Dezvoltare Durabila

Extras din referat Cum descarc?

Una din cele mai cunoscute definitii ale conceptului de dezvoltare durabila pare in cadrul Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare: "dezvoltarea durabila este dezvoltarea ce satisface nevoile prezentului, fara a ompromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi". 
Conceptul de dezvoltare durabila a obtinut recunoastere mondiala dupa conferinta de la Rio de Janeiro, din 1992, si este definit dupa cum urmeaza : necesitatea mentinerii posibilitatilor si conditiilor de viata pentru generatiile viitoare, in special in ceea ce priveste resursele naturale regenerabile, cel putin la nivelul celor existente pentru generatia actuala, precum si redresarea factorilor de mediu afectati de poluare, conservarea mostenirii culturale, a faptelor de cultura realizate de cei din trecut si cei de astazi si dezvoltarea capacitatilor creative in viitor pentru generatiile ce ne urmeaza.
Definitie: Forma de crestere economica pentru nevoile prezente si bunastarea societatii pe termen lung, pe baze statistice si indicatori de monitorizare si de evaluare in trei dimensiuni: societate, economie si mediu
Aparitie si consacrare:
-1992, Summit-ul Pamantului -Rio de Janeiro
--2002, Summit-ul Mondial pentru Dezvoltarea Durabila - Johannesburg
Evidentiere in documente:
-European - Strategia de dezvoltare Durabila a UE, Goteborg, 2001;
-Strategia Nationala pentru dezvoltarea Durabila - obiective strategice;
-Strategia de Dezvoltare a RomAniei "Orizont 2010"
In plan material, dezvoltarea durabila inseamna mentinerea posibilitatilor si conditiilor de viata pentru generatiile viitoare, in special a resurselor naturale regenerabile, cel putin la nivelul celor existente pentru generatia actuala, precum si redresarea factorilor de mediu afectati de poluare.
In plan spiritual, dezvoltarea durabila inseamna mult mai mult ; inseamna conservarea mostenirii faptelor de cultura, realizate de cei din trecut si cei de astazi si dezvoltarea capacitatii de creatie in viitor a elitei celor 
Cele mai importante principii care asigura dezvoltarea durabila sunt urmatoarele :
-conservarea si imbunatatitrea conditiilor de viata si sanatatea oamenilor 
-evitarea poluarii prin masuri preventive 
-aplicarea principiului "poluatorul plateste" 
-conservarea biodiversitatii si a ecosistemelor 
-stimularea activitatii de redresare a mediului 
-raport maxim beneficiu/cost pentru actiunile de redresare a mediului 
-apararea impotriva calamitatilor naturale si a acidentelor 
-conservarea mostenirii valorilor culturale si istorice. 
In esenta, dezvoltarea durabila presupune satisfacerea simultana a patru conditii :
-rata de utilizare a resurselor regenerabile sa se afle sub rata de regenerare a acestora ; 
-rata de utilizare a resurselor neregenerabile sa fie sub rata inlocuirii lor de catre resurse regenerabile ; 
-emisiile in mediu sa nu depaseasca limitele critice admise ; 
-evitarea fenomenelor sau proceselor care au efecte cu caracter ireversibil indestructibila, generata de aceste trei functii ale spatiului rural.
Pe plan economic, dezvoltarea rurala durabila presupune ca orice activitate specifica spatiului rural sa se realizeze in conditii de eficienta economica. In conditiile in care agricultura reprezinta activitatea definitorie a spatiului rural, dezvoltarea durabila presupune o abordare noua a acestei activitati, in concordanta cu nevoile dezvoltarii viitoare. Sub acest aspect, se considera ca elemente principale privitoare la formarea si dezvoltarea unei agriculturi durabile sunt22:
- formarea unei agriculturi competitive, care sa asigure crearea unui surplus economic necesar acumularii destinate propriei dezvoltari si care sa aiba un aport pozitiv la realizarea echilibrului general


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Durabila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!