Calificarea Personalului

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
O organizatie exista pentru a-si indeplini obiectivele sale specifice. Angajatii organizatiei au propriile lor nevoi. Una dintre acestea este reprezentata de bani. Acesti bani le permite angajatilor sa cumpere o mare varietate de bunuri si servicii disponibile pe piata. De aceea exista o baza pentru schimb: angajatii actioneaza in asa maniaera incat sa ajute organizatia sa-si indeplineasca obiectivele, primind in schimb bani, bunuri sau alte servicii. Luate impreuna, banii, bunurile si serviciile pe care organizatia le ofera angajatilor constituie tocmai sistemeul de salarizare al angajatilor.
Sistemul pe care organizatie il utilizeaza pentru a recompensa angajatii joaca un rol destul de important in eforturile organizatiei de a castiga un avantaj competitiv si de a-si indeplini obiectivele.
Sistemul de salarizare trebuie sa:
- semnaleze angajatilor si altora obiectivele majore ale organizatiei, cum ar fi calitatea, orientarea catre clienti sau altele
- atraga si sa retina talentele de care organizatia are nevoie;
- incurajeze angajatii sa-si dezvolte capacitatile si abilitatile de care au nevoie;
- motiveze angajatii;
- creeze tipul de cultura organizationala pe care compania il urmareste
In mod ideal un sisteme de recompensare trebuie sa alinieze obiectivele individuale cu obiectivele organizatiei, dar, pentru cele mai multe dintre organizatii, acest lucru nu se realizeaza. 
Proiectarea si aplicarea unui sistem de salarizare constituie una dintre cele mai complexe activitati pentrtu care managerii de resurse umane sunt responsabili.
Urmatorii factori determina aceasta complexitate:
- In timp ce alte aspecte ale sistemelor resurselor umane (training, managementul carierei, sistemele de evaluare) sunt importante pentru anumiti angajati, sistemul de recompensare este considerat cel mai important de catre oricine.
- Un obiectiv al sistemului de salarizare este de a motiva angajatii, recompensele fiind foarte variate de la caz la caz.
- Sistemele de salarizare contin o multitudine de alte elemente in plus fata de plata pentru munca efectuata. Aceste componente trebuie coordonate.
- Rerecompensarea salariatilor reprezinta un cost major al oricarei afaceri ? pana la 80% pentru firmele de service ? si poate determina competitivitatea produselor sau serviciilor firmei.
- Un mare numar de legi si reglementari legale au ca subiect sistemele de salarizare
- Angajatii doresc sa participe la stabilirea componentelor sistemului de salarizare atat prn negocieri individuale, cat si prin negocieri colective.
- Costul vietii variaza seminificativ in functie de zona geografica, iar acest aspect trebuie fie luat in calcul de organizatii la recompensarea angajatilor de la reprezentante sau de la subunitati situate in zone diferite.
2. Motivarea angajatilor, criteriu la proiectarea sistemului de recompensare
Adeseori organizatiile supraestimeaza importanta pe care o dau angajatii recompenselor banesti.
De exemplu, daca banii reprezinta motivatia principala pentru a lucra, de ce angajatii care sunt platiti cu ora obiecteaza atunci cand este vorba de a lucra peste programul prevazut, chiar daca aceste ore de lucru sunt platite in plus?
Multi supervizori sunt dezamagiti atunci cand o crestere a recompenselor banesti nu produce o crestere corespunzatoare a productivitatii. In plus la fel de ciudat este si faptul ca motivarea corespunzatoare a unor angajati nu reuseste in cazul altora. Teoria echitatii incearca sa explice intr-un fel reactia angajatilor la sistemele de recompensare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calificarea Personalului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!