Definitia si Continutul Leadership-ului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitia si continutul leadership-ului 2
2. Stiluri de leadership 3
3. Puterea si influenta leadership-ului 4
3.1 Zece instrumente ale puterii 5
3.2 Tactici si metode de influenta 5
4. Caracteristicile si trasaturile de personalitate ale leadership-ului 6
5. Bibliografie 7


Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de leadership a aparut relative recent in literatura de specialitate 
din Romania. De regula, termenul de leadership este tradus in limba romana prin conducere. Totusi, termenul este incarcat de o complexitate care il face destul de dificil de tradus si, ca urmare, il utilizam in original - leadership. 
Leadership-ul se refera la procesul de influentare a altor persoane sa urmeze liderul in directia aleasa de acesta si sa lucreze din greu pentru a indeplini obiective importante. 
1. Definitia si continutul leadership-ului
" Leadershipul consta in abilitatea unui cadru de conducere de a obtine implicarea unor persoane in implementarea unui anumit curs de actiune.
Leadershipul este un proces prin care o persoana stabileste un scop sau o directie pentru una sau mai multe persoane si-i determina sa actioneze impreuna cu competenta in vederea realizarii lor " 
S.C.Certo considera ca leadership-ul este procesul de "indrumare a comportamentului altor persoane pentru indeplinirea anumitor obiective. "
Conform Prof.univ.dr.Ovidiu NICULESCU si Ioan VERBONCU leadership-ul este definit "procesul prin care o persoana stabileste un scop sau o directie pentru una sau mai multe persoane si-i determina sa actioneze impreuna cu competenta si deplina dedicare in vederea realizarii lor " 
Spiritul de echipa sta intotdeauna la baza unui leadership si prezinta o deosebita importanta pragmatica. 
Spiritul de echipa este starea ce reflecta dorinta oamenilor de a gandi, simti si comporta armonizat cu ceilalti manageri ai grupului din care fac parte, in vederea realizarii unui scop comun.
Spiritul de echipa este rezultatul integrarii a patru procese: 
- construirea increderii intre persoanele implicate; 
- stabilirea unei misiuni si a unor scopuri clare la care adera persoanele; 
- derularea de procese decizionale participative; 
- motivarea puternica, individuala si de grup, pentru a contribui la realizarea 
telurilor comune. 
Fara spirit de echipa leadershipul nu exista. Concretizarea lui o constituie faptul ca in procesul de realizare a scopului leaderul este "urmat" de celelalte persoane in conditiile unei puternice implicari competente, afective si actionale, cele care determina in fapt obtinerea rezultatelor scontate. 
Sugestiva pe acest plan este figura nr.1, conceputa de E. Jacques si S. 
Clement, ce sugereaza aparitia si manifestarea spiritului de echipa, starea de 
emulatie, in conditiile participarii si dirijarii procesului de catre leader. 
Fig. 1
"Leaderii" si "sustinatorii" impreuna
2. Stiluri de leadership
Stilul de leadership reprezinta maniera si demersul pentru furnizarea de directie, implementarea de planuri si motivarea angajatilor. Aceste considerente conduc la trei stiluri fundamentale de leadership, ca baza pentru manifestarile diverse din viata reala (fig.2)
Fig. 2
Pe lider Pe intregul grup Pe angajati
ACCENT
Stilurile de leadership in relatie cu tinta si modul de exercitare a puterii 
Chiar daca, in functie de context, cei mai multi lideri utilizeaza toate cele cinci stiluri , in general, unul dintre acestea devine predominant:
- stilul autocratic/autoritar: este utilizat atunci cand liderul comunica angajatilor care sunt asteptarile cu privire la efectuarea sarcinilor, fara a cere parerea acestora; este adecvat atunci cand exista toate informatiile necesare pentru rezolvarea problemelor, nu este destul timp pentru consultare si angajatii sunt bine motivati;
- stilul participativ/democratic: este utilizat atunci cand este destul timp, liderul detine o parte a informatiilor, iar angajatii o alta parte a informatiilor necesare pentru indeplinirea sarcinilor; liderul mentine totusi autoritatea deciziei finale; nu este semn de slabiciune, ci un punct tare pe care angajatii il vor aprecia deoarece ii transforma in membrii ai echipei si conduce la luarea unor decizii mai bune;
- stilul bazat pe delegare: liderul permite angajatilor sa ia decizii, dar este responsabil pentru deciziile luate; este utilizat atunci cand angajatii sunt capabili sa analizeze situatia si sa determine ce trebuire si cum trebiue facut; este adevarat ca liderul nu le poate face pe toate: este important sa fixeze prioritati si sa delege anumite sarcini. 
- stilul birocratic in care: comunicarea se realizeaza in scris; descurajeaza initiativa si inovarea si pune accentul pe documente si stampila acestora; afecteaza negativ moralul salariatilor.
- stilul simbiotic: pune accentul pe beneficiile managementului in conditii de obtinere a eficacitatii pe baza increderii reciproce dintre salariati.
Conform Prof.univ.Emanoil MUSCALU leadership-ul in functie de sfera de cuprindere a personalului in cadrul organizatiei poate fi:
- leadership interpersonal are drept sfera de cuprindere relatiile dintre conducator si personalul subordonat = se realizeaza prin raporturi directe;
- leadershipul organizational se refera fie la organizatie in ansamblul sau, fie la componente majore ale acesteia -> vizeaza salariatii situati pe cel putin 2 niveluri ierarhice succesive;


Fisiere in arhiva (1):

  • Definitia si Continutul Leadership-ului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!