Diagnosticarea Mediului Economic

Extras din referat Cum descarc?

Se impune o analiza a mediului economic, intrucat schimbarile produse in cadrul acesta afecteaza intr-un anumit grad si celelalte medii, influentand calitatea vietii umane. Aceasta se datoreaza faptului ca prin activitatea economica se obtin bunuri, servicii care ajuta la satisfacerea nevoilor si dorintelor consumatorilor si tot prin intermediul activitatii economice se obtin veniturile necesare achizitionarii utilitatilor, reprezentand si un suport pentru sustinerea activitatilor de invatamant, sanatate, cultura.
Pentru realizarea acestui proiect ne-am propus sa luam in considerare cele mai semnificative variabile economice, cu accent pe evolutia acestora in perioada 2007-2011 pentru cateva state europene dezvoltate: Marea Britanie, Germania, Suedia, Danemarca, Franta, Elvetia. 
Produsul intern brut reprezinta valoarea adaugata bruta a produselor obtinute intr-o tara de catre agentii economici autohtoni si straini, inregistrata pe o perioada de timp determinata, de regula un an. 
PIB-exprimat in preturi curente/milioane de dolari, perioada 2007-2011:
Fig. nr.1: Prelucrare proprie a datelor Unctad Statistics, unctadstat.unctad.org
Prin analizarea datelor din figura nr.1 se poate afirma ca pe tot parcursul perioadei, Germania detine cel mai mare PIB, aceasta fiind considerata si a patra putere economica a lumii. Este urmata de Marea Britanie si Franta. In anii 2009-2010 toate tarile s-au confruntat cu o criza economica si financiara a caror efecte s-au facut resimtite si asupra PIB-ului tarilor luate in considerare, avand un efect negativ si diminuand valoarea acestuia. Asistam la o tendinta de crestere a acestuia in 2011, datorita prosperitatii unor piete. In cazul in care riscurile de manifestare a crizei se estompeaza, iar conditiile financiare continua sa se imbunatateasca vom asista la o crestere economica a tarilor analizate, dar si pe plan mondial. 
Totusi, riscurile nu trebuie neglijate, procesul de redresare fiind unul ce necesita timp si implicare din partea tarilor.
Investitiile straine directe sunt un tip de investitii transnationale care reflecta obiectivul unei entitati rezidente a unei economii, denumit investitor strain direct, sa detina un interes durabil intr-o alta entitate, rezidenta a unei alte economii care este o intreprindere de ISD. Prin interesul durabil se va realiza o relatie pe termen lung intre cele doua intreprinderi, se va realiza un transfer de tehnologie din partea societatii-mama si se va exercita un control sau o influenta semnificativa asupra managementului intreprinderii de ISD.
Pentru masurarea influentei investitiilor straine se folosesc diversi indicatori, printre care fluxurile/ stocurile de intrare sau iesire de ISD. Acest indicator poate oferi informatii despre gradul relativ de atractivitate al economiilor nationale pentru realizarea de noi invesitii straine. 
Fluxuri de intrare a ISD exprimate in milioane dolari in perioada 2007-2011:
Fig. nr.2: Prelucrare proprie a datelor Unctad Statistics, unctadstat.unctad.org
In urma analizarii datelor din figura nr.2 se poate concluziona ca Marea Britanie prezinta un punct de atractie pentru investitorii straini, cel mai mare flux de investitii fiind inregistrat in 2007. Trebuie observat ca impactul crizei economice a avut repercursiuni si asupra nivelului de capital investit, in perioada respectiva nivelul acestora a fost diminuat considerabil in toate tarile, dar in special in Marea Britaniesi Germania. Un caz particular prezinta Danemarca, a carei influx de investitii este negativ in anul 2010, inregistrand pierderi. Se inregistreaza o redresare usoara a situatiei in 2011.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticarea Mediului Economic.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!