Definiții pentru management și manager

Extras din referat Cum descarc?

MANAGEMENT s.n. Activitatea si arta de a conduce. 2. Ansamblul activitatilor de organizare, de conducere si de gestiune a intreprinderilor. 3. Stiinta si tehnica organizarii si conducerii unei intreprinderi.    
http://dexonline.ro/search.php?cuv=management
"Managementul nu este nimic altceva decat motivarea altor oameni."  definitie de Lee Iacocca
"Managementul este procesul prin care se asigura aplicarea in practica a programului si obiectivelor organizatiei respective."   definitie de John C. Maxwell in Dezvolta liderul din tine
"Managementul inseamna, in ultima analiza, inlocuirea muschilor si a fortei cu puterea gandului, a obiceiurilor si superstitiilor cu cunostintele si a agresivitatii cu cooperarea. Inseamna ca raspunderea inlocuieste obedienta fata de ranguri si ca autoritatea performantei ia locul autoritatii functiei".  definitie de Peter F. Drucker
http://enciclopedie.citatepedia.ro/index.php?c=management  
"Managementul, intr-o acceptiune larga, macrosociala, se prezinta ca un proces complex in care omul, in pozitia de manager institutional, tinde sa dea directive, ordine si sa controleze diferitele institutii guvernamentale si nonguvernamentale in vederea realizarii anumitor scopuri si obiective, indeplinirea carora vizeaza binele societatii in ansamblu.
Definitii clasice
In cartea sa Shop Management, publicata in 1903, Friederick W. Taylor defineste managementul astfel: "A sti exact ce doresc sa faca oamenii si a-i supraveghea ca ei sa realizeze aceasta pe calea cea mai buna si mai ieftina". In contextul inceputurilor managementului stiintific, ce se baza preponderent pe experienta, definitia lui Taylor, intr-o traducere libera, poate primi urmatoarea reformulare: "Managementul este arta de a sti precis ce trebuie facut cat mai bine si cat mai ieftin".
In cartea Administration industrielle et generale publicata in 1916, Henri Fayol mentioneaza ca "a administra (a conduce) inseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla". Definitia managementului la care recurge Fayol sugereaza miscarea, dinamismul si caracterul actional al acestei activitati.
Definitii moderne
Avand in vedere caracterul complex al managementului, au aparut numeroase si variate definitii care incearca sa le dezvolte pe cele clasice. In literatura de specialitate dominante sunt definitiile americane. Spiritul pragmatic al modelului de management american s-a impus, fiind creata o filosofie manageriala, o stare de spirit, o modalitate dinamica si creativa de a privi si rezolva problemele, o viziune strategica cu scopuri (obiective) riguros definite, vizand preponderent amplificarea capacitatii concurentiale si maximizarea profitului.
In Encyclopedia of Management publicata in 1963 la New York, managementul este definit de Heyel Karl astfel: "o disciplina distincta si determinata, care conduce la rezolvarea unor obiective prestabilite, utilizand in modul cel mai eficient potentialul uman si material".
Potrivit opiniei lui Mackensie, exprimata in noiembrie 1969 in Harward Business Review, managementul este "procesul in care managerul opereaza cu trei elemente fundamentale   idei, lucruri si oameni   realizand prin altii obiectivele propuse".
J. L. Masse in Methodes actuelles de direction des entreprises defineste managementul ca fiind "procesul prin care un grup cooperativ orienteaza activitatile catre scopuri comune", respectiv "arta conducatorilor de a realiza unele lucruri folosind eforturile altor oameni".
Peter F. Drucker considera ca managementul este echivalent cu "persoanele de conducere", termenul de "management" fiind doar un eufemism pentru "sef". "Principala si poate singura sarcina a managementului este de a mobiliza energiile unitatii economice pentru indeplinirea sarcinilor cunoscute si definite", iar testul reusitei, sustine Drucker, consta in "obtinerea unei eficiente ridicate si adaptarea la modificarile din exterior".
Octave Gelinier in Fonctions et taches de direction generale considera ca "managementul desemneaza, deopotriva, conducerea si organizarea si presupune un efort constient, metodic si stiintific, pentru a studia si realiza conditiile de functionare".
De remarcat este si definitia data in Fundamentarea complexa a procesului decizional economic de Gh. Boldur termenului de management "care inseamna conducerea cu succes a unei actiuni, sau administrarea eficienta a unei intreprinderi, include de fapt o suma de procese stiintifice moderne, de rezolvare a problemelor decizionale, apartinand ciberneticii, cercetarii operationale, teoriei deciziei, psihosociologiei s.a."
http://facultate.regielive.ro/cursuri/management/introducere_in_management-44496.html 
Definitii ale managerului
"Ca bun manager,una dintre principalele tale obligatii este aceea dea a avea grija de ...propria ta persoana.A fi un bun manager inseamna a obtine rezultate maxime cu ajutorul  tuturor resurselor pe care le ai la dispozitie"
Cartea "Cum sa fii un bun manager", Kate Keenan,Editura Rentrop & Straton,Bucuresti 1995 ,pagina 54


Fisiere in arhiva (1):

  • Definitii pentru management si manager.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!