alte forme ale tensiunii in grup, constituie un obiectiv major al cercetarilor. Un alt capitol important este legat de analiza normelor si a dinamicii acestora, unde sint de remarcat studiile de pionierat ale lui Muzafer Sherif, T. M. Newcomb si S. E. Asch. Ratiunile adeseori aplicative ale cercetarilor fac ca analiza performantelor activitatilor desfasurate in grup sa ocupe un rol prioritar. S-au studiat astfel modalitatile in care structurarea sarcinilor influenteaza performantele grupului ca si rolul retelelor de comunicare, al relatiilor de autoritate, de atractivitate si al altor tipuri de relatii existente in grup, asupra eficientei activitatilor acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Echipa si Grupul din Cadrul unui Proiect - Dinamica Acestora.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!