Dezvoltarea resurselor umane

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I Calitate si cantitate in evaluarea capitalului intelectual al firmei
1.Calitatea si cantitate -factori de munca 3
2.Cantitate 5
3. Calitate 6
II.Dezvoltarea integrata a organizatiilor economice si a resurselor umane
1. Dezvoltarea resurselor umane 8
2.Metode folosite in pregatirea profesionala 11
3.Dezvoltatrea organizationala 14
Concluzii 15

Extras din referat:

I. Calitate si cantitate in evaluarea capitalului intelectual al firmei

1.Calitatea si cantitate -factori de munca

Calitatea este strans legata de notiunea de cantitate, intre care exista o stransa interdependenta. Legatura reciproca dintre ele se exprima prin notiunea de masura, aceasta constituind limita cantitativa dincolo de care se schimba calitatea produsului/serviciului.

Pentru buna functionare a unei firme, procesul de selectie al personalului trebuie privit ca o activitate de armonizare, de adecvare intre cerintele unei functii si capacitatile fizice si psiho - intelectuale ale candidatului sectionat. Angajatii incapabili de a realiza cantitatea si calitatea muncii asteptate pot costa organizatia multi bani, timp si imagine. Astfel, prin selectie se pun in evidenta calitatile sau prezenta / absenta unor contradictii profesionale, si in baza rezultatelor obtinute, cel in cauza este orientat spre locul de munca in care se preconizeaza ca va da un randament maxim si va fi pe deplin multumit, satisfacut de ceea ce face.

Am asistat treptat la trecerea de la efortul fizic preponderent la afirmarea tot mai puternica a eforturilor intelectuale. Prin modernizarea, automatizarea, informatizarea productiei, locul si rolul "omului" in economie s-a schimbat radical, munca creativa devenind astfel factorul determinant al vietii economice.

In conceptul anglo-saxon al evolutiei economice a intreprinderii, factorul uman este considerat ca fiind esential in activitatea desfasurata fapt care il situeaza in prim-planul celor 5 M: MEN, MONEY, MERCHANDISE, MATERIALS, MARKET, astfel:

- Men - reprezinta potentialul uman precum si aspecte privind asigurarea cantitativa si calitativa a acestuia;

- Money - reprezinta problematica multipla si complexa a activitatii financiare;

- Merchandise - defineste cantitatea si calitatea materiilor si materialelor, inclusive aspecte legate de evaluarea acestora;

- Materials - se refera la nivelul tehnologiei, fiabilitatea si performantele activelor fixe, inclusiv evaluarea acestora din punct de vedere cantitativ dar si calitativ;

- Market - reprezinta diagnosticul pozitiei de piata, distributia productiei si a serviciilor. In conceptul modern al economiei se apreciaza cresterea semnificativa a rolului resurselor umane in asigurarea de inalte performante ale activitatii.

Conceptul de resurse umane asa cum este perceput astazi prin prisma Managementului Resurselor Umane a parcurs mai multe etape in dezvoltarea, intelegerea, adaptarea si aplicarea sa pe intreaga perioada a evolutiei societatii omenesti.

Pornind de la factorii de productie astfel cum au fost definiti, analizati si tratati in literatura de specialitate si in economia politica pe baza teoriilor celor mai vechi scoli si reprezentanti ai economiei politice clasice, post clasice si moderne, remarcam cu usurinta faptul ca munca si pamantul au fost primii doi factori, de productie, ca factori originari sau primari ai productiei, mai tarziu aparand si capitalul, ca factor derivat al productiei.

Munca, factor originar, primar de productie reprezinta activitatea umana specifica, manuala sau intelectuala prin care oamenii isi folosesc aptitudinile, cunostintele si experienta pentru producerea bunurilor necesare satisfacerii trebuintelor lor imediate si de perspectiva.

Astfel, Adam Smith parintele economiei politice arata ca munca este sursa tuturor bogatiilor societatii, sursa unica a avutiei nationale.

In orice conditii de timp si spatiu, activitatea economica implica in mod obiectiv factorul munca, menit sa valorizeze sistematic resursele naturale, de productie si monetare in interesul sau.

Ca si ceilalti factori de productie, factorul munca se obtine prin intermediul pietei muncii care se constituie intr-un subsistem al economiei cu piata concurentiala.

In teoria traditionala a intreprinderii, factorul munca, salariatii, erau priviti prin prisma modului in care acestia executau in mod disciplinat anumite operatii prestabilite, puneau in miscare masini si dispozitive tehnologice sau indeplineau anumite activitati. Asa au aparut si conceptele folosite si astazi de forta de munca sau chiar mana de lucru, interesand in principal capacitatea oamenilor de a pune in opera conform regulilor, deciziile conducatorilor.

Conceptul de forta de munca, reprezinta astfel, totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale pe care omul le utilizeaza in procesul obtinerii bunurilor si serviciilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea resurselor umane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 951 cuvinte
Nr caractere:
23 207 caractere
Marime:
27.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
Resurse umane, evolutie
Predat:
Facultatea de Economie , Universitatea "Petre Andrei" din Iasi
Materie:
Management
Sus!