Calitatea in Domeniul Educatiei

Extras din referat Cum descarc?

In prezent, se face frecvent referire la termeni precum ar fi calitatea, calitatea totala, managementul calitatii etc.
Calitatea s-a constituit ca o strategie competitiva, aplicata in mod original proceselor industriale si serviciilor. In orice caz, administratia si serviciile publice au ramas in afara acestor concepte, pana s-a ajuns la o criza in domeniul public si in domeniul serviciilor publice. Aceasta situatie a dus la regandirea rolului lor si a mecanismelor de management.
Originea fenomenului de calitate dateaza de la inceputul anilor 30, putandu-se stabili un prim reper: publicatia Economic Control of Quality of Manufactured Products, W.A. Shewhart, de la Bell Telephone.
Unele dintre cele mai importante definitii ale calitatii in administratia publica
-Calitatea inseamna prestarea de servicii conform cerintelor cetateanului 
-Extinderea prin care un produs sau un serviciu realizeaza specificarile clientului si este conform cu intrebuintarea sa 
Reforma invatamantului a inclus si pana acum elemente ale asigurarii calitatii in educatie, dar abia recent, calitatea invatamantului romanesc a fost definita ca prioritate si pentru invatamantul preuniversitar. Dimensiunea europeana a calitatii a fost completata cu cerinte ale societatii romanesti, implinindu-se astfel cerinta de ,,a gandi global si a actiona local".
Pornind de la cuvintele lui Nicolas Poussin si patrunzand in domeniul educatiei, observam ca se acorda tot mai multa atentie calitatii. Aceasta calitate a invatamantului preuniversitar este asigurata prin coalizarea mai multor factori dintre care un rol important il au dascalii.
Conform Cadrului National de Calificari Profesionale, calitatea reprezinta nivelul de satisfactie pe care il ofera eficacitatea ofertei educationale din domeniul invatamantului si formarii profesionale, stabilit prin atingerea unor standarde cerute si a unor rezultate excelente care sunt solicitate si la care contribuie participantii la procesul de invatare si ceilalti factori interesati. 
Controlul calitatii include activitatile operationale desfasurate pentru indeplinirea cerintelor de calitate prin reglementarea performantelor. Este un proces de mentinere a standardelor si nu de creare a acestora.
Asigurarea calitatii include procesele planificate si sistematice necesare asigurarii unui grad adecvat de incredere ca oferta de invatamant profesional va satisface cerintele de calitate specificate. Activitatile de asigurare a calitatii nu controleaza in mod direct calitatea. Acestea implica de obicei autoevaluarea organizatiei pe baza unor standarde prestabilite. Prin urmare, aceste activitati stabilesc capacitatea organizatei de a furniza calificari profesionale la un anumit standard. 
Pentru a fi capabili sa ne adaptam la o piata a muncii specifica unei societati bazate pe cunoastere, precum este cea europeana, este necesara implementarea unei politici a asigurarii calitatii la nivelul EFP. Aceasta implementare se va face treptat si va putea fi in timp generalizata la intreg sistemul de invatamant si formare profesionala, inclusiv educatia adultilor.
Calitatea este legata de valorile si asteptarile a trei grupuri principale de utilizatori: participantii la procesul de invatare, angajatorii si societatea in general. Accentul cade pe imbunatatirea calitatii procesului de EFP, cu accent pe rezultatele invatarii, orientare profesionala, sprijin si evaluare. Se promoveaza invatarea pe parcursul intregii vieti, prin stimularea in randul tinerilor a unei culturi de stimulare a angajamentelor de invatare pe parcursul intregii vieti. Astfel, participantii la procesul de invatare si experienta de invatare a acestora reprezinta centrul de interes al sectorului EFP. De maxima importanta sunt nevoile participantilor angajate in procesul de invatare, precum si cerintele comunitatii si ale angajatorilor, exprimate intr-un mediu mai bine planificat, bazat pe coordonare si cooperare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea in Domeniul Educatiei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!