Cauze Generale si Specifice Privind Stresul Organizational la Nivelul Managementului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 1
2. Conceptul general al stresului 2
3. Stresul organizational 4
4. Concluzii 7
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Managementul este considerat o ocupatie deosebit de stressanta, cu riscurile pentru sanatate care decurg de aici. Stresul este o conditie subiectiva si-1 afecteaza pe fiecare manager in situatii diferite, in moduri diferite si cu rezultate diferite. O situatie care streseaza un individ poate sa-1 stimuleze pe un altul. 
In situatiile solicitante, un anume grad de stres este util si chiar esential pentru succes. Provoaca un flux de adrenalina si pregateste mintea si corpul pentru o performanta de varf. Putini manageri vor face o prezentare buna fie in fata consiliului de administratie, fie in fata clientilor cheie, daca nu simt o oarecare nervozitate, cel putin la inceput. Putini se vor descurca cu subalternii mai dificili sau cu decizii critice fara a fi stimulati de un stres temporar. Insa granita dintre stresul benefic si cel nociv este fragila si foarte usor de trecut.
Stresul devine nociv atunci cand este extrem, chiar si in circumstante cand este de asteptat sa apara un anume stres. Managerul redus la o epava tremuranda, incomprehensibila, inaintea unui speech major sau a unei sedinte disciplinare, nu poate functiona adecvat. Stresul are efecte foarte vatamatoare atunci cand este de lunga durata si in contexte in care nu ar trebui sa apara. 
In comparatie cu munca de executie, activitatea de conducere aduce, uneori, mai multe satisfactii, dar este mai solicitanta, mai obositoare, adesea chiar epuizanta sau, cu un termen modern, stresanta. Ea pretinde in masura mult mai mare comportamente autocontrolate, retinere, renuntari, tot atatea abateri de la conduita spontana, corespunzatoare structurii personalitatii fiecaruia. Comportamentul potrivit firii fiecaruia este comod, seamana cu mersul relaxat pe un teren obisnuit, din pacate, nu totdeauna el corespunde cu acela reclamat de rol. Mai ales cand functia indeplinita nu concorda cu posibilitatile, omul este nevoit sa se forteze sau sa se abtina frecvent, sa!si controleze reactiile verbale, gesturile, mimica etc, ceea ce inseamna o continua incordare psihica, necesitand eforturi suplimentare considerabile.
Prin stres managerial se intelege grupul de manifestari patologice nespecifice cauzate de greutatile legate de indeplinirea atributiilor functionale, si care depasesc, ca grad de dificultate, posibilitatile de adaptare, de refacere ale celui in cauza.
2. Conceptul general al stresului
Stresul este una dintre bolile teribile ale secolului XX si ale secolului XXI, in care abia am intrat, devenind chiar ,,un fel de fantoma si spirit al diavolului, care ar sta la baza multor situatii de disconfort si de boli" 
De origine engleza, cuvantul "stress" circumscrie o serie de substantive inrudite ca inteles, dar cu nuante usor diferite: presiune, apasare, efort, solicitare, tensiune, constrangere. incordare nervoasa.
Cel care lanseaza in limbajul medical, inca din 1936, conceptul de stress este savantul canadian Hans Selye IV. Potrivit acestei conceptii, stresul este reactia nespecifica a organismului la orice solicitare.
Descris de H. Selve ca efort facut de organism pentru a raspunde solicitarilor mediului, numit de el Sindrom General de Adaptare - S.G.A. -ulterior, numit de altii "sindromul Selye", conceptul s-a dovedit util prin rapiditatea cu care s-a impus in limbajul cotidian la nivel international.
In tara noastra, termenul este preluat initial in ortografia engleza ffl, apoi intr-o varianta ortografica adaptata, cu un singur s - stres - cu atat mai mult, cu cat a generat derivate adjectivale (siresani), substantivale (stresor) si verbale (a stresa).
Stresul poate fi definit atat din perspectiva cauzei cat si din cea a efectului. In fizica, stresul este acea forta capabila sa produca deformari temporare sau permanente asupra unui corp. In biologie, stresul este definit ca orice poate produce schimbari intr-un organism, cauzeaza dereglari sau reglari ale proceselor legate de acel organism. Stresul este "raspunsul organismelor vii la solicitarea de orice natura" 
Oamenii resimt stresul atunci cand percep un dezechilibru intre solicitarile care li se impun si resursele pe care le au la dispozitie pentru a solutiona aceste solicitari.
Desi stresul se resimte la nivel psihologic, acesta afecteaza si sanatatea fizica a oamenilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauze Generale si Specifice Privind Stresul Organizational la Nivelul Managementului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!