Cultură organizațională în instituțiile din sectorul public

Extras din referat Cum descarc?

Prezentarea culturii organizationale din 
perspectiva unor specialisti
Prin cultura organizationala se intelege un set de valori, credinte profunde, conceptii si moduri de gandire, toate impartasite de catre membrii unei organizatii noilor membri. Astfel cultura este componenta care influenteaza cel mai mult comportamentul angajatilor unei institutii. Acest lucru influenteaza la randul sau direct proportional performantele organizatiei.
Conceptul de cultura organizationala, cunoscut si utilizat astazi atat de catre teoreticieni, dar mai ales de catre lumea corporatista, a cunoscut pe parcursul anilor un amplu proces de imbogatire ideatica. Pornind de la conceptual de cultura, in general, specialistii in management au constientizat existenta in cadrul oricarei organizatii a unei culturi organizationale, manageriale proprii, distincte, cu rol deosebit in cadrul activitatii companiilor. 
Domeniul de studiu al culturii organizationale are o istorie relativ recenta, termenul a inceput sa fie utilizat pe larg in anii `80 ai secolului al XX-lea. Interesul fata de cultura organizationala se explica prin faptul ca la etapa actuala comunitatea mondiala este marcata de asemenea procese de anvergura ca globalizarea economiei si informatizarea societatii, ceea ce a condus la aparitia unor noi forme si metode de organizare a activitatii umane.
In opinia autorului Geert Hofstede, cultura organizationala se poate defini si ca ,,o programare mentala colectiva, care deosebeste pe membrii unei organizatii de membrii altei organizatii". 
In conceptia autorului Geert Hofstede, cultura organizationala se manifesta prin urmatoarele elemente: simboluri (cuvinte, gesturi, obiecte cu anumite semnificatii), eroi (persoane care reprezinta adevarate modele pentru ceilalti), ritualuri (ceremoniile, sedintele, intalnirile de afaceri) si valori (elemente cu rol important in formarea normelor). Cultura organizationala, la randul ei, reprezinta un complex de comportamente, practici si sisteme de valori care asigura si guverneaza coeziunea membrilor sai. Bazele culturii organizationale stau in cultura nationala pentru ca regulile, normele, valorile regasite intr-o organizatie isi au origintea in regulile, normele si valorile promovate la nivelul culturii 
Culturile organizationale sunt un fenomen diferit. Acestea nu urmeaza aceleasi dimensiuni, sunt mult mai simplu de influentat si ofera, de fapt, o oportunitate de reconciliere a culturilor nationale.
Geert Hofstede a descoperit circumstantele in care culturile organizationale pot fi conduse in mod efectiv si a recomandat caile prin care comunicarea interculturala a devenit un succes dupa anii 1990. 
In concluzie, este necesar sa se identifice corect aceste variabile, sa se determine cu exactitate caracteristicile fiecareia si sa se tina cont de aceste aspecte in luarea deciziilor 
Pentru Edgar Schein, cultura organizationala reprezinta ,,un model de prezumtii fundamentale pe care un grup dat le-a inventat, descoperit sau dezvoltat, invatand sa invinga problemele de adaptare externa si de integrare interna, prezumtii care au functionat destul de bine pentru a fi considerate valide si pentru a fi predate altor noi membri, ca o cale corecta de a percepe, a gandi si a simti in legatura cu aceste probleme"
Edgar Schein considera ca intr-o organizatie, cultura acesteia se manifesta simultan la trei nivele: nivelul de suprafata, alcatuit din artefacturi, atitudini si comportamente ce sunt usor de perceput de catre persoanele din afara organizatiei; nivelul secund , alcatuit dintr-o serie de valori, simboluri ce au fost dezvoltate de-a lungul timpului de componentii grupului respective si reflecta etapa de dezvoltare in care se gaseste organizatia; nivelul tertiar care este alcatuit din credintele, valorile fundamentale ce stau la baza functionarii organizatiei si se refera la spectele majore despre om si natura.
Analizand dinamica a grupurilor dintr-o organizatie , Schein a tratat-o ca un fenomen ce reflecta procesul de invatare organizationala a membrilor colectivitatii respective.
Plecand de la analizele efectuate, autorul a explorat modalitatile de schimbare a culturii organizationale, factorii ce pot contribui la remodelarea acesteia, influentand atat viteza cat si calitatea acestui proces. Desi majoritatea tratatelor definesc cultura organizationala drept impartasirea unor valori comune, aceasta abordare nu mai este suficienta pentru a explicita caracterul complex al acestei notiuni. Daca acceptam doar aceasta ipoteza, suntem obligati sa trecem cu vederea implicatiile pe care le au antagonismele si conflictele sociale.
Autorii Thomas J. Peters si Robert H. Waterman, in lucrarea ,,In Search of Excellence", au definit cultura organizationala ca fiind ,,un set dominant si coerent de valori impartasite de catre membrii organizatiei, indus de mijloace simbolice". Cei doi autori au avut o contributie extrem de importanta la raspandirea acestui concept, demonstrand prin cazuri concrete ca exista o legatura stransa intre dimensiunile culturii organizationale si performantele obtinute de corporatii de renume. 
Cultura organizationala exista indiferent de organizatie, este cea care "leaga organizatia" intr-un lant de semnificatii tacite care ofera intelesuri specific umane tuturor activitatilor si proceselor organizationale. In acelasi timp este factorul de rezistenta cel mai important in orice demers de schimbare, indiferent de anvergura acestuia
Cultura organizationala se formeaza datorita interactiunilor repetate intre membrii organizatiei, a aducerii in comun a credintelor si valorilor indivizilor care o alcatuiesc desi exista factori modelatori puternici care o particularizeaza ar fi: stilul de conducere si implicit modul de luare a deciziilor, nivelul de formalism, structura de organizare, politicile si know-how-ul si mai toate sistemele care ofera valoare si suport unui anumit tip de munca si a unui anumit tip de comportament.
O cultura organizationala puternica ar fi aceea in care exista un aliniament puternic la valorile si principiile organizatiei. O organizatie cu o astfel de cultura nu are nevoie de sisteme de control si sisteme birocratice.
Autorul Gary Johns, intr-una din lucrarile sale de referinta, prezenta urmatoarele caracteristici ale culturii organizationale, in sinteza:


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala in Institutiile din Sectorul Public.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!