Cultura Organizationala

Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentarea temei
Orice tip de organizatie se caracterizeaza prin dinamism,prin schimbare,intr-un anumit fel este un organism viu,reactioneaza la fortele din interior si exterior.Unele schimbari sunt de mica importanta,cu efecte restranse asupra membrilor organizatiei sau chiar a organizatiei,alte schimbari sunt mai ample si au un impact major asupra acesteia.
Organizatiile fiinteaza intr-un mediu socio-economic si politic,iar in interiorul lor se constituie un mediu specific.Modificarile in cadrul acestor medii sunt percepute pozitiv sau negativ de catre organizatie in functie de intreaga cultura a acesteia.
De aceea cultura organizationala este foarte importanta si trebuie tratata corespunzator rolului major pe care-l ocupa in cadrul organizatiei.
2.Prezentarea punctelor de vedere ale altor autori in legatura cu conceptul de"cultura organizationala"
In capitolul dedicat culturii organizationale cuprins in lucrare "Analiza organizationala" George Munteanu se refera la"cultura" aflata pe trei nivele:"cel social,al business-ului,cel al organizatiei".
Autorul se ocupa in mod special de cultura organizationala pe care o si defineste astfel:"cultura organizationala desemneaza un ansamblu de idei,cunostinte,reguli,standarde,valori,manifestari,premise ce definesc modul in care se desfasoara munca si cel de tratare a oamenilor".
Din aceasta definire a culturii organizationale autorul identifica urmatoarele grupe de elmente componente ale acesteia :
a)manifestarile-vizibile in actele de comportament sau aspectele fizice ale organizatiei;
b)valorile-ca o clasa speciala de credinte folosite de membrii organizatiei ;
c)normele-de comportament,structurate prin reguli si standarde acceptate de organizatie;
d)credintele-concretizate-n idei,legi cunostinte,superstitii,legende,etc.
e)premisele-despre lume si organizatie,care raman neverbalizate;
Autorul precizeaza urmatoarele trasaruri ale culturii organizationale:
-holistica-se refera la un tot ce este mai mare decat suma partilor componente;
-determinata istoric,ceea ce reflecta evolutia in timp a organizatiei;
-corelata cu studiile facute de antropologi, cum sunt ritualurile si simbolurile;
-fundamentata social,fiind creata si pastrata de un grup de oameni care formeaza impreuna o organizatie;
Autorul structureaza componentele culturii organizationale in doua grupe:
a)componente vizibile ale membrilor organizatiei(credinte,valori,etc.)
b)componentele invizibile ale membrilor organizatiei(premisele)
In ceea ce priveste tipologia culturii organizationale autorul se refera la:
a)cutura de tip putere;
b)cutura de tip rol;
c)cultura de tip sarcina;
d)cultura de tip persoana;
Cultura de tip putere:aceasta cultura este redata sub forma unor cercuri concentrice,unei panze de paianjen,centrul acesteia fiind sursa de putere,iar diagonalele influentele exercitate de sursa de putere centrala.Managerul organizatiei este in fiecare moment"pe baricade".
Cultura de tip rol:este tipica organizatiei clasice si poate fi reprezentata printr-un templu.Sectoarele functionale in aceste organizatii sunt puternice si,in multe cazuri,specializate.Aceste compartimente sunt coloanele templului,iar coordonarea acestora se realizeaza la varf de o echipa manageriala redusa.Managerii acestor organizatii sunt adeptii stabilitatii si predictibilitatii fenomenelor si proceselor.
Cultura de tip sarcina:este orientata catre sarcina profesionala sau proiect.Elementul central al acestei culturi il reprezinta executia sarcinii si asigurarea resurselor necesare pentru fiecare nivel al organizatiei.Organizatia in acest sistem este foarte flexibila.In conditii de ineficienta,cultura de tip sarcina se poate transforma in cultura de tip rol sau putere.
Cultura de tip persoana:are ca punct central individul,intreaga organizatie avand rolul de a servi si a ajuta membrii acesteia potrivit intereselor proprii,fara un interes global.
Autorul considera ca in administratia publica cultura se constituie ca element de interferenta a trei nivele distincte de cultura:sociala,politica si administrativa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!