Dimensiunile lui Hofstede și Trompenaars în Nigeria

Extras din referat Cum descarc?

Nigeria reprezinta atat speranta cat si disperarea Africii, un continent condus de puterile coloniale europene pentru o perioada indelungata din secolele 19 si 20. Nigeria a fost sub conducere britanica pana in 1960 si este o tara independenta de doar 50 de ani. Desi este o tara bogata in resurse naturale conducerea tarii le-a controlat iresponsabil si se afla, dupa cum este numita intr-un articol din The Economist, "scapata de sub control".
Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor a scazut semnificativ si este de aproximativ 300 $ pe an, cu 10 % mai putin decat cel din Africa de Sud. In clasamentul realizat de Banca Mondiala, Nigeria este printre cele mai slab cotate tari. Cum peste 90 % din venitul guvernamental provine din petrol, economia tarii este vulnerabila la fluctuatiile cererii pentru petrol.
Diveristatea culturii nigeriene este semnul distinctiv al acesteia. Intr-o tara de marimea Texasului si New Mexico la un loc, sunt aproximativ 300 de grupuri etnice si subetnice, cu atatea dialecte si limbi distincte. Adesea un dialect este inteles doar de locuitorii unui oras si a zonelor ce inconjoara acel oras.
Eterogenitatea societatii nigeriene este fizica, sociala, religioasa si lingvistica. Fiecare grup etnic este concentrat in zone geografice definite foarte clar ce le-au ocupat de secole, acelasi lucru fiind valabil si pentru grupurile subetnice. Cele doua rauri principale Niger si Benue formeaza un Y fapt ce imparte tara in 3 parti. Fiecare parte este dominata de unul din cele trei mari grupuri etnice: Yoruba, Hausa-Fulani si Ibos. Cu asa de multe grupuri etnice si dialecte, ar parea aproape imposibil definirea structurii acestei societatii eterogene.
Geert Hofstede(1991), in analiza sa asupra diferentelor culturale din aproximativ 53 de tari nu a inclus nicio tara din continentul African. Acest lucru nu s-a intamplat din cauza faptului ca intreprinderea pentru care a facut aceasta analiza, IBM, nu avea nicio filiala intr-una din aceste tari, deoarece in perioadaa studiului exista una in Nigeria. Dar IBM, impreuna cu alte corporatii multinationale au decis mai tarziu sa paraseasca tara decat sa se confrunte cu legile din Nigeria care cereau ca 40% din angajatii companiei sa fie nigerieni. Acest lucru arata un aspect important despre psihicul nigerian: un puternic sentiment de onoare si stima de sine. Desi nigerienii in general admira si incearca sa copieze dezvoltarea economica si sociala occidentala, cand vine vorba de condescenta reala sau perceputa a occidentalilor sunt iuti la manie. 
Chiar daca studiul lui Hofstede nu a inclus nicio tara africana de culoare, nu este greu sa estimam in care din cele 5 dimensiuni culturale ale sale se incadreaza Nigeria. 
In mod traditional exista o distanta de putere mare intre clasele sociale si intre manageri si angajati in majoritatea grupurilor etnice exceptand tribul Ibos. Nigeria are resurse considerabile de petrol si gaze naturale Din pacate doar o parte mica din populatie (10%) controleaza aceasta bogatie. 
Distanta mare dintre clasele de populatie este cel mai ingrijorator aspect pentru economistii nigerieni. Pentru multi ani guvernul federal a dominat si a controlat indeaproape economia,insa in ultimi ani au recunoscut efectele daunatoare ale interventiei sale in economie si s-a indreptat spre o piata mai libera. O modalitate de a aborda respectuos un superior este de a precede numele cu un respectuos salut. Aceasta aparenta ordine stratificataa dupa grupe de varsta reflecta distanta mare fata de putere discutata anterior. Dar exista doar o slaba structura stratificata, exceptand poate doar tribul Hausa-Fulani din statele de nord. Cu cat este diferenta de varsta mai mare cu atat este asteptat mai mult respect. La servici, de exemplu, un superior poate fi senior al angajatilor sai cu mult mai in varsta decat el de la care se asteapta la respectul cuvenit. 
In situatiile de afaceri, si printre cei cu studii superioare, comportamentul occidental de salut este predominant salutului traditional salut, dar salutul traditional unde diferenta de varsta este mare. Aceasta cerinta nu are valabilitate la subordonatii straini, care sunt scuzati de la salutul traditional in favoarea saluturilor occidentale. Superiorii straini nu sunt salutati cu salutul traditional, nu pentru ca nu merita, ci pentru ca ei se asteapta sa nu fie salutati in acest fel. Daca cele patru triburi principale ar fi clasificate in functie de acest criteriu, pe primul loc s-ar clasa Hausa-Fulani, pe doi s-ar clasa Yoruba, iar pe ultimul loc s-ar situa Ibos. Tribul Hausa-Fulani este in marea majoritate format din musulmani care au adoptat rigiditatea si ordinea sociala a lumii musulmane. Distanta mare fata de putere a celor din tribul Yoruba este temperata de posibilitatea avansarii pe baza realizarilor individuale. Tribul Ibos este considerat inca din antichitate o societate egalitara si au ramas asa si in present.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiunile lui Hofstede si Trompenaars in Nigeria.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!