Cunoastere, Putere si Decizii in Organizatie

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I - Cunoasterea in organizatie
In societatea actuala , in care accesul la date si informatii este tot mai usor de realizat gratie ritmului de dezvoltare a tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor, se pune problema de a cunoaste tot mai mult, de a sti cum sa folosim imensitatea de informatii pe care o putem avea la un moment dat.
Asumptia ca lumea economica post-industriala este bazata in mod intensiv pe informatie a devenit una de simt comun. Intr-un anume sens, cunostintele - informatia cuprinsa intr-un set de practici de munca, "teorii in actiune", deprinderi, procese si euristici ale angajatilor firmei - sunt acum "miezul" evaluarii gradului de competenta in economia informationala globalizata
1. Cunostinte, cunoastere - definire si tipologie
In contextul actual, in care din aproape orice loc putem accede un volum imens de informatii, constatam ca numai informatiile nu sunt suficiente. Spre exemplu, pentru a putea dispune de datele furnizate prin Internet, nu este suficient sa fii conectat la Internet, ci trebuie sa stii sa folosesti calculatorul, deci sa ai anumite cunostinte.
Asadar, informatia este ceva extern, care se pune la dispozitia noastra; cunostinta in schimb este o dezvoltare interna, o imbogatire a existentei noastre practice, o potenta a capacitatii noastre operative. Informatia are valoare doar pentru cel care stie ce sa faca cu ea, unde sa o caute, cum sa o aleaga, si in cele din urma, cum sa o utilizeze.
Urmand scara evolutiei, mai intai apar datele, apoi informatia, iar cunostintele sunt undeva pe o treapta superioara. In literatura de specialitate exista multe opinii diferite in ceea ce priveste definirea celor trei concepte.
Conform Collins Coincise Dictionary, datele reprezinta "o serie de observatii, masuratori, fapte", informatiile sunt definite ca fiind "actul de informare sau conduita de a fi informat" iar cunostintele sunt "fapte sau experimente cunoscute de o persoana sau un grup de persoane, cunoasterea sau intelegerea acumulate prin experienta sau invatare". Daca urmarim conexiunile dintre aceste trei concepte, informatiile sunt "un ansamblu de date care au fost organizate intr-o anumita structura, au fost incadrate intr-un context si li s-a dat un anumit sens" iar cunostinta este "o informatie codificata suplimentar".
Referitor la cele spuse anterior si, ar fi de remarcat urmatoarele observatii facute de N. Fleming:
- o colectie de date nu reprezinta informatii
- o colectie de informatii nu reprezinta cunostinte
- o colectie de cunostinte nu inseamna intelepciune
- o colectie de judecati nu reprezinta adevarul.
Cunoasterea pare a fi singura putere ce garanteaza progresul social, economic si democratic care nu se erodeaza in timp. Orientarea spre captarea si asimilarea de cunoastere este pentru cele mai multe dintre organizatii confirmarea unei maturitati functionale, concordante cu esenta societatii informationale in care traim.
Cunoasterea a devenit un important factor economic si a inceput sa fie supusa proceselor de management.
Cunoasterea (Knowledge) este definita, de regula, drept puterea de a intelege si de a surprinde esenta faptelor, valorificarea certitudinilor si a informatiei, obtinuta sub forma unor experiente sau invataminte. 
2. Managementul cunostintelor - viziuni si interpretari
Sveiby mentioneaza ca atat printr "vanzatorii" de management al cunostintelor (cercetatori si cnsultanti), cat si printre cei ce-l folosesc (firmele in general, cei care il pun in aplicare), par sa existe doua "curente" si doua nivele:
- Managementul cunostintelor = managementul informatiilor, raspandit in general printre cei care au o pregatire in domeniul computerelor, a informaticii (pentru ei, cunostina semnifica obiect care poate fi identificat si cu care se lucreaza in sisteme informatice)


Fisiere in arhiva (1):

  • Cunoastere, Putere si Decizii in Organizatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!