Comunicare Interpersonala

Extras din referat Cum descarc?

Comunicarea interpersonala
Comunicarea este prezenta in tot ce facem in viata si este esentiala pentru a putea munci si trai. Desi pare simplu intelesul comunicarii este mult mai complex si plin de substrat. Comunicarea are o multime de intelesuri, o multime de scopuri si cam tot atitea metode de exprimare si manifestare.
Nu exista o definitie concreta a comunicarii insa se poate spune cel putin ca, comunicarea inseamna transmiterea intentionata a datelor, a informatiei.
Exista o serie de definitii, dar indiferent de continutul lor, putem afirma ca, in conditiile actuale, importanta comunicarii a capatat o amploare extraordinara. Arta de a comunica nu este un proces natural ori o abilitate cu care ne nastem. Noi invatam sa comunicam. 
De aceea trebuie sa studiem ce invatam ca sa putem folosi cunostintele noastre mai eficient. Orice comunicare implica creatie si schimb de intelesuri. Aceste intelesuri sunt reprezentate prin "semne" si "coduri". Se pare ca oamenii au o adevarata nevoie sa "citeasca" intelesul tuturor actiunilor umane. Observarea si intelegerea acestui proces poate sa ne faca sa fim mai constienti referitor la ce se intampla cand comunicam. Comunicarea se realizeaza pe trei niveluri: logic, paraverbal, nonverbal.
Dintre acestea, nivelul logic (deci cel al cuvintelor) reprezinta doar 7% din totalul actului de comunicare; 38% are loc la nivel paraverbal (ton, volum, viteza de rostire...) si 55% la nivelul nonverbal (expresia faciala, pozitia, miscarea, imbracamintea etc.). 
Daca intre aceste niveluri nu sunt contradictii, comunicarea poate fi eficace. 
Daca insa intre niveluri exista contradictii, mesajul transmis nu va avea efectul scontat.
In sens larg, prin comunicare intelegem arta trasmiterii informatiilor, ideilor si atitudinilor de la o persoana la alta sau un schimb de mesaje intre un emitent (E) si un receptor (R) , in vederea realizarii obiectivelor. Parerile difera de la un autor la altul, dar cei mai multi vad in comunicare o premiza necesara pentru functionarea oricarui sistem social. 
The Worl Book Dictionary defineste comunicarea ca avand urmatoatele sensuri :
1. furnizarea de informatii sau stiri pe cale orala sau scrisa,
2. scrisoare, mesaj, infomatie sau stiri,
3. un mijloc de a trece de la unul la celalalt, legatura,
4. actul de a tranzmite, transfer.
Procesul de comunicare este metoda prin care un emitent contacteaza un destinatar cu un mesaj. Datorita complexitatii procesului de comunicare principalele abordari ale acestuia pot fi rezumate la urmatoarele : 
a) Schema lui Lawel: prezinta intr-o maniera foarte simplificata (liniara) procesul de comunicare conceput sa raspunda la cinci intrebari: Cine? Ce zice? Prin ce mijloace? Cui? Cu ce efecte? Isi are sorgintea in abordarea clasica a scolii comportiste (behavioriste), schema stimul-raspuns. Comunicarea este vazuta ca traseul unui stimul (informatie) ce provoaca un raspuns (impactul asupra receptorului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare Interpersonala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!