Cultura Organizationala

Extras din referat Cum descarc?

Cultura organizationala poate fi definita drept un complex specific de valori, reprezentari, intelesuri, credinte conducatoare, cai de gandire impartasite de membrii unei organizatii, care determina modurile in care acestia se vor comporta in interiorul si in afara organizatiei respective si care sunt transmise noilor membri drept corecte. Acesta este "mediul intern", ce caracterizeaza fiecare organizatie in care sunt implicati indivizii care determina comportamentul in organizatie si, in ultima instanta, eficienta organizatiei respective. Ea este rodul istoriei proprii, prin determinari si conditionari externe. 
Cultura organizationala poate fi asemuita unui aisberg, ce are o parte "vizibila" - ale carei componente sunt secundare, derivate - si o parte "ascunsa" - care, insa, cuprinde "elementele primare". 
Partea vizibila a culturii organizationale cuprinde simboluri si sloganuri, ritualuri si ceremonii, "mituri" si "eroi", modele comportamentale, vestimentare, atitudini fizice, precum si "jargonul" utilizat de membrii organizatiei respective.
- simbolurile si sloganurile (reprezentarea unui lucru prin intermediul altui lucru) - inglobeaza cuvinte, gesturi, figuri, obiecte cu semnificatie impartasita numai de indivizi care apartin unei anumite culturi (de exemplu: jargoane, imbracaminte, coafuri, steaguri, simboluri ale statutului social, etc.); reprezinta stratul cel mai superficial al culturii si sunt usor de copiat si schimbat. Simbolurile si sloganurile tind, in ultimul timp, sa exprime, cu ajutorul unor imagini simple si in cuvinte putine, setul de valori fundamentale si personalitatea organizatiei respective. De exemplu: sloganuri - "Connex. Viitorul suna bine", "Knorr. Gustos si hranitor", ,,Nokia, connecting people", ,,Bergenbier, prietenii stiu de ce", "Have a break, Have a Kit-Kat", "The future is bright. The future is Orange", ,,Philips. Let's make thinks better", ,,Always Coca-Cola", "Intr-o lume nesigura, Asirom va asigura"; simboluri - bucla lui Moebius propusa de Organizatia Internationala pentru Standardizare (I.S.O. Geneva) -reprezinta simbolul international care arta ca un anumit produs poate fi reciclat; crucea rosie - reprezinta semn distinctiv al spitalelor ambulantelor, centrelor de asistenta medicala de prim ajutor; Pocalul Hygeiei , Asclepius - simbolul medicinei; Steaua lui David - simbolul poporului evreu; simbolul infinitului ; Taiji - Reprezinta interactiunea eterna dintre yin si yang (bine si rau); -steagul U.E.; @- simbolul feminitatii.
- ritualurile si ceremoniile sunt alte elemente vizibile ale culturii organizationale care exprima si intaresc valorile promovate de catre organizatia respective:
- ritualurile de trecere marcheaza asumarea unor noi roluri sociale. Din aceasta categorie putem da ca exemplu, primirea noilor veniti in scoala. Se poate constata ca, acolo unde noii veniti sunt primiti printr-o ceremonie oarecare (se organizeaza o masa in cinstea noului coleg, i se cere acestuia sa "dea de baut", este prezentat si dat in grija colegilor cu experienta mai mare, etc.), coeziunea colectivului, sinceritatea si atitudinile empatice constituie valori reale. In schimb, in scolile unde noul venit este "tratat cu indiferenta" si este lasat sa se descurce cum poate, pot domina arivismul, dispretul fata de oameni, dezbinarea si ranchiuna.
- ritualurile si ceremoniile de intarire constituie o alta categorie importanta. De exemplu, acordarea publica a premiilor si a gratificatiilor intareste statutul persoanei
respective in organizatie si, totodata, valorile pe care aceasta le incarneaza: conducerile scolilor care acorda salariul de merit in functie de vechime sau de numarul de corigenti, promoveaza un cu totul alt set de valori decat cele care il acorda avand drept criterii caracterul original si creativ al demersului educational si calitatea relatiilor umane.
- ritualurile si ceremoniile de integrare au ca scop cresterea coeziunii in interiorul organizatiei. Ele sunt prezente numai acolo unde aceasta este considerata, in mod constient sau nu, ca valoare cheie. Ca exemple, putem mentiona "mesele" si "agapele" cu diferite prilejuri (8 Martie, zilele onomastice, Craciun, Pasti, etc.), excursiile sau petrecerea in comun a Revelionului.
- ritualurile si ceremoniile de reinnoire (de exemplu participarea, in comun, la diferite activitati de formare continua) sunt extrem de rare la noi din cauza caracterului birocratic al formarii continue - organizata disciplinar si necentrata pe unitatea scolara concreta. Este, astfel, necesara acordarea unei atentii sporite acestor componente culturale deoarece ele caracterizeaza organizatiile de succes si sunt importante pentru cladirea identitatii unei institutii, a sentimentului de apartenenta la un "ceva" comun.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!