Controlul Organizatiei

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 - Necesitatea controlului organizatiei si definitia acestuia
Intr-o lume perfecta, in care toate planurile organizatiei ar fi indeplinite, controlul organizatiei nu ar avea nici un rost. Acesta ar fi un ideal dar nu poate fi realitate. Realiatea este ca factorii mediului extern si intern ai organizatiei se pot schimba si modifica in mod neasteptat si pot influienta performantele planificate.
Intr-o economie de piata, pierderea controlului afacerilor, poate avea ca efect nu numai nerealizarea de profituri ci si mai rau poate provoca daune. De aceea controlul organizatiei este necesar pentru :
- anticiparea problemelor
- ajustarea planurilor
- initierea actiunilor coercitive.
Intre plan si control exista o stansa interdependenta : controlul fara un plan este lipsit de sens, iar planul lipsit de control este lipsit de unul din mijloacele fundamentale de realizare. 
Controlul unei organizatii presupune asadar, pe langa indemanari specifice activitatii de management si stapanirea unor tehnici de a constata daca realizarile propriu-zise sunt conforme cu planul preconizat.
O definitie a controlului organizatiei poate fi formulata astfel:  controlul reprezinta ansamblul proceselor prin care performantele firmei sunt masurate si comparate cu obiectivele si standardele stabilite initial, in vederea eliminarii diferentelor consatatate si integrarii abaterilor pozitive 
Concret, controlul creeaza mijloacele pentru cunoasterea constiienta a ceea ce se intampla in organizatie, dat fiind faptul ca in aducerea la indeplinire a deciziilor managerilor sunt implicati toti angajatii unei organizatii.
Prin control, int-o organizatie toti angajatii acesteia stiu:
- ce scopuri trebuie sa urmareasca
- cum trebuie sa actioneze pentru indeplinirea fiecaruia
- care sunt schimbarile necesare pentru mentinerea actiunii lor la nivelul de performanta preconizat de manageri, pentru a fi satisfacator.
La randul lor managerii nu pot lua decizii corecte daca:
- nu au informatii complete asupra activitatii desfasurata in organizatie
- nu sunt capabili sa compare aceste informatii cu un nivelul planificat
- nu determina semnificatia oricarei devieri de la standard.
Trebuie observat faptul ca standardele au un sens numai atunci cand sunt traduse in scopuri specifice care pot fi masurate. De asemenea planurile, obiectivele planificate, trebuie formulate astfel incat factorul de decizie, mai precis managerul, sa poata anticipa schimbarile pe care vor trebui sa le sufere planurile, ca urmare a rezultatelor activitatii raportate si verificate prin control.
Capitolul 2  Conceptul de control al organizatiei si 
componentele esentiale ale unui sistem de control
Este evident faptul ca intelesul termenului de cotrol are atat un sens comun cat si unul managerial. Controlul managerial nu inseamna nici constrangere, nici forta sau putere, si nici o forma de influientare sociala, de autoritate asupra altora.
Controlul managerial este activitatea care masoara performanta si dirijeaza actiunea catre sarcini prestabilite. O organizatie fara control va fi dominata deci de haos si confuzie, oamenii nu vor sti unde sunt si ce fac sau cum munca lor duce la atingerea unor obiective, a unui plan. Acesta acceptiune a termenului de control al organizatiei, ridica doua intrebari, al caror raspuns nu este tocmai simplu de dat:
- cum se realizeaza controlul organizatiei ?
- cine trebuie sa controleze ?
Elementele esentiale a unui sistem de control organizational sunt:
- sarcina, un obiectiv prestabilit.
- un mijloc de a masura realizarile efective,
- un mijloc de a compara performanta efectiva cu obiectivul stabilit,
- un mijloc de corectie a performantei astfel incat sa se atinga obiectivul stabilit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Organizatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!