Costurile Calitatii

Extras din referat Cum descarc?

1. Costurile si calitatea
Structura clasica a costurilor calitatii cuprinde:
- Prevenirea
- Evaluarea
- Neconformitati interne
- Neconformitati externe.
Conceptul de cost  calitate creeaza impresia gresita ca lucrul bine facut ar costa mai mult decat a lucra prost. Pentru a-l descuraja, lucrul prost trebuie facut mai scump, decat lucrul bine facut, prin sistem de penalizari.
Deoarece problemele legate de calitatea produselor erau studiate de cele mai multe ori numai prin prisma stricta a procesului de productie, a tehnologiei, aspectele economice legate ale calitatii produselor fiind lasate pe plan secundar sau ignorate s-a impus studierea raportului calitate  eficienta.
Acest raport presupune pe de o parte realizarea de produse cat mai competitive din punct de vedere al beneficiarilor, iar pe de alta parte, efectuarea de cheltuieli minime care sa asigure eficienta scontata de producator.
Astfel in conceptia moderna, cu privire la gestionarea calitatii produselor are urmatoarele obiective principale:
- Identificarea tuturor activitatilor generatoare de cheltuieli pentru obtinerea unor produse la un anumit nivel de calitate;
- Determinarea, prelucrarea, centralizarea si interpretarea costurilor calitatii, intocmirea programelor de masura privind imbunatatirea calitatii;
- Urmarirea evolutiei costurilor calitatii si implicit a nivelului calitatii prin prisma programului de masura
Principiul Economia calitatii stabileste relatia dintre valoarea calitatii si costul calitatii.
Unde sunt aplicate costurile calitatii? Se aplica aproape la orice activitate efectuata de organizatie. Toate sectoarele functionale ale unei organizatii furnizeaza altor sectoare functionale diferite produse tangibile, intangibile ori servicii cu diferite scopuri, intr-o masura mai mare sau mai mica, creand in felul acesta un lant client  furnizor de care se tine foarte mult seama.
Prin efectuarea unei analize a obiectivelor la nivel de departament functional, se poate stabili ce produse si servicii sunt puse la dispozitia celorlalte sectoare functionale si care sunt cerintele acestora (stabilindu-se ce informatii sunt necesare, sub forma cat de frecvent trebuie livrate, cum sunt aprobate, configurate, ambalate, etichetate etc.)
Se aprecieaza astfel calitatea acestora si criteriile de preformanta. Astfel se determina baza pentru definirea activitatii preventive, de evaluare si a elementelor ce caracterizeaza clasa costurilor interne si externe ale defectelor, in raport cu produsele si serviciile finale.
In procesul de indeplinire a activitatilor functionale aceste departamente se ocupa de actiunile legate de fazele ciclului de viata al produsului (invitarea la licitatie, studiul de fezabilitate, definirea design-ului, uzura morala a produsului) sau ciclul de viata comerciala a produsului (oferta/licitatia, primirea comenzii/contractului, factura inacasarea platii).
Prin urmare costurile asigurarii calitatii pot aparea respectiv apar in fiecare dintre etapele de viata ale produsului si ale ciclului sau de viata comerciala, precum si in toate nivelurile operationale ale organizatiei.
2. Determinarea costurilor aferente calitatii
Se stie ca pretul unui produs este format din costurile pe care le implica obtinerea sa si profitul pe care se asteapta firma sa-l obtina prin vanzarea sa.
Costurile ocazionate de producerea unui bun sunt formate din costurile necesare si pierderi prvenite din ineficienta activitatii (pierderi in aprovizionare, pierderi in fabricatie, prelucrari suplimentare etc.).
Una din directiile in care se poate actiona pentru reducerea pierderilor este reprezntata de cunoasterea, controlul si reducerea costurilor calitatii. Aceste costuri ale calitatii reprezinta masura financiara globala a capacitatii de a produce conform specificatiilor.
Costurile individuale de asigurare a calitatii sunt cunoscute sub denumirea de elemente de cost. Acestea sunt:


Fisiere in arhiva (1):

  • Costurile Calitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!