Echilibrul financiar al intreprinderii

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte generale privind echilibrul financiar
Echilibrul financiar al intreprinderii este reprezentat de egalitatea ce trebuie sa existe intre resurse (R) si necesarul de resurse (N), respectiv intre venituri si cheltuieli. Actionand pentru realizarea propriului echilibru, intreprinderile contribuie la realizarea si consolidarea echilibrului financiar la nivel macroeconomic.
In literatura se mai intalnesc expresii ca: echilibru static, echilibru stabil, echilibru instabil, echilibru optim. In conditiile in care schimbarea unui element sau a altuia da nastere tendinetei de restaurare a echilibrului sau unui proces de ajustare spre formarea unui nou echilibru, acesta este considerat un echilibru stabil. Atunci insa cand nu se produc astfel de tendinte, echilibrul este instabil. Realizarea echilibrului static pare imposibila, intr-o activitate dinamica, asa cum este ectivitatea economica. 
Echilibrul financiar se realizeaza pe termene, astfel:
- echilibru pe termen lung, cand se compara capitalul permanent cu activele imobilizate (fond de rulment)
- echilibrul curent, cand se compara activele circulante cu obligatiile pe termen scurt (necesarul de fond de rulment)
- echilibrul pe termen scurt, cand se compara fondul de rulment cu necesarul de fond de rulment (trezoreria)
Relatiile de principiu in analiza echilibrului financiar sunt:
Activ imobilizate = Capital permanente
Active circulante = Datorii pe termen scurt
Analiza statica a echilibrului financiar
Bilantul este instrumentul de reflectare a echilibrului financiar al intreprinderii, la incheierea exercitiului, de reflectare materiala a modului de utilizare a capitalurilor proprii si imprumutate. Deci, bilantul ofera criterii de apreciere a echilibrului financiar al intreprinderii la un moment dat. In conceptia functionala, bilantul este privit ca ansamblul alocarilor de fonduri si al surselor de procurare pe diferite cicluri financiare, pentru a intelege functionarea intreprinderii.
Bilantul financiar ofera informatii statice despre patrimoniul intreprinderii, fiind o reflectare fidela a momentului in care acesta este intocmit. Denumit si bilant de lichiditate - exigibilitate, bilantul financiar urmareste sa puna in evidenta capacitatea intreprinderii de a-si onora angajamentele fata de terti. Caracteristica de baza a acestui bilant este ca posturile de activ si pasiv sunt reflectate la valoarea lor neta, iar constructia sa se bazeaza pe gradele de lichiditate si de exigibilitate ale elementelor de activ, respectiv de pasiv.
Analiza statica furnizeaza raspunsuri cu privire la urmatoarele probleme esentiale in aprecierea conditiilor echilibrului financiar:
-structura patrimoniului si evolutia sa in timp;
-corelatia dintre lichiditatile cumulate ale firmei si scadentele pe care ea le poate anticipa la o anumita data;
-gradul de compatibilitate al structurii resurselor colectate de intreprindere cu utilizarile pe care ea le finanteaza.
Analiza statica patrimoniala a echilibrului financiar are ca instrumente fondul de rulment, solvabilitatea si lichiditatea.
Conform teoriei patrimoniale, o intreprindere este solvabila daca asigura echilibrul maselor bilantiere de aceeasi durata, respectand urmatoarele reguli financiare:
Active imobilizate (AI) < Capitaluri permanente (CP)
Active circulante (AC) > Datorii de exploatare (Dexpl)
Solvabilitatea exprima posibilitatea unui debitor de a dispune de suficiente bunuri in patrimoniul sau pentru a fi in masura sa-si onoreze obligatiile scadente. Acest concept are o sfera de cuprindere mai larga exprimand situatia in care se afla un debitor ale carui mijloace acopera sau nu obligatiile pe care le are de achitat la un moment dat. Obligatiile pe termen lung rezulta din angajamentele anterioare contractuale, operatii curente si prelevari avand caracter obligatoriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Echilibrul financiar al intreprinderii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!