Comparație făcută pe baza capitolului La volan din Cartea gesturilor europene de Peter Colett

Extras din referat Cum descarc?

Traficul rutier face parte din viata noastra zilnica, indiferent ca suntem soferi sau doar pasageri in autobuz, tramvai sau in masina unui prieten. Suntem afectati de traficul rutier chiar si daca suntem doar pietoni. Ne confruntam aproape zilnic cu situatii in care observam comportamente nepotrivite la unii conducatori, dar observam si persoane care respecta bunele maniere, dar si regurile de circulatie atunci cand se afla la volan.
Multi oameni atribuie comportamentul eronat sau agresiv din trafic al multor conducatori auto neatentiei ori personalitatii extreme. Psihologii considera insa, ca majoritatea accidentelor se datoreaza supraestimarii calitatilor de soferi. De-a lungul timpului, acestia au efectuat numeroase studii referitoare la modul in care personalitatea si temperamentul influenteaza modul de conducere a masinii.
Numerosi psihologi afirma, ca condusul automobilului este o experienta ce provoaca anxietate, iar acest lucru ii poate face pe oameni nerabdatori si nervosi. Modul in care conducem, spune multe lucruri despre noi, despre cine suntem cu adevarat. Condusul unui autovehicul transforma si cele mai de treaba, calme persoane, scoate la iveala o latura a personalitatii umane care ramane in mod normal ascunsa.
Multi oameni analizeaza motivele accidentelor rutiere si masurile necesare evitarii acestora. S-au facut cercetari despre diferite aspecte, precum timpii de reactie a soferilor, acuitatea vizuala, sau estimarea vitezei pentru a putea intelege adevaratele cauze ale accidentelor rutiere. Daca acestea au de a face mai mult cu indemnarea soferilor sau daca adevaratul motiv pentru care oamenii isi pun viata in pericol are de-a face cu posibilitatile de exprimare personala pe care le ofera conducerea unei masini.
Majoritatea oamenilor considera, ca in Romania principala cauza a accidentelor se datoreaza drumurilor proaste, aglomeratiei din trafic si a semnelor de circulatie neclare. Grecia, de exemplu are o alta scuza si anume taxele de import prohibitive, care ii determina pe majoritatea oamenilor sa conduca masini foarte vechi ,masini ce ar fi trebuit aruncate de mult la lada de gunoi. 
Pentru evitarea accidentelor rutiere ar trebui in primul rand imbunatatite conditiile de drum atat din Romania cat si din celelalte tari europene. Educarea tuturor participantilor la trafic, de la soferi si biciclisti, pana la pietoni ar putea fi o alta modalitate importanta de evitare a accidentelor, caci studiile arata ca adevarata cauza a acestora este omul de la volan, si nu neaparat factorii de mediu.
Viteza excesiva este un real pericol si, potrivit statisticilor, este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Condusul cu viteza mare este considerat a fi o sursa de distractie pentru multi oameni, pentru ca acesta ofera senzatii inedite,confera iluzia ca oamenii isi pot controla propriul destin. Cei care conduc cu o viteza mare au tendinta de a supraevalua calitatile lor de soferi, ignora ceilalti participanti ai traficului si au convingerea ca ei nu pot fi implicati intr-un accident rutier.
Cand vine vorba de conducerea cu viteza mare, trebuie sa le amintim pe nemti, care sunt adevarati vitezomani. Nemtii refuza de a se supune limitelor de viteza, soferii considera autostrazile adevarate piste de incercare, gonind pe ele cu viteze ametitoare.
In Romania, intalnim deseori in trafic soferi care accelereaza in apropierea semafoarelor in speranta ca mai prind culoarea verde, sau chiar in apropierea trecerilor de pietoni, crescand astfel sansele de accidentare. Conform unui studiu efectuat ( de catre Politia Romana in colaborare cu Cult Market Research; un studiu efectuat pe un esantion de 1290 soferi romani), soferii romani tind sa depaseasca viteza legala in special in afara localitatilor si pe autostrazi, iar 70% dintre acestea au declarat ca respecta limitele de viteza in localitati indiferent de viteza de deplasarea a celorlalte masini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie facuta pe baza capitolului La volan din Cartea gesturilor europene de Peter Colett.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/studiu-cele-mai-riscante-comportamente-ale-soferilor-romani-1023216
2. https://www.academia.edu/8194342/103806516-CARTEA-GESTURILOR-EUROPENE
3. https://www.stiri.ong/ong/educatie/cea-mai-recenta-analiza-a-comportamentelor-de-risc-in-traficul-rutier-din-romania
4. http://old.mpublic.ro/jurisprudenta/publicatii/riscul_in_trafic.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!