Comportamentul de Grup si Eficienta Organizationala

Extras din referat Cum descarc?

1. Grupuri si munca in echipa
In grupul din care fac parte (colectivul firmei de constructii la care sunt angajat pe postul de director de aprovizionare) a avut loc un conflict in momentul in care colegul de departament a fost acuzat pe nedrept de catre directorul departamentului de finante ca a intarziat la indeplinirea sarcinilor care i-au fost acordate. Cauzele acestui conflict au fost neintelegerile dintre cei doi angajati; lipsa de comunicare intre ei a determinat aparitia conflictul. Solutionarea a avut loc dupa doua zile de conflict, moment in care directorul general a stabilit ca vina nu-i apartine angajatului acuzat, ci firmei de utilaje de unde organizatia se aproviziona cu materii prime, firma ce nu a trimis la timp comanda. Rolul meu in aceasta situatie a fost de observator si de moderator al problemei, incercand sa fiu impartial.
Performanta grupului la locul de munca este rezultatul nemijlocit al efortului angajatilor, influentat de abilitatile si de perceperea (intelegerea) sarcinilor ce le revin. Asadar, performanta poate fi vazuta ca fiind in stransa relatie cu efortul depus de angajati, abilitatile acestora, perceperea locului si rolului postului pe care il ocupa fiecare memebru al grupului in cadrul organizatiei.
Efortul, care rezulta din motivare, se refera la cantitatea de energie (fizica si/sau mentala) utilizata de anagajati pentru indeplinirea unei sarcini.
Abilitatile sunt caracteristicile personale ale angajatilor folosite pentru indeplinirea sarcinilor. Ele nu fluctueaza prea mult intr-o perioada scurta de timp.
Perceperea (intelegerea) rolului in organizatie se refera la directia in care grupul crede ca ar trebui sa-si canalizeze eforturile in munca.
Pentru a atinge un nivel acceptabil al performantei trebuie ca toate cele trei componente descrise mai sus sa depaseasca un nivel acceptabil.
Contributia personala la succesul grupului consta in asigurarea ordinii si linistii in cadrul grupului, acest lucru fiind suficient deoarece exista respect si colaborare intre membrii grupului.
2. Leadership
Liderul organizatie este reprezentat de directorul general. Caracteristicile de personalitate ale acestuia sunt: spirit introvertit/extrovertit, independenta, incredere in sine, caracter hotarat, tendinta de autoritarism, spirit amiabil/agresiv, inclinatii de dominare/subordonare. Comprotamentele care il califica ca fiind un lider de succes sunt: dovedeste entuziasm, sustine alti oameni, recunoaste eforturile individuale, asculta ideile si problemele indivizilor, ofera directii, demonstreaza integritate personala, practica ceea ce predica, incurajeaza munca in echipa, incurajeaza in mod activ feedbackul, dezvolta alte persoane.
Managereul general este un leader charismatic deoarece este o persoana carismatica, care au un talent nativ deosebit in a-i influenta intr-o maniera profunda pe cei din jur. Liderul organizatiei se caracterizeaza printr-o incredere foarte mare in propriile resurse, in propriile valori, dar si in abilitatea sa de a obtine ceea ce isi doreste.
Liderul prezinta urmatoarele calitati : 
-capacitatea de a creea o viziune ce este de natura sa evidentieze un viitor dorit, stralucitor pentru sustinatorii sai. Aceasta capacitate are in vedere urmatoarele elemente observate la comportamentul liderului in cadrul organizatiei: 
o articularea unei viziuni convingatoare; 
o stabilirea unor asteptari inalte; 
o modelarea unor comportamente competitive. 
-capacitatea de a energiza, in special printr-o implicare personala ridicata. Liderul orgnizatiei conduce prin propriul sau exemplu, el nu cere altora sa faca ceea ce el insusi nu face. Capacitatea de energizare cuprinde urmatoarele aspecte intalnite in activitatea acestuia in cadrul organizatiei:
o evidentierea propriului angajament; 
o exprimarea increderii personale; 
o obtinerea si utilizarea succesului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul de Grup si Eficienta Organizationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!