Diagnostic Intercultural Romania-Uruguay

Extras din referat Cum descarc?

a)Dimensiuni culturale Geert Hofstede prin valori si dimensiuni culturale contribuie la o mai buna intelegere a ceea ce inseamna diversitate culturala si acceptare reciproca a diferentelor.A subliniat diferentele de perceptie asupra muncii, motivatie si ierarhizarii.
Din acest punct de vedere vom observa valorile dimensiunilor culturale specifice Romaniei in comparatie cu valorile dimensiunilor culturale caracteristice Uruguay-ului 
Romania-ROM
Uruguay-URU
PDI( distanta fata de autoritate)
0 min med URU ROM max 100
11 57 61 90 95 
Romania : Prezinta o valoare a (PDI), apropiata de rangul maxim(95), ceea ce ilustreaza o dependenta mare a subordonatilor fata de sefi, observandu-se o inegalitate de autoritate, de comunicare intre sefi-subordonati, parinte-copil. Se promoveaza ideea centralizarii care e o urmare a comunismului ce a adus in tara noastra ideea conduceriii autoritare,a inegalitati intre oameni in functie de putere, bani,iar sistemul de valori predominant este dependenta de persoanele ce detin puterea.
Uruguay: Valoarea (PDI), e apropiata de valoarea medie(57) ceea ce ilustreaza prezenta inegalitatilor moderate din punct de vedere al distribuirii puterii, functiilor; Conflictele, datorita inegalitatilor sunt mai aplanate se observa o inclinatie usoara catre democratie.Sistemele de valori sunt inclinate catre coodonare, comunicare intre diferitele niveluri ierarhice, o mai mica autoritatea a sefului si promovarea relatiilor informale. 
IDV(individualism)
0 min ROM URU med max 100
6 30 36 43 91
Romania: Prezinta o valoare a (IDV), situata intre rangul minim(6) si cel medium(43), ceea ce ilustreaza o inclinatie catre colectivism, nevoia de aparteneta la comunitate. Romania ca si societate ex-comunista prezinta o atitudine fatalista in defavoarea increderii in individualism. Din punct de vedere tehnic si al culturii individualiste se observa ca Romania, ca tara saraca a conservat o viata comunitara in conformitate cu mentalitatea si spiritul de grup, iar valorile predominante sunt cele de performanta, perfectionarea muncii si determinare.
Uruguay: Valoarea (IDV), este mai apropiata de rangul medium(43) ceea ce ilustreaza o influenta medie a grupului dar si prezenta influentei individualiste. Relatii patron-salariat e un contract care se presupune ca se bazeaza pe avantaje reciproce.Ca tara capitalista prezinta caracteristici specifice culturii colectiviste, vulnerabilitatea individualismului in conceptia cetatenilor e cu atat mai mare cu cat e mai mare probabilitatea ca statul sa aiba un rol dominant in sistemul economic.
MAS(masculinitate)
0 min URU ROM med max 100
5 38 42 49 95
Romania: Valoarea (MAS), este situata intre rangul minim(5) si el medium(49) ceea ce ilustreaza inclinatia catre feminism, care prezinta preocuparea pentru modul de viata , existenta unor relatii si parteneriate bune.Rezolvarea conflictelor se realizeaza pe calea compromisului si a negocierii. Romania are o cultura "feminina", adica orientata catre relatii si cooperare. Din acest punct de vedere, ne este usor sa servim clientul si sa ne adaptam cerintelor sale. Uruguay: Valoarea (MAS), este apropiata de valoare medie (49) ceea ce prezinta inclinatia catre feminism, ce prezinta orientarea catre relatii amiabile, catre calitatea vietii si imbina autoritatea si sensibilitatea pentru a realiza un echilibru perfect.Organizatii urmaresc oferirea securitatii postului.Cultura feminina pune accent pe armonie si egalitatea sexelor. Rolul de lider este de a supraveghea angajatii si pentru a demonstra preocuparea pentru responsabilitatea sociala. UAI(gradul de incertitudine in fata riscului) 
0 min med ROM URU max
8 65 90 100 112 Romania:Valoarea (UAI), este apropiata de rangul maxim(112) ceea ce ilustreaza un grad ridicat de incertitudine in fata riscului ce determina o precautie pentru situatiile ambigue, in organizatii sunt prezente reguli de protocol care controleaza dependenta patron-salariat.In tara la noi regulile ferme, birocratia sunt urmari ale comunismului. Datorita gradului ridicat de evitare a incertitudinii, mesajele privitoare la curatenie, sanatate, si siguranta au un grad mai ridicat de convingere si atrag mai mult auditoriu. Uruguay: Valoare dimensiunii culturale (UAI), este apropiata de rangul maxim(112) ceea ce ilustreaza prezenta unui grad foarte ridicat al incertitudinii care determina aparitia preciziei, punctulitatii, birocratiei, suprema idee de rezistenta la nou.Motivare pentru securitate, relatiile de munca sunt incordate Concurentii inamici ce trebuie inlaturati,iar viitorul trebuie privit cu neliniste si nesiguranta


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnostic Intercultural Romania-Uruguay.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!