Decizia si Procesul Decizional in Management

Cuprins referat Cum descarc?

1. Preambul 2
2. Definirea si caracteristicile fundamentale ale deciziei 3
3. Factorii primari ai deciziei manageriale 5
4. Definirea si structura sistemului decizional al firmei 6
5 Abordari moderne ale procesului decizional strategic 8
Concluzii 10
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. PREAMBUL
Evolutia societatilor de la comunitatile primitive pana la civilizatia moderna, s-a caracterizat printr-o dezvoltare permanenta a relatiilor dintre oameni, dintre care un loc tot mai important le-au avut relatiile de subordonare, accentuandu-se, uneori pana la exces de putere, autoritatea conducatorului.
Dintr-o activitate de factura militara, conducerea devine treptat o functie sociala, rolul ei principal fiind acela de a organiza activitatile de producere a bunurilor, inclusiv schimbul lor.
Pentru management, prezinta interes cu prioritate decizia manageriala care poate fi definita ca acea decizie care are urmari nemijlocite asupra deciziilor, actiunilor si comportamentelor a cel putin unei alte persoane.
Principalele elemente care deosebesc decizia manageriala de cotidiana decizie personala sunt:
- Decizia manageriala implica intotdeauna cel putin doua persoane: managerul, cel care decide si una sau mai multe persoane, executanti sau cadre de conducere ce participa la aplicarea sau concretizarea deciziei. De aici rezulta o prima sursa de complexitate si dificultate superioara a deciziei manageriale in comparatie cu decizia personala.
- Decizia manageriala are influente directe la nivelul grupului, neafectand numai starea, comportamentul, actiunile si rezultatele unui singur individ. In conceperea si realizarea deciziei este necesar sa se aiba in vedere caracteristicile privind postul, interesele, pregatirea, motivarea, potentialul membrilor grupului respectiv.
- Intotdeauna decizia manageriala determina efecte directe si propagate economice, umane, tehnice, educationale, etc., cel putin la nivelul unui compartiment al firmei. Deciziile strategice au consecinte la nivelul societatii comerciale sau regiei autonome in ansamblul sau.
Aceste deosebiri, din pacate subapreciate, cu efecte negative asupra activitatilor si rezultatelor firmei, argumenteaza responsabilitatea sensibil mai mare pe care o implica decizia manageriala in raport cu decizia personala.
In practica societatilor comerciale si a regiilor autonome, decizia manageriala imbraca doua forme:
- act decizional (predomina cantitativ in cadrul firmei);
- proces decizional (specific deciziilor mai complexe).
Actul decizional se refera la situatii decizionale de complexitate redusa sau cand respectiva situatie are un caracter repetitiv, variabilele implicate fiind foarte bine cunoscute de catre decident, nu mai este necesara o culegere de informatii si o analiza a lor. La baza actelor decizionale se afla experienta si intuitia managerilor.
Procesul decizional consta in ansamblul fazelor prin intermediul carora se pregateste, adopta, aplica si evalueaza decizia manageriala.
Data fiind varietatea situatiilor decizionale si procesele decizionale implicate sunt deosebit de eterogene sub aspectul parametrilor constructivi si functionali. 
2. DEFINIREA SI CARACTERISTICILE FUNDAMENTALE ALE DECIZIEI
Decizia constituie punctul central al activitatii de management intrucat ea se regaseste in toate functiile acesteia (previziune, organzare, antrenare, coordonare, control-evaluare), si mai mult, integrarea firmei in cadrul mediului depinde de calitatea deciziei. In acelasi timp, calitatea procesului decizional influenteaza reducerea costurilor, eficienta folosirii fondurilor, cresterea profitului etc. 
Decizia, componenta primara a sistemului decizional, constituie un element esential al managementului, fiind instrumentul sau specific de exprimare. In fond, nivelul calitativ al conducerii unei organizatii se manifesta prin deciziile elaborate si aplicate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Decizia si Procesul Decizional in Management.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!