Clasificare Riscurilor

Extras din referat Cum descarc?

Totusi, diversitatea riscurilor cu care se confrunta o banca comerciala, precum si diversitatea factorilor care influenteaza aceste riscuri, impun mai multi autori sa considere ca o clasificare completa a riscurilor bancare este posibila doar in baza a mai multor principii, unele dintre care le vom expune in continuare:
1 Clasificarea riscurilor in functie de tipul bancii.
Totalitatea riscurilor bancare pentru o banca specializata, ramurala sau universala este diferita. Bancile specializate suporta riscul acelor operatii specifice pentru care ele sunt fondate. Pentru bancile de ramura este justificata elaborarea unei totalitati de riscuri, caracteristice activitatii concrete a bancii. Cel mai mic grad de risc il au bancile universale, deoarece ele au posibilitatea acoperirii pierderilor de la un tip de risc prin activitatea profitabila la altul.
2 Clasificarea riscurilor in functie de expunerea bancii la risc
Deosebim expunerea inerenta a bancii si expunerea subiectiva. 
In acest context riscurile pure se caracterizeaza prin aceia ca expunerea este generata de activitatile si procesele bancare cu potential de a produce evenimente care sa se soldeze cu pierderi. La randul lor, riscurile pure se pot imparti in: riscuri fizice, riscuri financiare, riscuri criminale si frauduloase, riscuri de raspundere. Riscurile speculative sunt generate de incercarea de a obtine un profit mai mare. 
3 Clasificarea riscurilor in dependenta de serviciile acordate
Riscurile financiare contin mai multe riscuri specifice activitatii financiare efectuate de banca, care apar in conditiile unei economii de tranzitie, purtatoare prin esenta acesteea de riscuri 
4 Clasificarea in functie de cadrul riscurilor bancare
Conform acestui principiu deosebim riscuri externe (pierderile, generate de schimbarea situatiei politice si social-economice in tara, de schimbarea legislatiei, etc.) si interne, dependente de activitatea insasi a bancii.
5 Clasificarea in dependenta de structura clientilor bancii
Acest criteriu este determinant la stabilirea metodei de evaluare a riscului bancii si gradului de risc la care este supusa banca. Cu cat este mai mic debitorul, cu atat este mai mica stabilitatea lui pe piata, si cu atat mai mare este probabilitatea neplatii creditului. In acelasi timp, cauza falimentului multor banci au fost creditele mari, acordate conglomeratelor la prima vedere prospere. Din aceasta cauza o metoda de reglementarea a gradului de risc acceptabil este limitarea marimii creditului ca cota-parte din capitalul bancii. 
6 Clasificarea in dependenta de posibilitatea diversificarii
Aici deosebim riscuri diversificabile, impactul carora poate fi minimizat prin diversificare (de exemplu riscul valutar poate fi minimizat prin diversificarea operatiunilor si valutelor) si riscuri nediversificabile, impactul carora nu este influentat prin diversificare (de exemplu, riscul nerambursarii creditului).
7 Clasificare in dependenta de structura organizatorica a bancii
Fiecare din tipurile de structura organizatorica a bancii, presupune o modalitate sau alta de organizare a deservirii clientilor, a circulatiei informatiei, a responsabilitatilor angajatilor, a organizarii controlului intern etc. Adica fiecare din structurile organizatorice cunoscute presupune anumite tipuri de riscuri caracteristice acestei structuri. De exemplu, structura functionala presupune cresterea calitatii serviciilor acordate si in acelasi timp marirea numarului de angajati. In acest caz, probabil, se micsoreaza posibilitatea aparitiei riscurilor ce tin de calitatea serviciilor si creste probabilitatea riscului de frauda (este mult mai greu de urmarit activitatea unui numar mare de angajati).
8 Clasificarea in dependenta de metoda de evaluare a riscului
In practica bancara contemporana sunt cunoscute mai multe metode de evaluare a riscului, care la general pot fi clasificate astfel:
I. Metoda modelarii statistice, adica prin simularea evenimentelor cu ajutorul modelelor matematice si urmarirea acestora prin utilizarea unor sisteme-suport de decizie. Aceasta metoda este considerata cea mai sigura, insa si cea mai complicata. 
Pentru a utiliza aceasta metoda, trebuie sa definim si sa clasificam riscurile bancare intr-o modalitate deosebita de cea acceptata in teoria economica. De exemplu, termenul "risc" poate fi interpretat ca o rata medie a pierderilor raportata la o unitate monetara investita. Aici este necesar de determinat in fiecare caz concret cum pot fi apreciate numeric aceste pierderi si cum, in baza acestor aprecieri, de stabilit limitele maxime pentru modelul simulat. Respectiv, zilnic se va construi si analiza un set de scenarii pentru fiecare instrument standardizat. Aceasta nu este o problema majora pentru bancile cu un soft adecvat, insa existenta acestui soft devine un factor esential al gestiunii riscurilor.
II. Metoda aprecierii riscurilor in baza anumitor criterii si indicatori, este aplicata de majoritatea bancilor, cu toate ca, destul de des, evaluarea prin aceasta metoda se reduce mai des la mentinerea normativelor obligatorii impuse de organele de supraveghere bancara. Insa cerintele organelor de supraveghere sunt elaborate pentru tipuri de riscuri specifice si urmeaza scopul general al supravegherii bancare, care, de altfel, este diferit de scopul managementului riscului efectuat de o banca comerciala.
III. Metoda analitica, ce presupune analiza riscurilor pentru fiecare operatiune in parte, cat si a totalitatii riscurilor la care este supusa banca. Analiza se face pe tipuri de risc, ele fiind grupate in dependenta de anumite criterii. De obicei, in acest scop, riscurile bancare sunt divizate in riscuri interne si riscuri externe. Riscurile interne depind de activitatea bancii concrete, la ele se refera riscul de bilant (de credit, valutar, de formare a resurselor, strategic etc.), riscul serviciilor financiare (tehnologic, operational, de inovatie) si riscurile extrabilantiere. La riscurile externe se refera riscurile care nu depind de managementul unei banci concrete, de exemplu, riscul politic, macroeconomic, legislativ, social, de asigurare etc. Evident, aceasta metoda este cea mai simpla, fapt care probabil si explica raspandirea mai larga.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificare Riscurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!