Cultura Antreprenoriala si Dezvoltarea Economica

Extras din referat Cum descarc?

1. Corelatia dintre conceptul de cultura antreprenoriala si dezvoltarea economica 
Antreprenoriatul inseamna capacitatea de a crea si conduce o organizatie. Gandirea economica "a parasit", la un moment dat, intreprinzatorul, pentru "a se consacra" mai mult pe manager. Se pare ca este cazul sa ne intoarcem, cumva, la intreprinzator, evident pe un plan net superior. Sa nu uitam ca si mijloacele pe care le avem la indemana s-au schimbat.
Definitii privind antreprenoriatul
Activitatea antreprenoriala consta sintetic in identificarea si valorificarea unor oportunitati economice. Activitatea antreprenoriala este un proces care se deruleaza in diferite medii si unitati de afaceri ce cauzeaza schimbari in sistemul economic prin inovari realizate de persoanele care valorifica oportunitatile economice creand valori atat pentru indivizi cat si pentru societate.
1. Este un sistem holistic (sistemic);
1. Este un proces dinamic;
2. Este un demers unic;
3. Implica numeroase variabile;
4. Rezultatul antreprenorial depinde de numerosi factori.
Principalii factori care influenteaza activitatea antreprenoriala sunt factori interni si factori externi.
Factorii interni depind de: marimea intreprinderii, tipul si specificul activitatii, personalitatea si pregatirea intreprinzatorului si nivelul de pregatire al persoanelor implicate si cultura firmei. Acesti factori au un impact mult mai mare asupra performantelor intreprinderii. 
Factorii externi depind de: caracteristicile si functionalitatea sistemului economic, conjunctura economiei nationale si piata pe care firma actioneaza. Acesti factori, datorita continutului favorizant sau defavorizant, pot avea un impact major asupra initiativelor antreprenoriale.
Ratele scazute inregistrate de Romania in privinta activitatii antreprenoriale are mai multe cauze, dintre care fac parte:
o lipsa educatiei antreprenoriale din societatea romaneasca dinainte de 1990;
o mediul de afaceri nefavorabil in perioada de tranzitie, pe parcursul anilor '90;
o orientarea populatiei catre locuri de munca stabile, in firme mari, in perioada de crestere economica, din primii ani dupa 2000.
In vederea obtinerii unor rezultate mai bune privind activitatea antreprenoriala din Romania, se impune imbunatatirea infrastructurii de sustinere a afacerilor prin crearea si dezvoltarea de parcuri industriale, incubatoare de afaceri, continuarea procesului de reducere a birocratiei in ceea ce priveste infiintarea si functionarea noilor intreprinderi, o mai buna informare a populatiei in privinta programelor guvernamentale de stimulare a initiativei private, popularizarea intr-o mai mare masura a afacerilor de succes inregistrate de intreprinzatorii romani.
Romania trebuie sa investeasca in dezvoltarea sectorului IMM si in promovarea culturii antreprenoriale, pentru a crea cadrul necesar aparitiei de noi afaceri. Ca solutie de raspuns la nevoia de implicare in dezvoltarea pietei unice europene, este avansata nevoia cresterii economice a tarii noastre pe baza unor activitati productive capabile sa genereze valoare adaugata.
2. Comparatie intre manager, lider si antreprenor 
1.Manager
Definitie:
Specialist in domeniul managementului, conducator de intreprindere, persoana care aplica principiile si tehnicile managementului, adica este implicata in administrarea unei organizatii cu autoritate in folosirea, combinarea si coordonarea resursei lor umane,financiare.materiale si 
informationale cu scopul obtinerii rezultatelor orite(urmarite).
Originile cuvantului managersunt inca disputate. O orchestra, o companie teatrala, o echipa sportiva, toate alcatuite din indivizi stralucitori, nu pot functiona armonios daca fiecare nu se supune baghetei dirijorului, indicatiilor scenografului sau directivelor antrenorului.
O intreprindere, o administratie, o institutie de invatamant, o biblioteca se pot dezvolta, capatand o excelenta reputatie numai gratie unor colaboratori creativi, competenti, disponibili ce sunt pusi in valoare de activitatea managerilor, a conducatorilior lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Antreprenoriala si Dezvoltarea Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!