Creșterea economică și învățământul superior - Comparație între Republica Cehă și România

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Oportunitatea temei alese 3
Republica Ceha VS Romania 3
Republica Ceha 4
Romania 4
Concluzii 5
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
De-a lungul anilor, savantii, politicienii, economistii si multi altii au recunoscut ca tara nu ar putea realiza o crestere economica si o dezvoltare fara un sistem educational eficient. Educatia a fost cea care a oferit solutii pentru diverse probleme, dar care a si generat o multime de controverse in evolutia lumii, fiind un factor major al societatii. Educatia superioara joaca un rol atat central, in pregatirea indivizilor pentru a deveni forta de munca ideala, cat si activ in proiectarea societatii deoarece modul in care este directionata afecteaza viitorul generatiilor din zilele noastre.
In zilele noastre, putem vedea ca calitatea invatamantului superior si a formarii este cruciala pentru economiile care doresc sa se deplaseze in lantul valoric dincolo de simple procese si produse de productie.
In special, economia globalizatoare de astazi impune tarilor sa alimenteze bazine a lucratorilor bine educati, capabili sa se adapteze rapid mediului in schimbare si nevoilor in evolutie ale sistemului de productie. Lumea de astazi cere oameni instruiti care sunt capabili sa ofere solutii practice pentru problemele economice.
Astfel, autorul John Kenneth Galbraith a incercat sa arate ca evolutia noastra ca indivizi si ca societate este legata de educatie: principalul factor de evolutie, ca individ sau ca si copil pe scara sociala este reprezentat de educatie. Ignoranta duce doar la o munca grea, inconfortabila, plictisitoare si adesea, sa nu functioneze deloc. Imbunatatirea vine odata cu educatia si numai cu ea; nu exista nimic fara educatie si singurul ultim apel plauzibil este criminalitatea si violenta. 
In ultimii ani, a avut loc o schimbare de paradigma: in timp ce vechile abordari (cum ar fi utilitarismul) preocupat de disponibilitate si ,,cantitatea" de educatie, cele moderne (cum ar fi abordarea capacitatilor) sunt mai mult orientate catre natura si calitatea educatiei.
Oportunitatea temei alese
Motivatia temei alese s-a nascut prin dorinta de cercetare a unor informatii legate de sistemul educational din alta tara decat cel din Romania, deoarece a starnit un val de curiozitate bazat pe impactul direct al acestuia asupra economiei unei tari. Importanta alegerii acestei teme a fost sustinuta de dobandirea cunostintelor necesare pentru dezvoltarea personala si profesionala care ma vor ajuta pe viitor, sa ma formez ca om, si nu in ultimul rand ca specialist.
Obiectivul principal din aceasta lucrare este de a oferi o analiza a factorilor determinanti din invatamant, dar si de cresterea economica din Republica Ceha si Romania. Am ales aceasta tara deoarece ambele entitati spatiale sunt tari membre destul de noi in UE, iar in ceea ce priveste stadiul dezvoltarii economice, este destul de diferit.
Republica Ceha VS Romania
Rata de crestere a produsului intern brut este principalul indicator utilizat in evaluarea performantei fiecarei economii. Contextul international marcat de recenta criza economica globala a adus o scadere a performantei economice in toate statele membre ale Uniunii Europene.
Republica Ceha 
Republica Ceha se caracterizeaza printr-un venit relativ mare si un indice de dezvoltare umana ridicat. Conform datelor furnizate de Eurostat din anul 2018, Cehia are PIB de 19.550 EUR pe cap de locuitor.
Intre 1980 si 1990, numarul studentilor a fost aproximativ constant, crescand din 1990 de la 113.417 studenti la 441.247 in 2013 (crestere de aproximativ 3,9 ori). Analiza evolutiei numarului de studenti tine cont de tendintele demografice din Republica Ceha. In timp ce populatia din Cehia este in jur de peste 10.000.000, numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani a scazut de la 975.000 in 1990 la 797.000 in 2013. 
Universitatile private din Republica Ceha au inceput sa apara in 1999. Sunt 44 de universitati private cu peste 50.000 de studenti (aproximativ 12% din totalul studentilor) si 51 de universitati publice, avand loc o crestere mare in numarul de facultati si programe individuale de studiu ale universitatilor publice.
In timp ce evolutia invatamantului superior a urmat un proces de dezvoltare constant si durabil, a crescut considerabil numarul de studenti, existand o scadere masiva doar atunci cand factorii economici s-au schimbat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea economica si invatamantul superior - Comparatie intre Republica Ceha si Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

(https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nama_10_pc&lang=en)
(Eurostat (2015). Expenditure on Education as % of GDP or Public Expenditure. [Retrieved)
(Danacica, D. E. (2011). Causality between School Education and Economic Growth in Romania.)
(Galbraith J.K. (1997), Societatea perfecta. La ordinea zilei: binele omului, Eurosong Publishing)
(ARACIS (2009), Distributii statistice, interpretari si optiuni privind Starea Calitatii in Invatamantul Superior, Barometrul calitaii, Bucharest, Romania)
(www.Eurostatdatabase.com)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!