Contractele Individuale de Munca de Tip Particular

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1.Contractul individual de munca. Concepte si clasificari
Capitolul 2. Contractele individuale de munca de tip particular
Capitolul 2.1. Contractul de ucenicie
Capitolul 2.2. Contractul individual de munca pe durata determinata
Capitolul 2.3. Munca prin agent de munca temporara
Capitolul 2.4. Contractul individual de munca cu timp partial
Capitolul 2.5. Munca la domiciliu
Speta
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1.Contractul individual de munca. Concepte si clasificari
Contractul reprezinta un acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
In Romania, actul care reglementeaza raporturile juridice de munca este Codul muncii. In anul 2003 Romania a inlociut dupa 30 de ani Codul muncii. Initial, Codul muncii actual a fost considerat un text "eminamente sindical". Codul muncii din 2003 prevedea 304 drepturi, 246 in favoarea salariatilor si doar 58 in favoarea angajatorilor. In primul an in care s-a aplicat Codul muncii numarul cazurilor de conflicte de munca a crescut cu 32%. 
Contractul individual de munca reprezinta, potrivit Codului muncii, contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. 
Asadar, angajarea in munca reprezinta incheierea unui raport juridic de munca intemeiat pe contractul individual de munca.
Incadrarea in munca a persoanei fizice se face atunci cand aceasta dobandeste capacitatea de munca, adica la implinirea varstei de 16 ani. Codul muncii stabileste ca persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
Angajatorul reprezinta persoana fizica sau juridica care poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca. Persoana juridica poate incheia contracte individuale de munca, in calitate de angajator, din momentul dobandirii personalitatii juridice.
Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca. Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii, ori dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajtor si salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca. Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. 
Drepturile salariatului sunt: dreptul la salarizarea pentru munca depusa, la repaus zilnic si saptamanal, la concediu de odihna anual, la egalitate de sanse si de tratament, la demnitate in munca, la securitate si sanatate in munca, la acces la formare profesionala, la informare si consultare, dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca, la protectie in caz de concediere, la negociere colectiva si individuala, dreptul de a participa la actiuni colective, dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat.
Obligatiile salariatului sunt: obligatia de a realiza norma de munca sau de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului, obligatia de a respecta disciplina muncii, obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca, obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu, obligatia de a respecta masurile de securiate si sanatate a muncii in unitate.
Angajatorul are, de asemenea, o serie de drepturi si obligatii. Drepturile angajatorului sunt: sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariati, sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu, sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiuni corespunzatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractele Individuale de Munca de Tip Particular.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!