Calitatea

Extras din referat Cum descarc?

Calitatea este un concept care se utilizeaza in toate domeniile vietii economice si sociale, insa care prezinta caracter subiectiv si care are semnificatii particulare pentru domenii sectoare, functiuni sau obiecte specifice. Calitatea este un termen general, aplicabil la cele mai diferite trasaturi sau caracteristici, fie individuale, fie generice si a fost definita in diferite moduri de catre diversi experti sau consultanti in calitate, care ii atribuie deci acestui termen semnificatii diferite.
Acest articol nu abordeaza aspectele si nuantele calitatii ca o categorie filozofica, ci se limiteaza numai la utilizarea conceptului de calitate in aplicatii tehnice. In marketing, problemele calitatii sunt concentrate pe factorii determinanti ai comportamentului de cumparare si satisfactia clientilor. In managementul operatiilor, calitatea este tratata in relatie cu practicile de inginerie si controlul fabricatiei.
Calitatea superioara a produselor sau serviciilor oferite de firme constituie criterii de baza pentru obtinerea satisfactiei clientilor si profitabilitatii firmelor. Un nivel ridicat de calitate va determina o satisfactie mai deplina a clientului, permitind deseori reducerea costurilor, cresterea profitabilitatii si asigurarea competitivitatii produselor/serviciilor pe piata.
Definitiile calitatii:
Exista numeroase definitii ale termenului calitate, care exprima un inteles diferit pentru domenii diferite, formulate de experti diferiti in calitate. Totusi, variantele de definitii acceptate mai frecvent sunt urmatoarele:
-"corespunzator pentru utilizare" (Cf. J.M.Juran)
"conformitate cu cerintele" (Crosby)
-"un ansamblu de caracteristici ale unei entitati care ii confera acesteia aptitudinea de a satisface necesitati exprimate sau implicite" (SR ISO 8402:1995); "masura in care un ansamblu de caracteristici intrinseci indeplineste cerintele"
-modele ale calitatii pentru afaceri, care includ Premiul Deming (Deming Prize), modelul de excelenta european EFQM (EFQM Excellence Model) , Malcolm Baldrige National Quality Award, Canada Awards for Excellence.
Definitia "corespunzator pentru utilizare" este cea mai cuprinzatoare si mai conceptuala in natura. Aceasta definitie accentueaza necesitatile clientilor si se focalizeaza pe utilizarea produsului, respectiv asigurarea serviciului prestat.
Definitia calitatii ca fiind "conformitatea cu cerintele (sau cu specificatiile)" este cea mai obisnuita definitie utilizata de compartimentele organizatiei cele mai apropiate de producerea fizica a bunurilor sau de livrarea serviciilor.
Referitor la definitia calitatii din standardul SR ISO 8402 este util de mentionat ca termenul "calitate" nu ar trebui utilizat in interpretarea gresita de "grad de excelenta", intr-un sens comparativ sau pentru evaluari in sens cantitativ, deoarece aceste semnificatii satisfac numai o parte a definitiei. Pe de alta parte, "gradul de excelenta" este o definitie vaga, deoarece excelenta este alt termen dificil de definit.
"Necesitatile" invocate in definitia standardizata a calitatii sunt exprimate prin caracteristici cu criterii specificate care pot include aspecte privind performantele, aptitudinea de utilizare,dependabilitatea, securitatea nucleara, protectia mediului, considerente economice si estetice.
O definitie alternativa celei din standard este enuntata de A.M. Enatescu s.a. :"Calitatea este abilitatea unui ansamblu de caracteristici intrinseci ale unui produs, sistem sau proces de a indeplini cerinte ale clientului sau ale altor parti interesate." Aceasta definitie este apropiata ca semnificatie de cea data in standard.
Intr-o definitie foarte generala din Dictionarul explicativ al limbii romane DEX online se afirma: "Calitatea este totalitatea insusirilor si laturilor esentiale in virtutea carora un lucru este ceea ce este, deosebindu-se de celelate lucruri. Insusire (buna sau rea), fel de a fi (bun sau rau)."
Enciclopedia Britanica ofera o definitie a calitatii in filozofie : "o proprietate care se aplica obiectelor considerate separat, in contrast cu relatia care se aplica obiectelor luate in perechi, cite trei etc...."
Webster's Online Dictionary prezinta urmatoarele definitii pentru termenul calitate :
?un atribut esential si distinctiv a ceva sau a cuiva;
?grad de excelenta sau valoare;
?o proprietate caracteristica ce defineste natura aparent individuala a ceva;
?o stare sociala superioara, "un om de calitate".


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!