Domeniu Portuar

Extras din referat Cum descarc?

Descrierea partilor componente ale portului
Suprafata de apa a portului, impreuna cu terenul inconjurator, cu caile de comunicatie care-l leaga cu interiorul si cu toate instalatiile si depozitele aflate pe teritoriul sau constituie planul portului, si acest plan reprezinta aranjamentul partilor componente ale unui port, capabile sa execute sarcinile ce revin fiecarei parti si a tuturor partilor in ansamblu.
Elementele principale ale unui port sunt:
Acvatoriul care reprezinta suprafata ocupata de apa si care trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii:
o Sa fie aparat de valuri, vanturi, gheturi si depuneri aluvionare;
o Sa aiba adancime suficienta si mentinuta permanent pentru navele cu pescajul maxim, declarat public pentru portul respectiv;
o Dimensiunile sa fie suficiente si sigure pentru manevra navelor si pentru acostarea la danele de operatii;
o Fundul acvatoriului sa asigure o buna ancorare;
o Sa aiba suficiente dispozitive de legare a navelor in rada si in interior (geamanduri);
o Sa poata fi supravegheat in cadrul limitelor impuse de catre autoritatea portuara.
Teritoriul cuprinde intreaga zona care inconjoara acvatoriul si pe care sunt amplasate magaziile, depozitele, santierele, atelierele de reparatii, birouri ale diverselor sectoare, cladirile autoritatii portuare, cai de comunicatii etc.
Teritoriul treubuie sa satisfaca urmatoarele conditii:
o Sa aiba suficiente cai de acces si sa asigure o buna conlucrare cu acvatoriul si fronturile de acostare;
o Sa fie suficient de intins pentru a permite amplasarea amenajarilor si a instalatiilor de incarcare-descarcare si transportul marfurilor pe cai ferate, drumuri rutiere;
o Sa fie suficient de inaltat pentru a nu fi inundat de valurile din rada sau de valurile de maree;
o Limitele teritoriului sa fie stabilite prin acte speciale si trebuie sa fie marcat si ingradit; sa aiba iesire prin locuri fixate;
o Sa fie bine dotat cu instalatii de lumina si energie electrica, canalizat, cu instalatii de apa potabila, dotat cu mijloace de telecomunicatii.
Fronturile de acostare sunt constituite din ansamblul cheiurilor de acostare si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
o Sa permita accesul navelor la orice dana, precum si plecare pe orice vreme;
o Sa aiba lungime suficienta pentru acostarea navelor;
o Adancimea apei la fronturile de acostare sa permita navelor apropierea si acostarea in siguranta, cu rezerva de adancime necesara pana la incarcarea maxima a navelor;
o Sa aiba in dotare suficiente mijloace si instalatii de acostare si legare, babale etc.
Portul Constanta
Dezvoltat pe locul vechiului port Tomis, portul Constanta poate fi considerat unul dintre cele mai vechi porturi ale Pontului Euxin. Intinderea lui in vremurile antice nu era mare, fiindca nu a existat in acest punct al coastei un adapost natural care sa fi putut permite dezvoltarea unui port la nivelul celor din zona Marii Mediterane.
Stapanirea otomana de mai tarziu nu a intreprins nici o actiune pentru o amenajare a acestui port pe masura importantei pe care a avut-o in antichitate.
Anticul port Tomis, desi cu o extindere mica in lipsa unor adaposturi naturale pe coasta, a avut totusi o activitate neintrerupta timp de cateva secole. Navele grecesti importau din acest port produsele agroalimentare din bazinul Dunarii si aduceau din Levant bunuri necesare bastinasilor de pe meleagurile geto-dacice.
In anul 1860, portul Tomis avea un mol de piatra situat cam la inceputul vechiului dig si un dig de lemn, in continuarea molului spre vest in lungime de aproximativ 200m; acvatoriul avea o extindere de 7 ha.


Fisiere in arhiva (1):

  • Domeniu Portuar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!