Crearea si Dezvoltarea Sectorului IMM in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1. Modalitati de creare a IMM-urilor
2. Coordonatele juridice si institutionale specifice
3. Tipologia IMM-urilor
4. Bariere in calea dezvoltarii sectorului IMM
5. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1. Modalitati de creare a IMM-urilor
Cadrul juridic necesar functionarii economiei de piata a fost stabilit si
aplicat in linii generale in cursul anilor 1990 si 1991, fiind completat ulterior cu noi elemente. In schimb, alinierea Romaniei la prevederile Uniunii Europene privind delimitarea sectorului IMM s-a realizat doar incepand cu anul 1997.
Caile de dezvoltare a sectorului privat in economic, prevazute de cadrul legislativ, constau in crearea de intreprinderi private cu participare straina.
a)Crearea de intreprinderi private
Calea spre crearea de intreprinderi private neagricole a fost deschisa de Decretul nr.54/1990 urmat de Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale. Potrivit acesteia, intreprinzatorii se pot asocia in diferite moduri in functie de obiectivele urmarite si de posibilitatile financiare de care dispun.
b)Privatizarea societatilor comerciale publice
Privatizarea societatilor comerciale publice a oferit posibilitatile cele mai largi de dezvoltare a sectorului de IMM-uri industriale, dat fiind numarul foarte mare de societati comerciale de mica dimensiune care au fost privatizate.
c)Crearea intreprinderilor private cu participare straina
Cadrul reglementar specific a fost puternic liberalizat prin Legea nr35/1991 care garanteaza intreprinderilor straine regimul national. 
Stimularea legaturilor de parteneriat si de subcontractare intre intreprinderi romanesti si intreprinderi straine reprezinta o cerinta esentiala in vederea internationalizarii intreprinderilor mici si mari.
In acelasi timp este necesara integrarea profunda a firmelor romanesti pe piata unica europeana, si pe aceeasi baza, cresterea capacitatilor de a identifica noi oportunitati de investitii si de parteneriat.
2. Coordonatele juridice si institutionale specifice
Decretul Lege nr. 54/1990 a reprezentat o masura tranzitorie, prin care s-a permis crearea unitatilor mici private.
Daca avantajele oferite de aceasta forma de organizare au determinat o adevarata explozie a intreprinderilor individuale si a asociatilor familiale , nu 
aceleasi aprecieri se pot face din punct de vedere calitativ. Majoritatea intreprinderilor create pe baza acestui decret sunt concentrate in sectoarele de comert si servicii (peste 63%) si se caracterizeaza prin dimensiunea foarte redusa a activitatilor.
Legea nr. 31/1990 a fost cea care a pus practic bazele cadrului legislativ care reglementeaza intreaga activitate a IMM-urilor. Conform acestei legi, societatea comerciala este intreprinderea pe care una sau mai multe persoane o organizeaza printr-un act constitutiv, in vederea realizarii de beneficii, afectandu-i bunurile necesare pentru indeplinirea de fapte de comert conform obiectivului statutar de activitate.Dupa ce prezinta formele in care se pot constitui societatatile comerciale cu sediul in Romania (respectiv societati in nume colectiv, societati in comandita simpla si pe actiuni, societati pe actiuni si cu raspundere limitata), legea reglementeaza, in titluri separate si daca este cazul si pe forme de societati, aspecte legate de constituirea societatilor, functionarea lor, modificarea contractului de societate sau a statului societatii, excluderea asociatilor, dizolvarea, fuziunea societatilor, lichidarea societatilor, infractiuni privitoare la societatile comerciale. Ultimul titlu al legii cupride dispozitii finale si tranzitorii.
Intreprinzatorii particulari care si-au constituit propria societate comerciala, precum si reprezentantii institutiilor abilitate prin lege cu puteri decizionale in procesul infiintarii, al modificarii actelor constitutive si al desfiintarii societatilor comerciale au indicat prezenta in lege a unei serii de ne claritati, inadvertente si obstacole de natura legislativa si procedurala.
Primul act normativ dedicat in exclusivitate problemelor cu care se confrunta IMM si stimularii acestora a fost Ordonanta nr.25, adoptata de Guvern in august 1993. Principalele directii de actiune se refera la: 
- asigurarea gratuita a serviciilor de informare, de asistenta si de consultanta;
- aplicarea programelor de dezvoltare regionala, prin implicarea nemijlocita a IMM-urilor;
- formarea cadrelor de conducere si a salariatilor acestor intreprinderi;
- stimularea cercetarii stiintifice si inovarii tehnologice;
- facilitarea accesului IMM la resurse, la aprovizionare,la achizitiile publice si la subcontractare;
- acordarea de facilitati economice si financiare;
- incurajarea legaturilor de parteneriat intre IMM-uri.
Ca un prim act de amploare consacrat stimularii IMM-urilor, aceasta ordonanta, desi a acoperit, in mare masura, domeniile in care intreprinderile respective trebuie sa fie sprijinite, a ramas, in buna parte, o declaratie de intentii. Generalitatea prevederilor ordonantei a condus la operationalizarea unor solutii complicate din punct de vedere institutional si procedual, care au pus sub semnul intrebarii rezultatul final, respectiv cresterea performantelor economice ale sectorului IMM.


Fisiere in arhiva (1):

  • Crearea si Dezvoltarea Sectorului IMM in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!