Definirea si Clasificarea Organizatiior

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de organizatie
Sociologul american "C.H.Cooley a operat pentru prima data distinctia dintre grupurile primare si grupurile secundare, in primele indivizii stabilesc relatii calde, intime si personale mai mult pe baza solidarizarii sentimentale decat a constentizarii rationale, iar in celelalte relatiile fiind reci, impersonale, contractuale si formale. Grupuriile primare care presupun relatii directe, nemijlocite intre membri nu sunt altceva decat grupurile mici, pe cand cele secundare, cu relatii indirect, mijlocite- grupurile mari". 
Organizatiile nu pot fi decat grupuri mari. Numarul mare de persoane din care sunt constituite va fi una dintre notele lor definitorii.
"Alti doi autori D.Krech si R.S.Crutchfield contureaza si mai bine termenul de organizatie. Acestia propun diferentierea grupului psihologic, in care fiecare persoana se afla in campul psihologic al celeilalte, de organizatiile sociale caracterizate printr-o serie de attribute distinctive. Astfel, acestea poseda produse culturale, imbracaminte de ceremonii, formule magice, cantece; au un nume, un simbol colectiv ; detin pattern-uri distinct de actiune ; dezvolta sisteme comune de credinte.Toate aceste caracteristici dau un contur mai precis notiunii de organizatie, ea aparand ca o sinteza a unor elemente de natura sociologica si psihologica".
G.Lapassade defineste organizatiile drept "un grup de grupuri centrat pe realizarea scopurilor comune". Este vorba despre grupuri aflate in interactiune unele cu altele, grupuri inlantuite, ierarhizate si structurate dupa criterii bine definite.
Conform lui Michel Dubois si Francois Petit "organizatia este o constructie sociala, complexa, ne-naturala si modulabila. Aceasta regrupeaza un oarecare numar de persoane interdependente care muncesc impreuna pentru atingerea unui scop comun".
Potrivit definitiilor de mai sus "organizatiile sunt grupuri mari de oameni intre care exista relatii sociale si psihologice. Interactiunile si interdependentele dintre oameni, dintre grupuri si chiar dintre organizatii sunt centrate pe realizarea scopurilor comune".
Extensia organizatiilor
In prezent asistam la un proces de multiplicare si diversificare a formelor de organizare a vietii sociale, la aparitia unor modalitati de actiune cat mai adecvate pentru rezolvarea optima a problemelor ce se pun. Printre variatele instrumente de care societatea dispune pentru a-si asigura o buna functionare, organizatiile sociale ocupa un loc important. Organizatiile economice, politice, juridice, militare, artistice, administrative, scolare sunt tot atatea mecanisme ce pun in miscare oamenii in vederea obtinerii unei eficiente sociale si individuale maxime.
Potrivit psihologilor aparitia in masa a organizatiilor este o trasatura distinctiva a societatii contemporane care o diferentiaza de alte tipuri de societati in care un asemenea fenomen fie nu era prezent, fie nu cunoscuse o amploare atat de mare. "Succesul marilor organizatii constituie una dintre caracteristicile esentiale, daca nu chiar cea fundamentala a societatilor moderne. Omul modern nu poate actiona decat de-a lungul si in cadrul marilor organizatii"
Organizatiile au o mare importanta datorita omniprezentei lor in viata oamenilor, acestia din urma petrecandu-si o mare parte din timpul lor in organizatii. Acestea mai sunt importante deoarece produc efecte semnificative in comportamentele oamenilor. Organizatiile nu numai ca se infiltreaza si se insinueaza in vietile oamenilor intr-o maniera subtila, dar de cele mai multe ori , ajung sa le influenteze , sa le controleze si chiar sa le domine existenta. Create de oameni pentru a le servi in realizarea scopurilor, ele se intorc impotriva lor, punandu-le in pericol viata si demnitatea individuala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definirea si Clasificarea Organizatiior.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!