Conflictul si Stresul

Cuprins referat Cum descarc?

o Conflictul . 3
o Conflictele de interese . 3
o Conflictele de drepturi . 5
o Conflictul munca-familie . 6
o Stresul . 8
o Concluzii . 12
o Bibliografie . 15


Extras din referat Cum descarc?

Conflictul
In primul rand trebuie sa definim ce inseamna un conflict de munca. Conform Codului Muncii: "Conflictul de munca reprezinta orice dezacord intervenit intre partenerii sociali, in raporturile de munca." 
Conform Legii conflictelor de munca: "Conflictele dintre salariati si unitatile la care sunt incadrati, cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca, sunt conflicte de munca." 
Legislatia muncii a introdus insa doi alti termeni cu privire la anumite conflicte de munca cu obiect specific, si anume: conflicte de interese si conflicte de drepturi. 
o Conflictele de interese sunt acele conflicte de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca, respectiv sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor. 
o Conflictele de drepturi sunt acele conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca, respectiv conflicte referitoare la drepturile salariatilor. 
Este foarte important sa intelegem corect acesti termeni, deoarece foarte des se fac confuzii intre conflictele de drepturi si cele de interese, sau conflictele de interese sunt asimilate termenului general de conflicte de munca. 
Salariatii si unitatile au obligatia sa solutioneze conflictele de munca, fie ca vorbim despre conflicte de interese sau conflicte de drepturi, prin buna intelegere sau prin procedurile stabilite de lege. Procedura de solutionare a conflictelor de munca este stabilita prin Legea nr. 168/1999, Legea conflictelor de munca. 
A. Ne vom referi in primul rand la conflictele de interese, deoarece acestea necesita o abordare mai larga, respectiv acestea sunt de cele mai multe ori asimilate termenului generic de ,,conflicte de munca". 
Conform art. 12 din Legea conflictelor de munca, conflictele de interese pot fi declansate in urmatoarele situatii: 
o unitatea refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un contract colectiv de munca sau contractul colectiv de munca anterior a incetat;
o unitatea nu accepta revendicarile formulate de salariati;
o unitatea refuza nejustificat semnarea contractului colectiv de munca, cu toate ca negocierile au fost definitivate;
o unitatea nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca." 
Solutionarea conflictelor de interese
Trasaturile caracteristice conflictelor de interese sunt:
- se pot ivi numai in faza negocierii contractelor colective de munca, cu alte cuvinte, numai in faza precontractuala;
- nu pot viza negocierea unui contract individual de munca (intrucat in aceasta faza nu exista intre parti raporturi juridice de munca);
- au intotdeauna caracter colectiv (adica sunt conflicte colective de munca), intrucat pot interveni numai la nivel de unitate, grupuri de unitati,
ramuri de activitate sau la nivel national (in cazuri speciale la nivel de subunitate, compartiment sau grup de salariati), niciodata insa la nivel individual;
- au ca obiect orice problema care, in conditiile legii, este legata de inceperea negocierii colective, desfasurarea acesteia si incheierea contractelor colective de munca;
- nu pot avea ca obiect revendicari ale salariatilor pentru a caror solutionare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul si Stresul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!