Conflictul de interse și

Extras din referat Cum descarc?

CONFLICTUL DE INTERESE 
Un oficial public este in conflict de interes atunci cand, in virtutea functiei publice pe care o ocupa, ia o decizie sau participa la luarea unei deicizii cu privire la care are si un interes personal. 
Conform articolului 13, definitia recomandata de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei 10/2000, conflictul de interese: 
-  Conflictul de interese apare atunci cand functionarul public are un interes personal care influenteaza sau pare sa influenteze indeplinirea atributiilor sale oficiale cu impartialitate si obiectivitate. Interesele private ale functionarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizatii cu care functionarul public a avut relatii politice sau de afaceri. Interesul personal se poate referi si la orice datorii pe care functionarul public le are fata de persoanele enumerate mai sus. 
Conform Noului Cod Penal, Legea 286/2009 , conflictul de interese: 
(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. 
Pentru un functionar public, situatiile in care acesta se afla in conflict de interese sunt specificate in articolul 79, cartea I, titlul IV, capitolul I din Legea nr. 161/2003 :
(1) Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: 
a) este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial;
b) participa in cadrul aceleiasi comisii, constituite conform legii, cu functionari publici care au calitatea de sot sau ruda de gradul I;
c) interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice. 
(2) In cazul existentei unui conflict de interese, functionarul public este obligat sa se abtina de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii si sa il informeze de indata pe seful ierarhic caruia ii este subordonat direct. Acesta este obligat sa ia masurile care se impun pentru exercitarea cu impartialitate a functiei publice, in termen de cel mult 3 zile de la data luarii la cunostiinta. 
(3) In cazurile prevazute la alin. (1) , conducatorul Autoritatii sau institutiei publice, la propunerea sefului ierarhic caruia ii este subordonat direct functionarul public in cauza, va desemna un alt functionar public, care are aceeasi pregatire si nivel de experienta. 
(4) Incalcarea dispozitiilor alin. (2) poate atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, administrativa, civila ori penala, potrivit legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul de interse si incompatibilitati.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici
2. Legea nr. 161/2003
3. Legea nr. 176/2010
4. Codul Penal al Romaniei ( aprobat prin Legea nr. 286 din 17 Iulie 2009)
5. Agentia Nationala de integritate (ANI) -Ghid privind incompatibilitatile si conflictele de interese


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!