Brain Drain

Extras din referat Cum descarc?

O tema adeseori abordata in literatura dedicata capitalului uman este cea a migratiei. Indivizii care iau decizia de a migra sunt in general mai bogati in capital uman, iar miscarea lor migratorie este dinspre zonele sarace catre cele dezvoltate. Aceasta afecteaza direct stocurile de capital uman la nivel comunitar, putand induce discrepante accentuate de la o colectivitate la alta in cadrul aceleasi societati sau intre societati diferite. Guvernele joaca fara indoiala rolul central in directionarea formarii si dezvoltarii capitalului uman, legatura cu finantele publice fiind evidenta. Bugetele publice sunt in general principalii finantatori, dar cheltuielile private, ale gospodariilor si firmelor, sunt si ele destul de importante. Beneficiarii dezvoltarii capitalului uman sunt deopotriva indivizii, firmele si societatea. Investirea in capital uman, ca decizie politica cu importante efecte distributionale si de crestere, este conditionata de toate aceste aspecte. Scopul acestui proiect este de a sublinia cauzele si efectele acestui controversat fenomen, care poate duce la o dezvolatare sau o inhibare a economiei tarilor respective. Pe parcursul proiectului, vom analiza masura in care aceste tari sunt afectate si vom incerca de asemenea sa aducem in prim-plan estimarile specialistilor cu privire la amploarea "brain-drain"-ului.
Ce reprezinta ,,brain drain"?
Fenomenul ,,brain drain" sau exodul capitalului uman reprezinta emigratia indivizilor talentati si cu aptitudini deosebite catre alte natiuni sau jurisdictii, din cauza conflictelor, lipsei de oportunitati, maladii in locurile in care traiesc. Acest termen poate fi considerat o paralela la expresia ,,exod de capital" care se refera la capital finaciar, nefiind insa investit in tara unde posesorul traieste si il dobandeste. Investitia in educatie la un nivel superior este pierduta cand un individ cu abilitati isi paraseste tara si nu se mai intoarce. Purtatorul de cuvant al Societatii Regale din Londra a folosit expresia ,,brain drain" pentru a descrie exodul oamenilor de stiinta catre Canada si Statele Unite la inceputul anilor 1950. Acest fenomen poate avea loc si cand tineri care pleaca sa studieze in strainatate, isi finalizeaza studiile si nu se mai intorc in tarile de origine. Un alt caz inregistrat ar fi acela al oamenilor nevoiti sa emigreze pentru salarii mai mari si oportunitati mai bune.
Fenomenul analizat este mult mai problematic in cazul tarilor in curs de dezvoltare, unde este mai larg raspandit. In aceste tari, educatia la nivel inalt si atestarea profesionala sunt vazute ca solutii sigure de a scapa de o economie prost gestionata si situatii politice dificile. De exemplu, in 2005, 80% din haitieni si jamaicani avand diplome de colegiu locuiesc in afara granitelor. De asemenea, mai mult de 50% din profesionistii din mai multe tari din America Centrala si Caraibe au ales strainatatea ca solutie. Aceste cercetari sunt realizate in mod permanent de publicatiile Bancii Mondiale, intitulata ,,Migratia internationala si brain drain". Volumul este produsul Programului de Cercetare a Dezvoltarii si a Migratiei Internationale. L. Alan Winters, directorul programului, sustine ca pe de o parte mobilitatea muncitorilor instruiti poate oferi multe beneficii, insa consecintele sunt mult mai profunde pentru tarile in dezvoltare. Mai mult, intelegerea acestui fenomen ramane una dintre principalele proritati ale cercetarii in viitor. 
Intre anii 1960 si 1970, acest exod a reprezentat un subiect de controversa, insa a revenit in lumina reflectoarelor recent, in primul rand datorita asa numitei economii bazate pe cunostinte. Dezbaterile pe aceasta topica s-au centralizat pe natura si impactul mobilitatii profesionistilor si in mod particular pe aspectele pozitive si negative asupra tarilor de origine si tarilor-gazda. Totusi, de-a lungul timpului, semnificatia termenului s-a modificat intr-o mare masura sub aspectele comunicarii, transportului, geopoliticii si relatiilor interculturale.
Aspecte pozitive si negative
In economia globala bazata pe cunostinte, exodul oamenilor dotati din punct de vedere intelectual a devenit o extindere naturala a caracterului cosmopolit a comunitatii stiintifice globale. In acelasi timp, intrucat cercetarea si dezvoltarea au devenit surse majore de venit si dezvoltare socio-economica, a aparut o competitie intensa intre tari pentru a atrage oameni de stiinta in adevaratul sens al cuvantului. 
Intrebarea care apare este cine pierde si cine castiga? General vorbind, este acceptat de toata lumea faptul ca tarile de origine sufera de brain drain, iar tarile gazda beneficiaza de un castig, ,,brain gain". Aspectele pozitive ale problemei in discutie includ beneficiile care se rasfrang asupra societatii din colaborarea dintre profesionistii din diverse domenii si statele care poseda resurse pentru cercetare. Partile negative se refera la asimetria circulatiei si a crearii de inegalitati intre state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Brain Drain.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!