Cariera

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de cariera are numeroase intelesuri, in general fiind asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un anumit domeniu de activitate, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.
O cariera se refera la situatii diferite pentru oameni diferiti. Traditional, termenul de cariera este asociat doar cu aceia care detin roluri manageriale. Treptat, conceptul de cariera a dobandit o acceptiune mult mai larga si o aplicabilitate tot mai globala. Astfel, conceptul de cariera are in vedere atat intregul personal al firmei, cat si dezvoltarea in cadrul postului detinut sau chiar in cadrul altor ocupatii, deoarece capacitatea unei persoane de a face fata unor noi servicii sau a unor responsabilitati mai mari creste, pe masura ce timpul trece si se acumuleaza experienta. Desi conceptul de cariera este clar legat de munca, acesta trebuie sa fie suficient de larg pentru a include nu numai experienta muncii, ci si modul de viata sau conditiile de trai, deoarece viata extraprofesionala a unei persoane joaca un rol deosebit in cadrul carierei. 
Cariera reprezinta o permanenta lupta pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale. Dezvoltarea carierei profesionale trebuie privita in contextul vietii si dezvoltarii de ansamblu a unei persoane si nu numai in calitate de angajat.
Astfel, conceptul de cariera are mai multe intelesuri:
o avansare - aceasta viziune presupune mobilitate, ascensiunea intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala;
o profesie - potrivit acestui punct de vedere, anumite ocupatii constituie o cariera, in timp ce alte ocupatii sunt gandite ca posturi;
o succesiune de posturi de-a lungul vietii - cariera reprezinta istoria unor posturi individuale. Poate fi privita si ca o succesiune de functii, in ordinea crescatoare a prestigiului prin care trece angajatul in mod ordonat, dupa o regula previzibila.
o serie de roluri de-a lungul vietii legate de experienta - abordare subiectiva care se concentreaza asupra istoriei unei experiente de munca, care poate cuprinde propriile conceptii, aspiratii, succese, insuccese. Aceasta presupune ca o cariera este un concept individual deoarece fiecare persoana are o unica succesiune de experiente legate de munca.
o percepere individuala a succesiunii de atitudini si comportamente, asociata cu experientele si activitatile de munca de-a lungul vietii personale. Aceasta definitie propusa de Douglas Hall are in vedere atat aspecte subiective (experienta, roluri), cat si pe cele obiective (atitudini si comportamente pe posturi), fara a face referiri la ceea ce inseamna avansarea persoanelor.
o cadru dinamic in care o persoana isi percepe viata in intregul ei - interpretare subiectiva in care se interpreteaza semnificatia diferitelor calitati personale, actiuni si lucruri petrecute.
In general pot fi distinse doua aspecte importante ale carierei:
o cariera obiectiva - care are la baza dezvoltarea personalului si deci sansele de promovare ale acestuia;
o cariera subiectiva - care are in vedere perceperea de sine si rolul muncii in viata proprie a fiecarui individ.
De asemenea o cariera poate fi lunga sau scurta, iar un individ poate avea mai multe cariere, una dupa alta sau in acelasi timp.
Managementul carierei
Managementul carierei este procesul de proiectare si implementare a scopurilor, strategiilor si planurilor care sa permita organizatiei sa-si satisfaca necesitatile de resurse umane, iar indivizilor sa-si indeplineasca scopurile carierei lor (L.A. Klatt, R.G. Murdick, F.E. Schuster).
Managementul carierei planifica si modeleaza progresul indivizilor in cadrul unei organizatii in concordanta cu evaluarile nevoilor organizatorice, precum si cu performantele, potentialul si preferintele individuale ale membrilor acesteia. (M. Armstrong).
Managementul carierei are multiple legaturi cu celelalte activitati ale managementului resurselor umane. Planificarea carierei este parte integranta a planificarii resurselor umane, iar evaluarea performantei este una din conditiile necesare pentru dezvoltarea carierei profesionale. Planificarea resurselor umane are in vedere nu atat previziunea posturilor vacante, cat identificarea potentialului conditiilor si a calificarii necesare acestora pentru ocuparea posturilor respective, iar evaluarea performantelor se realizeaza nu atat pentru fundamentarea deciziilor privind remunerarea, cat pentru identificarea necesitatilor de dezvoltare ale angajatilor. Nu trebuie neglijata dimensiunea internationala a managementului carierei referitoare la planificarea si dezvoltarea carierei acelor angajati care urmeaza sa lucreze in strainatate.
Managementul carierei cuprinde integrarea planificarii si dezvoltarii carierei, implica multiplele interdependente functionale ale planificarii carierei individuale, planificarii carierei organizatiei si dezvoltarii carierei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cariera.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!