Corupția

Extras din referat

Prima intrebare care dimensioneaza problematica coruptiei este cea asupra incidentei sale in societate. Discursul politic, media, omul obisnuit se izbesc zilnic de coruptie, manifestata in diferite forme. Realitatea obiectiva este insa practic imposibil de masurat. Este greu si uneori imposibil de identificat si probat actul de coruptie, cea ce este aceea coruptie.[ Prof. dr. Ioan Marginean ,, Spaga la romani" 2004 ]
Istoric vorbind, coruptia poate fi considerata cea mai veche forma de criminalitate care a insotit dezvoltarea societatii umane pana in prezent si probabil mult timp de aici inainte. Practic, fenomenul coruptiei s-a nascut odata cu omul.Cazul lui Iuda, care pentru treizeci de arginti l-a vandut pe mentorul sau, Isus Hristos, calcand peste propriile convingeri morale si etice este doar unul dintre evenimentele istorice importante legate de mari cazuri de coruptie.
Istoria poporului roman cunoaste, de asemenea, numeroase cazuri de coruptie,ca exemplu: in Evul Mediu, oferirea si primirea de foloase de catre functionari au fost acceptate ca fiind ceva firesc, tinand de o anumita curtoazie.[ Vasile Dobrinoiu, Coruptia in dreptul penal roman, Ed. Atlas Lex, Bucuresti, 1995,]
In opinia lui Pavel Abraham conceptual general de nevoie, de necesitate, de interes personal, reprezinta punctual de plecare al tuturor actiunilor umane, deci inclusiv al coruptiei.Inca de la aparitia sa , omul a fost guvernat de nevoi,de satisfacerea unor interese personale, insa pe parcursul evolutiei sale a inceput sa constientizeze , sa consacre valori.Astfel, se poate afirma ca slaba rezistenta la tentatie, depasirea acesteia prin schimbarea efectiva a ierarhiei intereselor, ridicand deasupra scopurile personale sau de grup, reprezinta coruptia.
Fiind o actiune umana,consecinta a satisfacerii unei nevoi, si in acelasi timp un fenomenasociat statului, coruptia va avea o existenta de sine statatoare, limitata in timp la insasi existenta fiintei umane si a statului ca forma de organizare sociala.
[ Pavel Abraham, ,,Coruptia" Ed. Detectiv 2005 ]
1.Definirea fenomenului de coruptie.
Notiunea de coruptie a intrat in vocabularul universal din cele mai vechi timpuri, fiind azitazi un concept larg utilizat in toate societatile indiferent de tipul de organizare.Termenul este de origine latina, vine din cuvantul ,,CORUPTIO" si are semnificatia de mituire a unei persoane in scopul obtinerii unor avantaje sau scopuri materiale.
De-a lungul timpului, cercetatorii din domeniul stiintelor sociale au cautat sa gaseasca o definitie cat mai exacta a conceptului de coruptie,dar in cele din urma ,au fost nevoiti sa accepte ca notiunea nu poate avea o definitie universal valabila pentru toate societatile existente la un moment dat.
,, Dictionarul explicativ al limbii romane" reda o latura social- morala a termenului de coruptie,reprezentand : ,,o stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie".[ DEX, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1996 ]
Tudor Amza considera coruptia ca pe o ,, abandonare a standardelor asteptate de comportament de catre cei ce detin autoritatea, in vederea obtinerii unor avantaje personale".[3]
Pe plan international problema notiunii de coruptie este tratata interdisciplinar si nu doar penal. J.A.Gardiner aprecia ca fenomenului coruptiei nu i se poate da o singura definitie, deoarece coruptia este o problema nationala si internationala cu multiple forme de manifestare, avand diverse acceptiuni.
Conform opiniei profesorului Joseph S. Nye, de la Universitatea Harvard din Statele Unite ,,coruptia este comportamentul care deviaza de la indatoririle normale ale unui rol public sau violeaza legi impotriva exercitarii anumitor tipuri de influenta specifica, cum ar fi mita, nepotismul, deturnarea de fonduri" [Pavel Abraham, ,,Coruptia" Ed. Detectiv 2005 ]
Sensul cel mai apropiat intelesului majoritatii oamenilor este insa acela prin care se exprima incalcarea cu buna stiinta de catre reprezentantii unor institutii ale statului, investite cu autoritate, din diverse domenii (economic, politic, administrativ, legislativ, justitie, educatie), a normelor pe care sunt obligati sa le apere, in schimbul obtinerii unor foloase materiale sau avantaje de orice fel.
2.Cauzele coruptiei
Cauzele dezvoltarii fenomenului de coruptie sunt multiple si variaza foarte mult de la o tara la alta.Printre factorii care contribuie la la aceasta dezvoltare putem aminti: subminarea autoritatilor statului, saracia, diferentele de venit, remunerarea slaba a functionarilor,lipsa transparentei in luarea deciziei.
In cele mai frecvente evaluari, cauzele coruptiei sunt plasate la nivel politic, in structurile de putere, la nivel economic, social, educatie, in sistemul de organizare ori conducere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coruptia.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!