Dilema Etica

Extras din referat Cum descarc?

Lucrez in firma de peste 10 ani si de curand am fost promovat director de aprovizionare. Unul dintre furnizorii importanti de care auzisem ma invita intr-un week-end foarte costisitor la Poiana Brasov (impreuna cu familia mea), pe cheltuiala lui .Unii colegi mi-au spus ca de cele mai multe ori materiile prime pe care le furnizeaza firmei noastre, desi sunt foarte scumpe, prezinta frecvent anumite neconformitati (fostul responsabil cu aprovizionarea nu le lua in seama). Sunt constient de faptul ca, calitatea produselor finite este influentata de cea a materiilor prime, motiv pentru care firma este obligata sa faca reduceri de pret la unele produse. De asemenea, stiu ca managerul general al firmei nu va renunta la serviciile acestui furnizor deoarece este ruda de gradul I cu unul din actionarii minoritari ai firmei. Ce sa fac? Sa accept invitatia?
Pentru a putea opta pentru cea mai buna varianta de actiune, in acest caz, voi urma cei zece pasi ai metodei cu acelasi nume, decizia adoptata astfel putand rezolva aceasta dilema etica cat mai corect atat din punct de vedere moral, cat si profesional.
1. Faptele cunoscute ale situatiei se prezinta astfel:
- Am fost promovat ca director de aprovizionare in firma in care lucrez de peste 10 ani.
- Exista un furnizor important, ruda de gradul I cu unul dintre actionarii minoritari ai firmei, care furnizeaza firmei materii prime la un pret ridicat, ce prezinta frecvent anumite neconformitati pe care fostul responsabil cu aprovizionarea nu le lua in seama.
- Unele produse finite obtinute de firma nu corespund din punct de vedere calitativ, motiv pentru care firma este obligata sa faca deseori reduceri de pret la unele produse.
- Acest furnizor imi face o invitatie, impreuna cu familia mea, intr-un week-end foarte costisitor, la Poiana Brasov, pe cheltuiala lui.
- Sunt o persoana corecta si sunt ingrijorat de faptul ca ar trebui sa ,,inchid ochii" si sa trec cu vederea calitatea materiilor prime achizitionate, care influenteaza calitatea produselor finite obtinute, si care mai departe genereaza pierderi firmei si totodata creeaza dificultati in vanzarea acestora ,fiind necesare reduceri de pret. Totusi, nu vreau sa-mi pierd locul de munca, mai ales acum cand am fost promovat.
2. Partile implicate ce dau valoare faptelor si obiectivele urmarite de acestea sunt:
- Firma la care lucrez: satisfacerea nevoilor clientilor si a cerintelor legate de produse; oferirea unor produse sigure, cu o calitate cat mai ridicata, pentru castigarea increderii si loialitatii clientilor;
- Furnizorul de materii prime: vanzarea produselor necorespunzatoare din punct de vedere calitativ, maximizarea profitului si minimizarea pierderilor;
- Managerul general: mentinerea colaborarii cu furnizorul pentru a dobandi o imagine buna in relatia cu actionarii firmei; 
- Eu: indeplinirea sarcinilor de serviciu; mentinerea locului de munca; respectarea clientilor firmei si a valorilor morale ; promovarea la locul de munca a valorilor legate de onestitate, demnitate , cinste;
3. Cauzele/motivele aparitiei situatiei:
- Existenta relatiei de rudenie dintre furnizorul firmei si unul dintre actionarii minoritari;
- Riscul furnizorului de a inregistra pierderi daca nu isi vinde si materialele de o calitate inferioara;
- Incercarea furnizorului de a-mi "cumpara tacerea" prin invitatia pe care mi-a facut-o la Poiana Brasov;
4. Principiile etice/valorile operationale care ar trebui aplicate in aceasta situatie, respectiv ordinea lor de prioritate ar fi:
- Deschidere si transparenta in comunicarea cu managerul general al firmei, actionarii, dar si cu furnizorul de materii prime;
- Respectarea obligatiilor de serviciu si indeplinirea sarcinilor;
- Valori legate de onestitate, echitate, demnitate, loialitate, respect etc. 
5. Cei care ar trebui sa aiba un cuvant de spus/ sa se implice in luarea acestei hotarari sunt:
- Actionarul firmei
- Managerul general al firmei
- Eu si ceilalti colegi ai mei
- Furnizorul


Fisiere in arhiva (1):

  • Dilema Etica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!