Controlul statististic al proceselor

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Despre statistica -  obiect, scop si metoda
Celebru scriitor englez Herbert George Wells afirma ca ,,Intr-o zi gandirea statistica va fi la fel de necesara, oricarui cetatean folositor societatii, ca scrisul si cititul" si, tinand cont de faptul ca traim intr-o era digitala si suntem asaltati de informatii incontinuu, considera ca acesta a avut dreptate. Astfel ca, statistica ne poate ajuta sa intelegem datele disponibile, sa le utilizam si sa putem lua decizii in orice domeniu al activitatii umane.
Statistica a aparut din nevoia de a cunoaste intr-o forma masurabila realitatea inconjuratoare si s-a impus, inca din zorii civilizatiei, ca una dintre principalele preocupari ale grupurilor umane, scopul acesteia fiind obtinerea datelor statistice. 
Sub acceptiunea de date statistice, cuvantul ,,statistica" este cunoscut de marea majoritate a oamenilor si desemneaza date numerice (atat cantitative, cat si calitative) referitoare la colectvitati statistice. Cuvantul statistica este folosit mai ales in forma sa de plural ,,statistici". 
Un aspect important consta in faptul ca datele statistice reprezinta suportul fundamentarii deciziilor, iar aceasta idee este surprinsa sintetic si expresiv de Goethe: ,,nu numai ca cifrele guverneaza lumea, ci ele arata cum lumea este guvernata".
Ca stiinta, statistica si-a conturat un obiectiv de studiu propriu, o metoda particulara si un scop bine definit. Obiectul de studiu al statisticii il constituie variatia curenta-continua, in timp, in spatiu si din punct de vedere calitativ, a fenemonelor de tip stochastic din orice domeniu al vietii sconomico-sociale sau naturale. 
Metoda elaborata si dezvoltata de statistica, in vederea cunoasterii obiectului sau de studiu este definita ca un ansamblu de principii metodologice, procedee si tehnici care permit producerea informatiei statistice, pe baza observarii statistice, a prelucrarii si analizei datelor statistice, precum si fundamentarea deciziilor privind starea si variabilitatea colectivitatilor statistice, in timp, in spatiu si din punct de vedere calitativ. 
Scopul statisticii este cunoasterea, atat aplicativa cat si fundamentala, a fenomenelor de masa, caracterizate prin variabilitate si produse sub semnul incertitudinii. Vizeaza, pe de o parte, elaborarea informatiei statistice necesare fundamentarii deciziilor asupra colectivitatilor statistice, iar pe de alta parte, descoperirea legiilor variabilitatii fenomenelor ce se produc si evolueaza sub semnul incertitudinii, adica a legiilor cu caracter statistic. 
Capitolul 2. Analiza statistica a proceselor tehnologice
Tinad cont de faptul ca statistica are un pronuntat caracter metodologic, aceasta poate fi utilizata si in calitate metoda de cercetare si de alte discipline stiintifice, precum: statistica biologica, statistica matematica, fizica statistica, mecanica statistica etc. Prin urmare, statistica depaseste sfera socialului, avand multiple ramuri care au ca obiect si fenomene nesociale.
Analiza statistica a proceselor tehnologice reprezinta principalul instrument folosit in monitorizarea, controlul, analiza starii si identificarea erorilor de functionare pentru toate componentele activitatii productive. Scopul principal este cel de imbunatatire a calitatii productiei.
Inca din deceniul al treilea al secolului trecut, Walter Shewhart de la Bell Labs (Bell Telephone Laboratories) a propus utilizarea metodelor statistice pentru controlul calitatii produselor ca fiind varianta cea mai economica de reducere a variatiei calitative a componentelor si a produselor finite (Leavengood si Reeb, 1999). Acesta a conceput chiar si un mijloc vizual de monitorizare a calitatii produselor (cartelele Shewhart).


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul statististic al proceselor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Jaba, Elisabeta (2002). Statistica -  Ed. a 3-a, rev., Bucuresti.
2. Horodnic, Sergiu Andrei (2016). Analiza statistica a proceselor tehnologice, Suceava.
3. Amaritei (Bogdan), Daniela (2014). Contributii privind imbunatatirea proceselor mecanice pe baza controlului statistic -  Rezumatul tezei de doctorat, Iasi.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!