Contributii Majore la Dezvoltarea Managementului - Principalele Scoli - Principalii Reprezentanti de Seama ai Managementului

Cuprins referat Cum descarc?

- Introducere;
- Scolile de management (clasificari);
- Caracteristici si reprezentanti :
1. Scoala Clasica
2. Scoala Sociologica
3. Scoala Cantitativa
4. Scoala Sistamica
5. Scoala Contextuala
- Concluzie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Fiecare stiinta la fel cum si fiecare obiect isi are punctul sau de plecare, isi are originea si rolul sau in viata cotidiana. De la aparitie pana intr-un anumit prezent, prin felul si intensitatea cu care ne influenteaza existenta, acestea isi formeaza propria istorie.
Istoria managementului incepe odata cu aparitia primelor colectivitati umane si se evidentiaza in perioada diviziunii muncii si traiului omului in grupuri organizate. Astfel, la inceputul secolului al xx-lea, Henry Fayol si Frederich Taylor, in lucrarile ,,Administratie industriala si generala" si respectiv ,,Principiile managementului stiintific", analizeaza pentru prima data procesul de management si sistemul de management, elaborand un set de reguli, principii si metode de conducere stiintifica, drept pentru care sunt numiti parintii managementului.
In Romania, managementul a fost implementat pe doua cai:
- Calea practicismului american, prin care el apare ,,ca o adevarata stare de spirit care se opune tot mai mult ramanerii in urma si pasivitatii, transformandu-se intr-un interes general, public. Starea de spirt este indreptata, deci, catre un scop bine determinat- eficienta maxima in orice actiune.
- Calea franceza, apropiata mult de organizare si de administrare.
In acest sens, management inseamna ,,conducerea unei afaceri, in sens generalizat, directiva, discutie, indemanare dar si intriga, conducerea pe baza de fler al managerului, modul de privi si aborda, modalitate curenta de a o dirija intr-o numita viziune". Managementul,deci, e definit ca: arta, stiinta, stare de spirit, profesie si cuprinde un ansamblu de concepte, principii, metode si tehnici care formeaza cadrul structural al unei metastiinte a gandirii si practicii aferente functiei de conducere cu o deosebita importanta in viata sociala si economica, cu scop final de a administra eficient o firma sau economia nationala.
In conceptia lui Reece si O'Grady, managementul reprezinta "procesul de coordonare a resurselor umane, informationale, fizice si financiare in vederea realizarii scopurilor organizatiei.
Scolile de management
(Clasificari)
In decursul timpului, studiul stiintei managementului a avut o dezvoltare mult mai rapida datorita gruparii specialistilor in scoli, curente, miscari si diverse tendinte, fiecare dintre acestea avand diferite puncte de vedere si abordari a temei managementului. Miscarile au la origine teorii si concepte, care adunate in curente de gindire, literatura de specialitate le-a numit scoli.
- Una din primele clasificari a scolilor de management a efectuat-o in 1969 Hans Schollhamer. In lucrarea sa "The Comparative Management Theory Jungle" delimiteaza patru scoli: :
- scoala socio-economica, ce pune accent pe rolul critic al conducerii pentru cresterea economica;
- scoala ecologica, ce accentueaza influenta factorilor de mediu asupra managementului intr-o viziune transnationala;
- scoala comparatista sau behaviorista, ce se concentreaza asupra comportamentului conducatorilor in cadrul diferitelor activitati, zone, tari sau culturi;
- scoala eclectic-empirica, alcatuita din diverse abordari de management care nu prezinta caracterisici comune, dar cuprinde elemente rezultate mai ales din investigatiile de teren ce au servit unor interesante teoretizari si ipoteze de cercetare stiintifica.
- Ulterior, Edwin Miller propune o alta tipologie a scolilor de management, care, desi preia unele din elementele abordate de Hans Schollhamer, introduce o serie de aspecte noi. Asfel, potrivit acestui binecunoscut specialist, exista trei orientari de conducere comparata :
- orientarea dezvoltarii economice si a mediului, ce reprezinta, de fapt, o combinare a primelor doua scoli delimitate de Schollamer;
- orientarea comportista, ce pune accent pe explicarea structurilor comportamentale dintre indivizi si grupuri in diferite intreprinderi, entitati culturale si nationale;
- orientarea contingency, care se axeaza asupra relatiei dintre intreprindere, management si mediul sau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributii Majore la Dezvoltarea Managementului - Principalele Scoli - Principalii Reprezentanti de Seama ai Managementului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!