Delimitari ale Managementului Lantului de Aprovizionare-Livrare in Domeniul Militar

Extras din referat Cum descarc?

1. DOMENII ALE MANAGEMENTULUI LANTULUI DE APROVIZIONARE -LIVRARE 
Competitivitatea si performanta unei organizatii sunt dependente de apartenenta la un lant de aprovizionare-livrare ce functioneaza eficient si eficace, in cadrul caruia exista o asociere de factori datorata stabilirii unor obiective si strategii comune de catre parteneri. 
Exista deja o noua filozofie a afacerilor, conform careia concurenta nu se mai desfasoara intre organizatii independente, nici intre mici grupuri de organizatii, ci intre lanturile de aprovizionare-livrare alcatuite din retele interconectate de producatori, distribuitori si furnizori de servicii logistice. 
Managementul lantului de aprovizionare-livrare este un proces de planificare, implementare si control al operatiilor de aprovizionare desfasurat cu scopul de a satisface cerintele beneficiarului cu maximum de eficienta. Managementul lantului de aprovizionare-livrare se refera la totalitatea stocurilor si miscarilor de materii prime, prelucrarea acestora si la bunurile materiale finite, de la punctul de origine pana la consumator. 
Termenul de management al lantului de aprovizionare-livrare a fost, totodata, acreditat de catre firma de consultanta Booz Allen Hamilton, in anul 1982. Conform definitiei dezvoltate, in anul 2004, de o cunoscuta asociatie profesionala, managementul lantului de aprovizionare-livrare cuprinde "planificarea si managementul tuturor activitatilor pentru identificarea surselor si procurarea acestora, conversia, precum si toate activitatile pe care le implica managementul logisticii. De asemenea, include coordonarea si colaborarea cu partenerii care pot fi: furnizori, intermediari, terti furnizori de servicii si clienti. In esenta, managementul lantului de aprovizionare-livrare integreaza managementul cererii si ofertei atat in interiorul, cat si intre diverse companii". 
Urmatoarele domenii pot fi utilizate la potential maxim daca managementul lantului de aprovizionare este implementat in mod corect. 
1.1. Executia. Asigurarea cantitatilor optime pentru materia prima necesara productiei si a fluxului produselor destinate vanzarii in timp util. Acest lucru poate fi indeplinit printr-o comunicare eficienta, asigurandu-se timpul necesar pentru ca ordinele sa fie indeplinite la timp. Sistemul de management al lantului de aprovizionare permite unei companii sa aiba un control direct si constant asupra stocurilor si sa se asigure ca sunt comandate la timp cantitatile de materiale necesare inlocuirii acestora pe masura ce sunt consumate in procesul de productie. 
1.2. Logistica. Mentinerea costurilor de transport al materialelor la un nivel cat mai scazut, concomitent cu asigurarea unui sistem sigur si suplu de livrare. In acest caz, managementul lantului de aprovizionare permite unei companii sa mentina permanent legatura cu transportatorii si sa aiba acces la informatiile privind situatia mijloacelor de transport utilizabile/necesare. 
Sistemul da posibilitatea firmei sa urmareasca, uneori in timp real, unde se afla materialele necesare, in orice moment. In acelasi timp, sistemul permite companiei sa reduca costurile de transport prin impartirea cheltuielilor cu un partener, in situatia in care cantitatile proprii de materiale nu sunt suficient de mari pentru a asigura completarea capacitatii maxime a vectorului de transport. 
Asigurarea functionarii optime a liniilor de productie este posibila in conditiile asigurarii disponibilitatii pieselor de schimb si materialelor de inalta tehnicitate, in functie de necesarul stabilit, potrivit solicitarilor pietei. 
Procesul de productie se desfasoara cu usurinta in conditiile in care cerintele privind executia si logistica sunt implementate corect. In situatia in care cantitatile de materii prime nu sunt comandate si livrate la timp exista riscul ca productia sa fie incetinita sau chiar oprita. Dispunand insa de un sistem eficient de management al lantului de aprovizionare, compania poate fi sigura, in orice moment, ca productia se deruleaza intotdeauna cu usurinta, fara sincope datorate livrarii si transportului. 
1.3. Asigurarea continua a stocurilor destinate vanzarii. Administrarea corecta a lantului de aprovizionare asigura flexibilitatea necesara pentru a raspunde prompt unor cerinte neprevazute relativ la cerere si oferta. Datorita acestui fapt compania are abilitatea de a produce bunuri la un pret relativ scazut si de a le distribui catre consumatori mult mai rapid decat companiile care nu utilizeaza sistemul de management al lantului de aprovizionare. Acest lucru conduce la o crestere semnificativa a profitului, fapt determinant pentru profilul unei firme. 
1.4. Mentinerea costurilor pieselor de schimb si a produselor finite la un nivel acceptabil. Managementul lantului de aprovizionare contribuie la reducerea costului bunurilor materiale prin: cresterea fluxului de circulatie a marfurilor atat la consumator, cat si in depozite, controlul calitatii bunurilor, eliminarea rebuturilor si cooperarea cu furnizorii pentru identificarea cailor de reducere a costurilor de productie. In cadrul lantului de aprovizionare intre diferiti parteneri acest lucru asigura succesul reciproc. 
Managementul lantului de aprovizionare reprezinta o strategie de afaceri verificata care, in ultima perioada, a capatat o tot mai mare importanta datorita cresterii cererii din partea consumatorilor privind calitatea, livrarea si rapiditatea cu care anumite produse ajung la destinatarul final. Viteza crescuta privind comunicarea impreuna cu reducerea costurilor si interdependenta crescanda intre furnizor, producator si consumator au accelerat integrarea lantului de aprovizionare in sistemul modern de management. 
Lanturile de aprovizionare pot exista atat in intreprinderi de productie, cat si in cadrul firmelor furnizoare de servicii si sunt, in principal, legate de fluxul de produse si de informatii intre membrii lantului de aprovizionare. 
In sectorul militar, sistemul integrat al lantului de aprovizionare joaca un rol critic in optimizarea sprijinului logistic si in imbunatatirea managementului stocurilor secundare, care includ tehnica si materialele cu nevoi de reparatii, piesele de schimb pentru sistemele de armament, precum si materialele necesare subzistentei (articole de resortul hranirii, materiale medicale, imbracaminte etc.). Sistemul logistic implica o multitudine de activitati interdependente cu un rol determinant in asigurarea tuturor produselor necesare, unde si cand este necesar. Aceste activitati includ achizitia, depozitarea, repararea si distributia atat a pieselor si subansamblurilor, cat si a produselor finite. Toate aceste activitati presupun investitii importante in materie de personal, echipamente, facilitati si stocuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Delimitari ale Managementului Lantului de Aprovizionare-Livrare in Domeniul Militar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!