Conflictul in Organizatie

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE. 3
CAPITOLUL I - CONCEPTUL DE CONFLICT. 4
1.1. Definirea conflictului. 4
1.2. Tipuri de conflicte. 5
CAPITOLUL II - CAUZE SI CONDITII CARE DETERMINA CONFLICTUL IN ORGANIZATIE. 7
2.1. Principalele cauze ale aparitiei conflictelor. 7
2.2. Procesul conflictual. 8
CAPITOLUL III - REZOLVAREA CONFLICTELOR IN 
ORGANIZATIE. 10
3.1. Elemente pentru intelegerea si solutionarea conflictelor.10
3.2. Solutionarea conflictelor. 11
3.3. Prevenirea conflictelor.11
CONCLUZII. 13
BIBLIOGRAFIE. 14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Conflictul este un fenomen omniprezent al vietii noastre. Ne intalnim cu el zi de zi, in diversele noastre interactiuni cu mediul care ne inconjoara. De la conflictele globale la cele particulare suntem obligati sa ne raportam intr-un fel sau altul si sa adoptam o atitutidine fata de acestea. 
Trebuie mentionat ca notiunea de conflict capata, de foarte multe ori, o conotatie negativa in perceptia oamenilor. In aceasta perspectiva, conflictul este asociat cu emotiile puternice, cu violenta, distrugerea si ineficienta, iar reactia tipica este de a evita sau de a rezolva cat mai repede posibil tensiunile si nemultumirile care l-au provocat. Acest tip de reactie fata de conflict a fost predominant in practica si teoria conflictului pana nu demult. 
Pe de alta parte, o noua perspectiva asupra conflictului, mult mai echilibrata si mai ponderata, a inceput sa-si faca loc in randul specialistilor si teoreticienilor conflictului. Acesta (conflictul) nu mai este privit doar ca un proces negativ, care trebuie cat mai repede eliminat, ci si ca un factor de stimulare a energiilor pozitive ale partilor implicate in conflict. Asadar, in noua acceptiune conflictul poate avea atat efecte distructive, cat si efecte constructive.
CAPITOLUL I - CONCEPTUL DE CONFLICT 
1.1 . Definirea conflictului
Un aspect care trebuie clarificat inca de la inceput este legat de semnificatia conceptului de conflict. Semnificatiile initiale care au fost acordate conceptului de conflict, cum este aceea a violentei, a distrugerii, a ineficientei sau chiar a irationalitatii au impus intr-o prima faza a studiului conflictului o atitudine negativa fata de acesta. In termeni economici, fenomenul conflictului a fost analizat si cercetat prin prisma teoriei economice clasice, care vedea in conflict o sursa de dezechilibru care trebuie eliminata.
Ulterior, insa, s-a constatat ca, desi termenul de conflict evoca cel mai adesea imagini ale unor stari de lucruri nedorite, efectele propriu-zise ale conflictului nu sunt neaparat negative. Studiile au aratat ca, in situatiile in care este gestionat corect, conflictul poate genera o serie de efecte pozitive cum ar fi: prevenirea stagnarii, stimularea interesului, impulsionarea schimbarilor personale, de grup si sociale, cresterea si inovarea s.a.
Termenul de conflict este utilizat pentru a descrie o serie de stari afective ale indivizilor, cum ar fi nelinistea, ostilitatea, rezistenta, agresiunea deschisa, precum si toate tipurile de opozitie si interactiune antagonista, inclusiv competitia.
Exista o paleta foarte larga a defintiilor date conflictului. Studiul conflictului a cunoscut in timp abordari diferite care au incercat sa explice conflictul sub diferitele lui aspecte. Paleta acestor abordari a fost una foarte larga: de la cea biologica (teorii care incearca sa explice natura ereditara a conflictului) pana la cea psihologica (care pune accentul pe factorii subiectivi ai fiintei umane). 
Iata cateva definitii date conflictului:
1. batalie, o competitie a unor forte oponente, o discordie, un antagonism intre dorinte si instincte, pe de o parte, si idealurile morale, religioase si etice, de cealalta parte. 
2. un conflict apare atunci cand apar activitati incompatibile.O actiune care este incompatbila cu o alta actiune o poate obstructiona, interfera, influenta pe aceasta din urma, facand-o mai putin probabila si mai putin eficienta. 
3. o situatie sau un proces in care doua sau mai multe entitati sociale sunt unite de cel putin o forma de relatie psihologica antagonista sau de cel putin o forma de interactiune antagonista.
4. o lupta care transcede valorile si revendicarile si care este dusa cu scopul obtinerii resurselor si puterii, o lupta in care scopurile oponentilor sunt legate de neutralizarea, vatamarea sau eliminarea rivalului.
5. un aspect al tuturor fenomenelor naturale (.), o parte indispensabila a vietii, a schimbarii, a crearii de noi forme.
6. interactiunea unor persoane interdependente care percep opozitia de scopuri, tinte si valori dintre ei si ceilalti si care ii percep pe ceilalti in calitate de oponenti in realizarea acestor scopuri.
Cu toate acestea, cea mai potrivita definitie este urmatoarea delimitare a conflictului: se poate afirma ca un conflict apare atunci cand exista diferente reale de interese, precum si diferente de perceptie a acestor interese, care cresc in circumstante organizationale specifice, aceasta atragand, drept consecinta, emotiile persoanelor implicate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul in Organizatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!