Comparatie Management - Finante

Extras din referat Cum descarc?

MANAGEMENT
Managementul poate fi privit ca fiind: 
- un proces prin care se coordoneaza, se conduc, se planifica si se controleaza activitatile desfasurate intr-o organizatie, astfel incat sa se asigure atingerea scopurilor acesteia, cu maximul de eficienta. Managementul are un caracter universal, putandu-se aplica oricarui tip de organizatie;
- stiinta care se ocupa cu studiul proceselor de conducere, prevedere (anticipare), organizare, antrenare si control a resurselor in vederea atingerii scopurilor organizatiei.
Managementul este necesar in crearea conditiilor pentru functionarea reusita a organizatiei.
"Viziunea" este - alaturi de "misiune", "obiective", "politica", "strategie" si "tactica" - un element esential al "filosofiei manageriale", la nivel microeconomic sau macroeconomic.
"Viziunea" este de fapt o imagine nestructurata a viitorului, bazata pe intuitie si dorinte, care poate constitui suportul unei dezvoltari ulterioare. Fara o "viziune" clara, realizabila si inteleasa - pe baza careia pot fi dezvoltate celelalte elemente ale filosofiei manageriale - o organizatie, un stat sau un grup de state nu stie incotro se indreapta si nu-si poate anticipa pasii pe care trebuie sa-i realizeze.
Viziunea europeana asupra calitatii are 3 elemente fundamentale (fiecare element fiind dezvoltat in mod structurat si argumentat de cate o echipa special constituita):
1. Ne imbogatim prin diversitate
2. Construim pe baza succeselor noastre
3. Castigam impreuna
Managementul este conceput pentru a asigura profitabilitatea unei situatii prin rationalizarea activitatii ei. Scopul managementului este acela de a coordona activitatile individuale sau de grup in vederea maririi profiturilor, a reducerii cheltuielilor si a imbunatatirii calitatii bunurilor si serviciilor, avantaje de care beneficiaza intreaga societate, direct sau indirect.
FINANTE
Finantele ar putea fi definite din trei puncte de vedere: 
1. ca fonduri, sub forma baneasca, cu o anumita destinatie;
2. ca raporturi sociale, de natura economica, ce apar intr-o economie in legatura cu constituirea fondurilor banesti; 
3. ca fluxuri banesti, care se desfasoara in legatura cu crearea fondurilor.
Sistemul financiar are doua componente: 
o finantele publice
o finantele private
Finantele publice sunt reprezentate de unitatile administrative teritoriale, de institutiile asociate cu statul, referindu-se la cheltuielile si imprumuturile datorate acesteia, principala lor caracteristica fiind transferul de valoare fara echivalent.
Finantele publice se compun din urmatoarele fonduri: 
o bugetul national public - care cuprinde bugetele locale si bugetul administratiei centrale; 
o asigurarile sociale de stat; 
o fonduri extrabugetare.
Finantele private cuprind totalitatea societatilor comerciale, bancare si de asigurari, indiferent de proprietarul capitalului, de resursele si necesitatile acestora, imprumuturile primare sau acordate, creante de incasat sau obligatiuni de plata. In domeniul finantelor private se constituie capitalul tuturor tipurilor de societati comerciale, regii autonome si companii nationale. 
Potrivit viziunii traditionale, prima era o cheltuiala publica, iar dupa deciderea marimii ei urma sa se gaseasca resursele de acoperire a acesteia. 
Consecinte ale viziunii traditionale asupra conceptului de finante publice :
o erau definite ca o metoda a acoperirii cheltuielilor publice;
o reprezentau procedeele de repartizare intre cetateni a sarcinilor publice;
o trebuiau sa asigure egalitatea in fata sarcinilor publice.
Utilitatea finantelor se refera la procesele de procurare,distribuire, utilizare si reconstituire continua a resurselor banesti necesare functionarii diferitelor activitati la care participa persoanele fizice si juridice, statul sau autoritatile publice.
Finantele sunt folosite,in principal, pentru satisfacerea unor nevoi generale ale societatii, iar finantele private - pentru realizarea de profit de catre intrepinzatorul particular.
Cele 2 discipline prezinta atat concepte comune, cat si diferite. Putem mentiona urmatoarele puncte de interferenta intre management si finante:
1. Managementul financiar - reprezinta domeniul care are in vedere fundamentarea deciziilor financiare la nivelul intreprinderii. Acesta se concretizeaza intr-un ansamblu de principii, metode, tehnici, instrumente si actiuni prin intermediul carora se urmareste realizarea unor obiective organizationale, formulate printr-o strategie de firma.
Obiectivul acestui domeniu este de a utiliza in mod eficient capitalul de care dispune o firma, printr-o pondere scazuta a investitiilor, realizand maximul de profit. 
2. Managementul prin bugete - este o metoda recunoscuta si asociata obiectivelor de consolidare a dezvoltarii economice si de amplificare a rezistentei la faliment a societatilor comerciale. Se recomanda, insa, a fi utilizata in interdependenta cu alte metode generale si specifice.
Intre avantajele utilizarii practice a MPB amintim:
o economia de timp, obtinuta prin descentralizarea deciziilor tactico-operative, in folosul exercitarii managementului strategic, care astfel se poate elibera de "tirania" imediatului;
o impunerea unei gandiri sistematice si interdisciplinare, combinand optim calitatile si cunostintele a doua profesii de baza: economistii si inginerii. In conditiile metodei, si unii si altii, trebuie sa se concentreze pe obiectivul maximizarii profitului;
o precizeaza, pentru fiecare responsabil bugetar (subdiviziune bugetara), mijloacele puse la dispozitie, termenul de realizat si rezultatele asteptate - in acest mod delimitandu-se aportul fiecaruia la rezultatele finale, respectiv cointeresarea obtinerii de rezultate concurential superioare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie Management - Finante.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!