Calitatea Resurselor Umane

Extras din referat Cum descarc?

In centrul oricarei activitati economice stau factorii de productie, intre acestia fiinta rationala, adica omul denumit ca factor de productie, "munca" si apoi resursa umana este factorul cel mai important in comparatie cu capitalul si pamantul.
Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a unei afaceri este cea care face din "Managementul Resurselor Umane" competenta esentiala pentru toti managerii. Aceasta responsabilitate nu este numai de a da slujbe oamenilor, de a-i indruma cum sa lucreze si de a le inregistra performantele, desi, managerii trebuie sa faca acest lucru. Pe langa toate acestea, este o investitie: a da oamenilor putere, pentru ca ei sa actioneze eficient si eficace. Mai inseamna sa exploatezi cunostintele individuale, talentele, imaginatia si creativitatea pentru binele comun.
Poate ca cea mai semnificativa schimbare pe care trebuie sa o inregistreze afacerile romanesti in perioada de tranzitie este in domeniul "Managementul Resurselor Umane". Vechile practici bazate pe responsabilitati si autoritate se impun a fi inlocuite cu practicile care pun accent din ce in ce mai mare pe dezvoltarea indivizilor ca membri adevarati si cooperanti ai echipei. Nimeni nu detine monopolul intelepciunii in toate conditiile existente la un moment dat in activitatea oricarei fiinte rationale. 
Orice om bine pregatit si incurajat poate sa ofere ceva valoros managementului unei intreprinderi. Aceasta reorientare poate fi greu de acceptat pentru managerii mai varstnici. Le poate sugera o reteta de comportament necontrolat. Totusi, pana cand acesta filozofie nu va fi bine inteleasa si implementata este indoielnic ca in Romania afacerile vor avea succes, mai ales pe pietele internationale de bunuri si servicii. 
Referitor la calitatea resurselor umane putem afirma ca, acestea sunt influentate in practica actuala de o serie de factori, care influenteaza direct sau indirect continutul si calitatea sistemului decizional.
Acesti factori pot fi de natura: psihologica, culturala, motivationala, economica, ergonomica si de cercetare.
- Factorii psihologici sunt direct legati de psihologia managerului, adica in luarea unei decizii pot privi riscul si incertitudinea, pesimist, optimist, sau o combinatie intre aceste doua variabile, in functie de tipul personalitatii managerului (coleric, sangvin, melancolic, flegmatic).
- Factorii culturali se refera la cunostiintele, aptitudinile, talentul pe care-l are managerul inafara de experienta acumulata in practica. Pe baza acestora managerul poate analiza si cerceta eficacitatea deciziilor inca din faza incipienta.
- Factorii motivationali sunt acei factori care influenteaza managerul in momentul luarii unor decizii, pozitiv sau negativ, in functie de motivatia sa si a angajatilor sai. Motivatiile managerului sunt legate de productivitate ridicata, absenteism scazut, actiune corecta, dorinta de a castiga si/sau a fi eficient, iar motivatiile angajatilor sunt legate de salariu mic, un alt post mai avantajos, dezorganizarea muncii, satisfactia la locul de munca, lipsa unei organizari sindicale.
- Factorii economici sunt direct legati de rezultatul economic, adica de eficacitatea procesului decizional, de controlul efectuat asupra deciziilor aplicate si de respectarea atributiilor angajatilor.
- Factorii ergonomici ai locului de munca au ca obiective optimizarea proiectarii constructive a locurilor de munca prin imbunatatirea securitatii muncii si ameliorarea factorilor de ambianta fizica, reducerea efectelor negative datorate monotoniei muncii si diminuarea solicitarilor fizice si nervoase.
- Factorii de cercetare sunt reprezentati de puternica evolutie a tehnologiei, evolutie care a determinat, determina si va determina eficienta si eficacitatea factorului munca.
Aspectele teoretice privind continutul activitatii personalului de conducere si de executie
Problema cea mai dificila pentru reusita unei organizatii in etapa de tranzitie spre o economie de piata functionala este propria ei schimbare. Politica de schimbare este un proces complex de ajustare structurala tinand seama de mediul socio-economic, cultural, politic, educativ, legislativ, traditional, in continua modificare. Schimbarea structurii organizatorice ar trebui sa aiba in vedere, in primul rand, schimbarea metodelor si procedurilor manageriale si apoi mijloacele tehnice si tehnologice. Aceste schimbari pot fi asigurate numai de un management performant al resurselor umane.
In continua sa evolutie managerul a trebuit sa-si modifice activitatile de zi cu zi o data cu inaintarea spre atingerea obiectului final pe linia complexa de la o economie centralizata la o economie de piata functionala. In acest sens unii cercetatori in stiinta managementului, cum ar fi Henry Mintzberg a efectuat un studiu asupra unor manageri si a ajuns la concluzia ca activitatile principale ale managerilor sunt jocurile lor proprii de rezistenta pe piata.
Astfel Henry Mintzberg identifica zece roluri diferite ale managerului in care se incadreaza diferitele activitati ale acestuia. Aceste activitati sunt grupate in trei mari categorii, in ideea ca, indiferent de continutul concret al muncii unui manager, actiunile sale se incadreaza intr-una din urmatoarele categorii: elaborarea de decizii, prelucrarea informatiilor si angajarea de relatii interpersonale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Resurselor Umane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!