Consilierea Copiilor cu Parintii Plecati in Strainatate

Extras din referat Cum descarc?

Copiii ai caror parinti sunt plecati din tara, cu sau fara contracte de munca, reprezinta o categorie expusa riscurilor si situatiilor de pericol, care duc in ultima instantala incalcarea si nerespectarea drepturilor acestora. 
Aceasta problema a capatat in ultima vreme conotatii nationale, motiv pentru care organizatiile nonguvernamentale active in domeniul protectiei copilului fac apel la guvernanti in vederea adoptarii de masuri, deoarece, s-a demonstrate prin studii complexe ca, minorii ramasi singuri acasa sau in grija altor persoana se confrunta cu grave probleme la scoala si in societate. Autoritatea Nationala pentru Protectia si Drepturile Copilului a incheiat deja un protocol cu Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca prin care fiecare directie locala va avea obligatia sa verifice permanent situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Cum verificarile se pot face numai pentru cei care pleaca legal in stainatate, datele obtinute nu pot reflecta intocmai realitatea, furnizand doar o mica parte din globalitatea problemei, deoarece cei mai multi parinti pleaca sa lucreze in strainatate fara contracte.
Parintii copiilor fac parte din categorii diverse: oameni aflati sub limita saraciei, oameni care traiesc din ajutoare sociale, oameni care isi doresc mai mult, care vor sa le asigure o bunastare materiala copiilor si posibilitati de dezvoltare conforme cu secolul in care traim.
Privarea de afectiunea si supravegherea parinteasca ii fac pe acesti copii sa devina vulnerabili in plan afectiv - motivational, riscand sa abandoneze scoala, incepand sa absenteze de la scoala, devenind indisciplinati, diminuandu-si performantele la invatatura, suferind deviatii de comportament, ori fiind atrasi de alti tineri sa comita fapte care nu corespund normelor aprobate de societate.
Prin urmare, in cadrul proiectului Consilierea copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate se va avea in vedere desfasurarea de activitati de consiliere individuala si de grup prin care sa vina in sprijinul elevilor, familiilor acestora si cadrelor didactice.
Produsul proiectului se va concretize in elaborarea si publicarea unor brosuri si pliante cu rol in formarea si educarea copiilor, parintilor si educatorilor acestor elevi. De asemenea se va realiza un CD de prezentare care va fi folosit in scopul asigurarii vizibilitatii proiectului cu diferite prilejuri.
Implicarea elevilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate intr-un program de consiliere si de socializare in vederea ameliorarii problemelor de dezvoltare cu care se confrunta, precum si a intergrarii lor scolare si sociale optime, poate conduce la acceptarea mai usoara de catre acestia a faptului ca parintii lor sunt plecati, prevenindu-se astfel situatiilede esec scolar, abandon scolar, refugiul in bauturi alcoolice, droguri, implicarea copiilor in activitati ilicite ale bandelor de cartier, instalarea si dezvoltarea unor potentiale tulburari psihice.
Prin consilierea psihologica (individuala si de grup) a beneficiarilor se vor obtine urmatoarele beneficii: clarificarea situatiilor de criza, rezolvarea tensiunilor si a conflictelor interne si asistarea copiilor in rezolvarea problemelor emotionale/comportamentale cu care se confrunta, in vederea solutionarii lor adecvate. Responsabilitatea acestor activitati revine echipei de proiect si psihologului (consultant).
Lipsa interventiei conduce inevitabil la accentuarea problemelor si la actualizarea lor, necesitand interventia unei echipe interdisciplinare: psiholog, psihiatru, medic, consilier scolar, politist etc. In felul acesta pot fi prevenite situatiile in care copiii ar fi abuzati fizic, verbal sau emotional de catre cei cu care ar trebui sa le poarte de grija.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consilierea Copiilor cu Parintii Plecati in Strainatate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!