Direcții în călătoria de la profesor debutant la profesor de succes

Extras din referat Cum descarc?

Dascalul are un rol important in viata elevilor. Abilitatile sale profesorale si insusirile de personalitate au repercusiuni profunde in inima discipolilor sai, provocand reverberatii inca multi ani dupa terminarea studiilor. Prin compor tamente si atitudini, prin felul sau de a fi ori de a nu fi, profesorul reuseste sa apropie sau sa indeparteze copiii: ii motiveaza, ii pedepseste, ii sfatuieste, ii blamea za, ii incurajeaza, etc.
Studiile de specialitate sustin ca elevului "ii place" sau "nu-i place" o disciplina in functie de personalita tea profesorului, in ceea ce priveste randamentul scolar, responsabilitatea cadrului didactic este enor ma: pe de o parte, conteaza competenta sa profesiona la, iar pe de alta parte, este la fel de importanta si personalitatea acestuia. 
Profesia de cadru didactic presupune, pe langa o pregatire serioasa de specialitate, o pregatire metodica si psihopedagogica, obtinuta pe baze stiintifice, in timpul studiilor universitare. Astfel profesia de profesor va demonstra competenta, prestigiu, eficienta si creativitate.
Calatoria profesorului debutant incepe de pe bancile facultatii. Acolo el se pregateste din punct de vedere profesional si emotional pentru marele debut al carierei sale. 
Odata incheiata pregatirea initiala, tanarul profesor isi face aparitia la catedra. Aici realizeaza primul pas in cunoasterea colectivului de cadre didactice, elevii si incepe, in sfarsit, sa aplice ceea ce a invatat pe bancile facultatii. 
Ce a invatat?! Inca nu stie. Nu mai este sigur pe el. Starea de nesiguranta il tulbura. Se analizeaza si constata ca ceea ce considera a fi perfect din punct de vedere al pregatirii sale profesionale initiale se clatina. 
Patruns in lumea scolii se simte deodata singur si confuz. Care poate fi cauza? Sau cauzele... Tanarul isi faurise o serie de vise in timpul anilor de studentie... poate chiar venise in facultate cu o imagine a ceea ce considera el ca este lumea scolii! Vise desarte... Constata inca de la primul contact insa, ca scoala este altfel...Castelul de nisip pe care il cladise cu truda tocmai s-a daramat.
Tanarul debutant realizeaza ca nu detine intreg arsenalul de instrumente necesar supravietuirii sale in jungla in care tocmai s-a ratacit... Intrat pe portile scolii este intampinat de director, sef de catedra, colegi, elevi si parinti cu o serie de cerinte carora ar trebui sa le faca fata pe rand... si nu concomitent. Directorul ii spune care ii sunt indatoririle ca profesor angajat al unitatii scolare si ii pune in brate, imaginar, fireste, un pachet de legi si reglementari interne pe care tanarul ar trebui deja sa le stie! Seful de catedra ii arunca in fata o lista cu tot ceea ce ar trebui sa intocmeasca, din punct de vedere birocratic si anume planificari calendaristice, planuri de lectii, programe de evaluare si o serie de activitati pe care oricum, tanarul nu prea are timp sa le indeplineasca... este prea ocupat de noul sau statut: profesor la catedra! 
Trebuie sa intre la clasa... La clasa?!! Pai dincolo de usa clasei este o adevarata jungla! Elevii... ce elevi, fiinte care il devoreaza cu nerabdarea din priviri si curiozitatea celor care vor sa afle cat mai multe informatii... sau nu stiu cum sa se eschiveze de la cursuri... sa fuga de responsabilitatile lor de elevi... Probleme... multe probleme!! Cum sa-i determine pe copii sa invete la materia pe care s-a pregatit in timpul facultatii sa o predea... teoretic, ca practica nu prea a avut cand sa faca si apoi apar parintii care asteapta note mari pentru copiii lor, nestiind intotdeauna cum sa-si ofere ajutorul in sprijinirea la clasa a tanarului profesor. 
Pare greu... se pare ca intr-adevar este greu!! Pentru debutantul aflat in primul an timpul nu mai ajunge... Constata cu stupoare ca pleaca epuizat de la ore, ca in cancelarie prefera sa asculte muzica de relaxare, nefiind capabil sa lege o conversatie cu ceilalti profesori... Se simte marginalizat... Are impresia ca profesorii cu experienta il evita... Nici nu mai indrazneste sa ii salute... de intrebat cate ceva in sprijinul sau profesional cu atat mai putin! 
Apare o stare noua, destul de ciudata: tanarul stagiar constata ca merge din obligatie la serviciu. Scoala nu-i mai place! Oare de ce?! Il incerca o stare de nerabdare si chiar bucurie cu ceva vreme in urma... Si colegii parca ii privesc cu neincredere... Sa fie el vinovat?! Unde a gresit? Profesorul fara experienta intra in panica, se acuza pentru lucruri pe care nu stie daca le-a infaptuit sau nu...
Starea de criza ia amploare, unii chiar aleg fuga! Se pleaca, se renunta la statutul de cadru didactic... Altii aleg sa lupte, isi pun intrebari si afla raspunsuri, cer ajutor colegilor si descopera, pe zi ce trece ca scoala in care au venit este vie!! Viata in scoala nu se limiteaza doar la predarea la clasa. Scoala inseamna contact cu elevii, cei care asteapta de la profesor mai mult decat informatie. Asteapta un zambet, un cuvant frumos, o incurajare, vor un model de comportament... vor un prieten si nu un calau care sa ii oblige sa invete!! 
Colegii profesori pot deveni camarazi in lupta pentru adaptarea profesionala. Ei au posibilitatea sa ofere solutii pentru problemele tanarului stagiar, care are sansa de a primi sprijin profesional de la oameni cu experienta in domeniu. Colegii pot deveni persoane carora le poate impartasi din cele mai tainice temeri si nesigurante. In timpul activitatilor scolare si extrascolare, in timpul pauzelor colegii profesori pot fi alaturi. 
Zambetul de sustinere si incurajare primit din partea lor poate fi o treapta solida pe calea afirmarii profesionale si in formarea imaginii de sine. Increderea in propriile forte, in capacitatile sale profesionale si de comunicare se dezvolta foarte mult prin solicitarea si acceptarea ajutorului colegial. Desigur, exista si alternativa autoizolarii, a unor subterfugii care sa simuleze starea de bine... alternativa rutinei zilnice... Tanarul debutant poate sa se ascunda precum strutul cu capul in nisip si sa sustina ca totul este bine... sau nu!


Fisiere in arhiva (1):

  • Directii in calatoria de la profesor debutant la profesor de succes.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Paun, Emil -  Scoala - abordare sociopedagogica. Editura Polirom, Iasi,1999.
2. Gliga, Lucia (coord) - Standarde profesionale pentru profesia didactica. Ministerul Educatiei si Cercetarii, C.N.P.P., Bucuresti, 2002.
3. Radulescu, Eleonora. - Scoala si comunitate: ghid pentru profesori. Editura Humanitas Educational, Bucuresti, 2002.
4. Zlate, Mielu.- Tratat de psihologie organizationala manageriala. Editura Polirom, Iasi, 2004.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!